Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σχόλιο για τον ρόλο και την πορεία της Πληροφορικής στην ΕΥΔΑΠ

του Θανάση Φωτόπουλου, αναλυτή – προγραμματιστή,
μέλους ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ


(Με αφορμή την απόφαση Νο 2/3-3-2017 του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ)

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση Νο 2 υπογεγραμμένη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, διευκρινιστική σχετικά με τις αρμοδιότητες της Δ/νσης Πληροφορικής.

Μεταξύ άλλων ορίζει ότι όλες οι αιτήσεις που αφορούν θέματα Πληροφορικής θα υποβάλλονται αποκλειστικά από τις οργανωτικές μονάδες βάσει των αναγκών τους και όχι από την Διεύθυνση Πληροφορικής. Θα ακολουθούν τα εγκριτικά στάδια και η Διεύθυνση Πληροφορικής θα λαμβάνει γνώση ως «ενδιάμεσος».

Ουσιαστικά δηλαδή η Πληροφορική απλά θα ενημερώνεται.

Σαν Αναλυτής – Προγραμματιστής με μια αρκετά μεγάλη πορεία και εμπειρία στον χώρο της Πληροφορικής, εντός αλλά και εκτός ΕΥΔΑΠ, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τις απόψεις μου αλλά και τους προβληματισμούς μου σχετικά με τον ρόλο και την πορεία της Πληροφορικής στην ΕΥΔΑΠ.

Πουθενά, σε καμία σύγχρονη εταιρεία δεν υπάρχει αυτός ο «ενδιάμεσος» ρόλος για την Πληροφορική.

Είναι μια πρωτόγνωρη απόφαση και άποψη η οποία δείχνει να έχει παρθεί με επιπολαιότητα, είτε από άγνοια, είτε από λανθασμένη εκτίμηση για το αποτέλεσμά της, είτε δεν ξέρω από τι άλλο, από κάποιους που φαίνεται να συμβουλεύουν χωρίς να γνωρίζουν τι είναι η Πληροφορική, ποιος είναι ο ρόλος της και πόσο απαραίτητη είναι σε μια σύγχρονη εταιρία.

Εκτός και αν η ΕΥΔΑΠ δεν θεωρείται σύγχρονη εταιρία ή ακόμη χειρότερα, δεν πρέπει να είναι σύγχρονη και πρέπει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, και να πορεύεται αγνοώντας την τεχνολογία, με γραφειοκρατικές, πολύπλοκες και χειροκίνητες διαδικασίες εποχής ΟΥΛΕΝ.

Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αν εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει τέτοια σύγχυση και αποδιοργάνωση όχι μόνο στην Πληροφορική αλλά σε όλη την εταιρεία, που θα την οδηγήσει σε περασμένες αμαρτωλές εποχές, με ολέθρια αποτελέσματα στον τομέα της οργάνωσης, της διοίκησης και της λήψης των απαραίτητων σωστών αποφάσεων.

Και θα εξηγήσω τι εννοώ:

Ο ρόλος της Πληροφορικής τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε κρίσιμο και καταλυτικό στην λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων της κάθε εταιρείας. Γι αυτό και το πλέον συνηθισμένο σχήμα στο οργανόγραμμα όλων των σύγχρονων εταιριών είναι το τμήμα/διεύθυνση Πληροφορικής να υπάγεται απ’ ευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Τόσο σημαντικός και απαραίτητος θεωρείται ο ρόλος της Πληροφορικής στην πορεία της εταιρείας και τόση μεγάλη σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης θα πρέπει να υπάρχει με την διοίκηση της εταιρείας, ώστε να υπάρχει συνεχής γόνιμη συνεργασία έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να προστατεύεται και να χρησιμοποιεί την Πληροφορική σαν εσωτερικό σύμβουλο, που τελικά θα την οδηγήσει με ασφάλεια στους προκαθορισμένους στόχους της.

Με την απόφαση όμως αυτή της Διοίκησης κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη δείχνει να διακατέχει την σχέση των δύο πλευρών. Η διοίκηση αναθέτει πλέον αρμοδιότητες της Δ/νσης Πληροφορικής σε κάθε οργανωτική μονάδα της εταιρείας χωρίς να εξετάζει αν υπάρχει η απαραίτητη γνώση και ενημέρωση, για να προβαίνουν σε παραγγελίες εξοπλισμού αλλά και Software (εφαρμογών). Ουσιαστικά καταργεί τον κύριο ρόλο της Πληροφορικής και όπως αναφέρεται καθαρά, τον περιορίζει μόνο στην απλή ενημέρωση.

Εδώ να διευκρινίσω ότι είναι άλλο πράγμα οι ανάγκες σε πληροφορικό εξοπλισμό (hardware και software) της κάθε οργανωτικής μονάδας, που πρέπει να περιγράφονται και προδιαγράφονται από την ίδια τη μονάδα και άλλο πράγμα οι τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού και των λογισμικών των κεντρικών συστημάτων, που μπορούν να γίνουν μόνο από την Πληροφορική ώστε να διασφαλίζεται εξοικονόμηση, ασφάλεια συστημάτων και δεδομένων, δυνατότητα επικοινωνίας και συμβατότητα μεταξύ των συστημάτων, ομοιομορφία σε όλη την εταιρία, όχι αλληλεπικαλύψεις, και ικανή στήριξη και υποστήριξη από τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν τα διάφορα τμήματα μιας εταιρείας και ειδικά του μεγέθους της ΕΥΔΑΠ, αρχίσουν να προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες αγορές εξοπλισμού και προγραμμάτων, χωρίς την καθοδήγηση της Πληροφορικής, χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς την απαραίτητη γνώση και μελέτη για τις μετέπειτα επιπτώσεις αλλά και χωρίς στη ουσία καμία ευθύνη για την συγκέντρωση, τον έλεγχο και την ασφάλεια της πληροφορίας, που αφορά δίκτυα, εγκαταστάσεις, προσωπικό και πελάτες.

Το αποτέλεσμα θα είναι με μαθηματική ακρίβεια καταστροφικό, η εταιρεία θα γεμίσει με αυτόνομα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία σοβαρή ανάλυση για την χρησιμότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους, που κανείς δεν θα έχει τον συνολικό έλεγχο αλλά ούτε και την συνολική ευθύνη για την λειτουργία τους. Εκτός και αν αυτό είναι το ζητούμενο τελικά, να δημιουργηθεί μια πολυδιάστατη και χαοτική κατάσταση η οποία σαν λύση θα έχει την ιδιωτικοποίηση της Πληροφορικής και την αντικατάστασή της από ιδιωτικές εταιρείες του χώρου, μέσα στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης όλης της εταιρείας.

Για τους παραπάνω λοιπόν προφανέστατους λόγους, η συγκεκριμένη απόφαση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί, αντίθετα θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα, δίνοντας στην Δ/νση Πληροφορικής τις αρμοδιότητες που αυτοδικαίως θα πρέπει να έχει, ώστε να είναι η υπεύθυνη μονάδα για την συγκέντρωση, την ασφάλεια, την επεξεργασία και την μετάδοση της ολοκληρωμένης πληροφορίας και μαζί με την Διοίκηση να αναπτυχθεί υπεύθυνα η στρατηγική της Πληροφορικής για την ΕΥΔΑΠ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτά πού περιγράφης στο τέλος του κειμένου σου γίνονται μέχρι τώρα στα τμήματα της ΕΥΔΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ