Ανακοίνωση Νο 17 • Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023
Όλοι την Πέμπτη 21/9 στην απεργία και στις συγκεντρώσεις
Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη
Το κατά παραγγελία του ΣΕΒ και της ΕΕ αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, φέρνει τις μεγαλύτερες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
- Επιδείνωση της θέσης του «δοκιμαζόμενου» εργαζόμενου. Εξάμηνη δοκιμασία. Αυτοδίκαιη λύση χωρίς αποζημίωση-επίδομα ανεργίας
- Νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων» χωρίς εγγυημένο ελάχιστο αριθμό ωρών απασχόλησης. Οι πιο γνωστές «λευκές συμβάσεις» στην Ευρώπη. «Λευκές συμβάσεις» μέσω ΕΠΑ-Εταιριών Ενοικίασης
- Κατάργηση 8ώρου μέσω δυνητικής (εθελοντικής) παράλληλης απασχόλησης. Ημερήσια εργασία 13 ωρών. Εβδομαδιαία εργασία 65 ωρών (5ήμερο) ή 78 ωρών (6ήμερο)
- Κατάργηση της υποχρέωσης προαναγγελίας υπερωριών
- Ευκολότερη απόλυση λόγω αυθαίρετης αποχής από την εργασία
- Κατάργηση του πενθημέρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διαρκούς ή μή διαρκούς λειτουργίας, με εναλλασσόμενες βάρδιες για εργαζόμενους με πενθήμερο
- Επιδείνωση του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ξεμπλοκάρει το σύστημα «απλήρωτων υπερωριών». Τεράστια κέρδη για τους εργοδότες
- Περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης
Oι εργαζόμενοι και κυρίως η νέα γενιά εργαζομένων βιώνει πλέον την ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων και σταθερών εργασιακών σχέσεων, ζουν για να χρηματοδοτούν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Η ενοικιαζόμενη εργασία εντείνεται και η υποβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών δε μπορεί πλέον να καλυφθεί από τη διάθεση επιπλέον εργάσιμου χρόνου (πόσου πια;) στον εργοδότη.
Η δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και οι μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων είναι οι δύο ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για να αλλάξει το τοπίο στην αγορά εργασίας και να διαμορφωθούν συνθήκες για να αλλάξει το κοινωνικό περιβάλλον για τη νέα γενιά εργαζομένων. Για να μειωθεί η ανεργία και να απελευθερωθεί χρόνος από τον καταναγκασμό της εργασίας για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Απαιτούμε:
- Απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
- Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών με τετραήμερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών.
- Μείωση του γενικού ορίου πλήρους συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια ζωής ή 35 χρόνια δουλειάς.
- Μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων.
Η ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο, το Δ.Σ. της στις… αγορές
Η σύνθεση της νέας Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ δείχνει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το πολιτικό περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ για το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.
Θεωρεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου απλά ως εντολή για αλλαγή στην ιδιοκτησία της πλειοψηφίας των μετοχών, επειδή αναγκάστηκε να την νομοθετήσει μετά την «διαταγή» της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ύστερα από το νομοθετικό πραξικόπημά στο οποίο είχε προχώρησε τον Ιούλιο του 2022.
Η επιβράβευση της πολιτικής του εκλεκτού του Υπερταμείου κ. Σαχίνη με τη διατήρησή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η τοποθέτηση στο Δ.Σ. αποκλειστικά στελεχών της «αγοράς» (επιχειρήσεις, τράπεζες), η απουσία εκπροσώπων της κοινωνίας (π.χ. αυτοδιοίκηση) στέλνει σαφές μήνυμα για τη πορεία της ΕΥΔΑΠ.
Απομένει να αποδειχτεί στην πράξη αν και η νέα Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα συνεχίσει να έχει ως βασικό της προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της με την παράδοσή τους σε εργολάβους, την κερδοφορία των μετόχων, την προετοιμασία για αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού, τις εκτεταμένες διακοπές νερού στους οικονομικά ασθενέστερους, τη συμπίεση στο έπακρον των λειτουργικών δαπανών (βλέπε αποδοχές, δικαιώματα και συνθήκες εργασίας των εργαζομένων), την λεηλασία των χρηματικών διαθεσίμων αντί για την επενδυτική αξιοποίησή τους, τη μείωση του τακτικού προσωπικού και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω εργολάβων.
Ο κ. Σαχίνης επιβραβεύτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή, προφανώς γιατί οδήγησε, μέσα σε μια τετραετία την ΕΥΔΑΠ σε ζημιογόνο χρήση και σε μηδενισμό της κερδοφορίας χωρίς να αυξήσει το τακτικό προσωπικό και τις απολαβές του προσωπικού και χωρίς να μειώσει το τιμολόγιο του νερού ή να εφαρμόζει κοινωνική τιμολογιακή πολιτική. Έβαλε ως στόχο την αφαίμαξη των ταμειακών διαθεσίμων, συμφώνησε σε τιμή 0,08 €/κ.μ. για το αδιύλιστο όταν στην ΕΥΑΘ διατίθεται με 0,01 €/κμ, ετοιμαζόταν να απολύσει τους εργαζόμενους στην υδροληψία συναινώντας ενάντια στα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ με τη εγκατάσταση ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ της Αττικής, διέσπασε το συνδικαλιστικό κίνημα δίνοντας αυξήσεις ψίχουλα, πέτυχε στη «σαρδελοποίηση» των εργαζομένων σε ακατάλληλες κτιριακές υποδομές.
Απαιτείται παρέμβασή μας μαζί με την κοινωνία για αλλαγή πορείας της ΕΥΔΑΠ προς όφελος του εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου με:
- Άμεση υπογραφή σύμβασης για τη διαχείριση και λειτουργία του ΕΥΣ, από την ΕΥΔΑΠ, έως το 2040.
- Πρόσβαση όλων χωρίς διακοπές στο νερό, καμία αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο.
- Γενναίες αυξήσεις στο προσωπικό και ειδικά στο νεότερο και χαμηλόμισθο.
- Μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού με μονιμοποίηση των υπηρετούντων εργολαβικών.
- Επίλυση του θέματος των εργαζομένων συνταξιούχων προς όφελος νέων εργαζομένων.
- Άμεση επίλυση του κτιριακού με εύρεση και χρήση κατάλληλων νέων κτιρίων.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ