Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

Εθνικό Κοινωνικό Τιμολόγιο με ΔΩΡΕΑΝ νερό, ζήτησε το Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ από την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης

Σήμερα 22 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα Νερού, αντιπροσωπεία του Σωματείου μας συναντήθηκε με την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης παραδίδοντας της ψήφισμα με τις θέσεις μας για την ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα :

  • Τονίσαμε ότι η ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο είναι ουσιαστικά μια έμμεση ιδιωτικοποίηση και ότι προωθείται ένα μοντέλο ΣΔΙΤ υπό τον μανδύα του «Δημοσίου ελέγχου».
  • Ζητήσαμε να μπει συγκεκριμένο άρθρο στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, στο οποίο θα απαγορεύεται ρητά κάθε μορφής  ιδιωτικοποίησης του Νερού, άμεσα ή έμμεσα μέσω ΣΔΙΤ.
  • Ζητήσαμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Νερό ως Ανθρώπινο Δικαίωμα (Right2Water) σύμφωνα με το ψήφισμα του 2010 του ΟΗΕ και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2015.
  • Ζητήσαμε να καθιερωθεί ένα Εθνικό Κοινωνικό Τιμολόγιο, με ΔΩΡΕΑΝ νερό για τις ευπαθείς ομάδες. Η  καθημερινή ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα Νερού σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις είναι 50 λίτρα/άτομο/ημέρα.

Η Ημέρα Νερού δεν είναι απλά ένας συμβολισμός για ευχολόγια, είναι μια μέρα επικαιροποίησης δράσεων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

Προς:  ΥΜΑΘ, κ.Μ.Κόλλια Τσαρουχά

Θέμα: α.Προστασία Νερού μέσω Συντάγματος
          β. Υπερταμείο
          γ. Εθνικό Κοινωνικό Τιμολόγιο (right2water)

          κ.υπουργέ, όπως γνωρίζετε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, δίνουμε μακροχρόνιο αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης μας.

         Κορυφαία στιγμή του αγώνας μας ήταν το Δημοψήφισμα του Νερού, όπου οι Θεσσαλονικείς σε ποσοστό 98,3% είπαν ΟΧΙ στην πώληση της ΕΥΑΘ. Παρόλα αυτά σήμερα επιχειρείται μια έμμεση ιδιωτικοποίηση μέσω του Υπερταμείου, όπου το νερό πλέον από φυσικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

         Αντίθετα η Σλοβενία μόλις τον περασμένο Νοέμβρη κατοχύρωσε την προστασία του νερού μέσα από το Σύνταγμα της. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τα θέματα για την επερχόμενη Συνταγματική αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή.

         Σας ζητούμε να μπει στο Σύνταγμα ξεκάθαρος όρος που θα απαγορεύει ρητά και ξεκάθαρα κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης μέσω ΣΔΙΤ. Ο όρος «δημόσιος έλεγχος» που χρησιμοποιείται συχνά, ήταν ουσιαστικά το προκάλυμμα ΣΔΙΤ όπως συνέβη στο Παρίσι και στο Βερολίνο.  Το Νερό ως μονοπωλιακό αγαθό, θα είναι για πάντα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.

         Τον Σεπτέμβρη του 2015 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το Νερό ως Ανθρώπινο Δικαίωμα (right2water) μετά από την απαίτηση 2.000.000 πολιτών. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να προχωρήσει σε αυτήν την αναγνώριση και η Ελληνική κυβέρνηση, θεσμοθετώντας στην πράξη ένα Εθνικό Κοινωνικό Τιμολόγιο, με δωρεάν παροχή νερού σε οικονομικά αδύναμες ομάδες παρέχοντας τους την απαιτούμενη για την επιβίωση ποσότητα νερού. Έχουμε στη διάθεση μας εκθέσεις που ορίζουν την ποσότητα αυτή στα 50 λίτρα ανά άτομο ανά ημέρα.

Τέλος, ως εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι οι υπερεξουσίες του Υπερταμείου ξεπερνούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και τους κανονισμούς εργασίας. Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε να μας χορηγήσετε αντίγραφο με το Καταστατικό του Υπερταμείου, ώστε να έχουμε έγκυρη πληροφόρηση για το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και της ΕΥΑΘ.

         Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο θέμα του Νερού, εκτιμούμε ότι θα στηρίξετε τα αιτήματα μας.

        ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

   Γ. ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                            Δ.ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ