Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΑΔΕΔΥ: Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό. Δεν ιδιωτικοποιείται, δεν «σαλαμοποιείται»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της εμπορευματοποίησης του Νερού με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου) την Τρίτη 22 Μαρτίου, 7μμ, στο Μοναστηράκι.

ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.3.2022

Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό.
Δεν ιδιωτικοποιείται, δεν «σαλαμοποιείται»

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού», που συγκροτήθηκε από τους συλλόγους Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, μαζί με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, στο οποίο συμμετέχουν 24 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού ως φυσικού πόρου και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, και η προστασία της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού ενάντια στην εμπορευματοποίηση.

Ο κύκλος του Νερού και η διαχείρισή του αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο και κάθε «σαλαμοποίηση» συνιστά εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου και κατ’ ουσίαν ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Επιπλέον, είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το ψήφισμα της ΟΗΕ.

Το Νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η καθολική, αντίθετη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης είναι αδιαπραγμάτευτη για κάθε άνθρωπο. Η δημόσια ιδιοκτησία και ο κοινωνικός έλεγχος του κύκλου του Νερού συνιστά θεμελιώδες στοιχείο πολιτισμού, δημοκρατίας, ελευθερίας και ευημερίας για τους λαούς.

Η παραπάνω διαπίστωση κατοχυρώνεται με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε. , υπ. αριθμόν 190 -191/2022, που έκρινε αντισυνταγματική τη μετάβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της εμπορευματοποίησης του Νερού με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου). Η κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 22 Μαρτίου, 7μμ, στο Μοναστηράκι.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ