Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Προσωπικού: “Η ζωή, μέσα απ’ το παράλληλο σύμπαν, που ζει η ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την εργοδοσία” 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

25/9/2020

Η ζωή, μέσα απ’ το παράλληλο σύμπαν, που ζει η “ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την εργοδοσία” 

Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι

Είναι φανερό και στον πλέον ανίδεο, μα και στον κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο, πως είτε η σταθερά προσηλωμένη στα συμφέροντα κι αυτής της διοίκησης (της κυβέρνησης και του Υπερταμείου), όπως ήταν και με την προηγούμενη διοίκηση Μπενίση, παράταξη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ έχει χάσει “τα αυγά και τα πασχάλια”.

Είτε γιατί ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα γίνονται ανάποδα από την αληθινή ζωή και την πραγματικότητα, είτε γιατί έχουν εντρυφήσει τόσο πολύ στον τρόπο προπαγάνδας του Γκαίμπελς (υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ) που διαστρεβλώνουν τα πάντα και βγάζουν τρελούς και όσους είναι παρόντες σε ένα γεγονός και δε ζουν σε εικονική πραγματικότητα.

  • Αυτοί που συνεργάζονται στενά με τις παρατάξεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και επιβάλουν την πλήρη αδράνεια στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, μα και σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, εξυπηρετώντας τα σχέδια της διοίκησης του Υπερταμείου και της κυβέρνησης
  • Αυτοί που στήριξαν την κυβερνητική πολιτική της τηλεργασίας και έδωσαν το δικαίωμα να στην επιβάλει τώρα (και με νόμο) μονομερώς η εργοδοσία
  • Που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας το βούλωσαν κυριολεκτικά και “μείνανε σπίτι” όπως πρόσταζε η κυβέρνηση
  • Που ήθελαν να “αρπάξουν” το 5ευρω από τους μισθούς των εργαζομένων ενισχύοντας την κυβερνητική προπαγάνδα για την δήθεν στήριξη του ΕΣΥ
  • Που ζητούσαν να “λογαριαστούμε μετά” αφού περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα με τα διατάγματα της κυβέρνησης μα και με τις αντεργατικές ενέργειες της διοίκησης
  • Που δεν ασχολήθηκαν ποτέ, βάζοντας κυριολεκτικά πλάτη στους σχεδιασμούς της διοίκησης, ούτε με τον κτηριακό συνωστισμό (στη Λαοδικείας, στο Τεχνικό Ηρακλείου, στην Πληροφορική, στο κτήριο της διοίκησης κλπ), ούτε με την ανάγκη διεξαγωγής τεστ (πόσο μάλλον επαναληπτικά), ούτε πήραν καμιά πρωτοβουλία όλο αυτό το διάστημα
  • Που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού που τους κάλεσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
  • Που κατέβασαν το πανό του Συλλόγου Προσωπικού κατά της ιδιωτικοποίησης από το κτήριο στη Σούδα και όταν ανεβάσαμε νέο μας κάλεσαν να το πάρουμε γιατί τους προσβάλει
  • Που δε διεκδικούν τίποτα, δε παρεμβαίνουν πουθενά και είναι άφαντοι, σαν να δουλεύουν όλα ρολόι στους εργασιακούς χώρους.

Αυτοί λοιπόν ανακαλύπτουν φιλοκυβερνητικές και φιλοεργοδοτικές συνεργασίες στο μοναδικό σωματείο που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της νέας διοίκησης του στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, που στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε αντεργατικό μέτρο που προώθησε με διατάγματα η κυβέρνηση και υλοποίησε η εργοδοσία, πιέζει διαρκώς και παίρνει αποφάσεις που γνώμονα έχουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Έφτασαν μάλιστα να κάνουν αντισυγκεντρώσεις όταν κινητοποιούσαμε τους εργαζόμενους κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ (με ανοιχτή Γενική Συνέλευση) και βάφτισαν ως “άλλη μια παράσταση” τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το σωματείο μας και είχε θέμα τον κτηριακό συνωστισμό και την ανάγκη της διεξαγωγής επαναληπτικών διαγνωστικών τεστ.

Το αποκορύφωμα της παραποίησης και της διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι η αναφορά τους σε δήθεν “φασιστικές συμπεριφορές”, που τάχα αφαίρεσαν το λόγο σε όσους δε τον ζήτησαν πραγματικά (πρόεδρος επιστημονικού και εκπρόσωπος των εργαζομένων) και σε όσους δεν ήθελαν να γίνει αυτή η συγκέντρωση (πρόεδρος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ), αφού δεν απεύθυναν κάλεσμα όπως τους ζητήσαμε και με ευθύνη τους δε συζητήθηκε ποτέ το θέμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας που αφορούσε στα τρέχοντα ζητήματα (κτηριακό, τεστ covid-19 κλπ).

Φασιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές που επέδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν τα μέλη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ότι αρνήθηκαν στην αρχή της πανδημίας να συζητήσουν σε προγραμματισμένο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, την πρόταση του Γ. Γραμματέα μας και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ για την άμεση λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας.
  • Την άρνηση τους (Πρόεδρου και Οργανωτικού Γραμματέα της ΟΜΕ), στη συνέντευξη τύπου κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ, να δώσουν το λόγο στο Σύλλογο Προσωπικού (που θεωρείτε συνδιοργανωτής).
  • Αποκορύφωμα αυτής της αντιδημοκρατικής–αυταρχικής και αντισυναδελφικής-φασιστικής κυριολεκτικά συμπεριφοράς, ήταν το “μαύρο που έριξαν, κόβοντας στον αέρα το τελευταίο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, που γίνονταν με ευθύνη και χειρισμό του μέσου (zoom) απ’ αυτούς, γιατί το σύνολο των παρατάξεων δε συμφωνούσε με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων τελικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, έφερε σε δύσκολη θέση τη διοίκηση που αναγκάστηκε να “απολογηθεί” στους εργαζόμενους και στεναχώρησε τους συνεργάτες της (που την προηγούμενη μέρα έβγαλαν ανακοίνωση ζητώντας “αξιοκρατική” αξιολόγηση των στελεχών τους).

Έδωσε το δικαίωμα σε όλες τις παρατάξεις,  μέλη του προεδρείου μας, μα και μέλη προεδρείων άλλων σωματείων, (που αν και δε πήραν ποτέ αποφάσεις να διοργανώσουν κάτι ανάλογο), ζήτησαν και πήραν το λόγο), αλλά κυρίως στους απλούς εργαζόμενους, να καταθέσουν την αγανάκτηση και τις αντιρρήσεις τους με τον κτηριακό σχεδιασμό της εργοδοσίας και γενικά με την έλλειψη σχεδιασμού της προστασίας της υγείας τους.

Και βέβαια μπήκε καθολικά το αίτημα να σταματήσει άμεσα η “σαρδελοποίηση” των εργαζομένων και να δημιουργηθούν πρώτα οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες και τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν επαναληπτικά τεστ. Η διοίκηση αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων και δεσμεύτηκε να λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις τους.

Γιατί όπως είπε ο Γ. Γραμματέας του σωματείου”δεν πρέπει να βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο” και “οι ζωές των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ που παράγουν τον πλούτο έχουν μεγαλύτερη αξία από των συμβούλων που θα καταλάβουν το 2ο όροφο”.

ΥΓ. Οι εκπρόσωποι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ που ήθελαν να μιλήσουν προς τη διοίκηση, φανταζόμαστε πως θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τις συμφωνίες τους, στις μυστικές συναντήσεις που παραδέχτηκαν μέσα από ανακοινώσεις μα και με μισόλογα στα ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ πως έχουν κάνει με τη διοίκηση του Υπερταμείου. Λυπόμαστε ειλικρινά αν η επιτυχημένη συγκέντρωση στεναχώρησε την εργοδοσία και τους συνεργάτες της που δεν κατάφεραν να την χαλάσουν και έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να προβάλουν τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους, χωρίς τους “προστάτες” της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ .

Για το Δ.Σ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης Διονύσιος          Χαρατσής Μανώλης

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ