Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών: Συμμόρφωση βάσει Προτύπου SA8000 – Μια προτυποποιημένη σύμβαση Εργαζομένων και Διοίκησης 

Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών ΕΥΔΑΠ

Συμμόρφωση βάσει Προτύπου SA8000
Μια προτυποποιημένη σύμβαση Εργαζομένων και Διοίκησης 

Προσφάτως ενημερωθήκαμε από ανοικτή ανακοίνωση της Δνσης «Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Ποιότητας»  προς το προσωπικό για την Υλοποίηση Συστήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην ΕΥΔΑΠ κατά το πρότυπο SA 8000.

Λίγα Λόγια για το Πρότυπο

Το SA8000 είναι ένα πρότυπο πιστοποίησης που ενθαρρύνει τους οργανισμούς να αναπτύσσουν, να διατηρούν και να εφαρμόζουν κοινωνικά αποδεκτές πρακτικές στο χώρο εργασίας. Ενσωματώνει τις αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.

Γενικός στόχος του προτύπου είναι να παράγονται προϊόντα με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ως εκ τούτου, το SA8000 επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1989 από την Social Accountability International (SAI) με έδρα την Νέα Υόρκη και η τελευταία αναθεώρηση είναι αυτή του 2014. Στην χώρα μας, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της SAI (https://sa-intl.org/sa8000-search/ ) έχουν διαπιστευτεί περί τις 23 εταιρείες με κύριο φορέα διαπίστευσης την EUROCERT (https://www.eurocert.gr/content/Istoriko/).

Κατά καιρούς το πρότυπο έχει δεχτεί κριτική ότι προβάλλει κυρίως τους κανόνες και τις αντιλήψεις του Δυτικού Κόσμου και αυτό, για εμάς τους Μηχανικούς της ΑΚΕ, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο! Σε κάθε περίπτωση ο οργανισμός διαθέτει συμβουλευτικό συμβούλιο με εκπροσώπους από πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή συνδικάτα και ΜΚΟ.

Η Διάχυση του Προτύπου στην Ευρώπη

Το πρότυπο απαιτεί την  συμμόρφωση με οκτώ κριτήρια απόδοσης, όπως περιγράφονται στο site της SAI με την παρακάτω σειρά προτεραιότητας

  1. Παιδική εργασία
  2. Καταναγκαστική και υποχρεωτική εργασία
  3. Υγεία και Ασφάλεια
  4. Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι και Δικαίωμα στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις
  5. Διακρίσεις
  6. Πειθαρχικές πρακτικές
  7. 48ωρη εργασία
  8. Αμοιβές

Στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνθήκες εργασίας ρυθμίζονται ήδη αυστηρότερα και κανονιστικά από την εθνική νομοθεσία. Η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων επισύρει συνήθως ποινές που μπορούν να γονατίσουν μια επιχείρηση, ενώ η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα φτάνει μέχρι να εγκληθεί ένα μέλος κράτος για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.  Στον Δημόσιο Τομέα και τις εταιρείες του, οι όροι εργασίας είναι συνήθως νόμοι του κράτους, ενώ ο ρόλος των Συνδικάτων γενικότερα είναι αυτός του κοινωνικού εταίρου στην πολιτική σκηνή. Στο μέτρο που μπορούμε να γνωρίζουμε από το site της SAI, η διάχυση του προτύπου στην ΕΕ, με εξαίρεση την Ιταλία, είναι περιορισμένη. Στην βιομηχανία νερού περί τις 20 εταιρείες (ιδιωτικές) έχουν πιστοποιηθεί παγκοσμίως κατά SA8000, συμπεριλαμβανομένης και της Veolia Ιταλίας.

SA8000 και ΕΥΔΑΠ

Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες (συμπεριλαμβανομένων του Αιγαίου και των Ψαριών του) και δόξα σοι ο Θεός, οι Έλληνες στην Δύση! Σε πείσμα της καθημερινότητας της τελευταίας 10ετίας, στη Χώρα μας συνεχίζει να υπάρχει ισχυρό νομικό υπόβαθρο για ένα Κράτος Δικαίου και η ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η συμμόρφωση με τα Πρότυπα, πρωτίστως βεβαίως του ISO, προσδίδει επιχειρηματική αξία στην επιχείρηση και δεν θα αναλωθούμε στο «γιατί» το SA8000, όταν τρέχουν ήδη παράλληλα και άλλες επίπονες διαδικασίες πιστοποιήσεων. Ούτε θα σχολιάσουμε το «πώς» θα εφαρμοστεί πιστά το SA8000 στους δημόσιους διαγωνισμούς προμηθευτών και Εργολάβων της ΕΥΔΑΠ.

Εν τούτοις, ως Μηχανικοί οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, Κομβικό Σημείο για την επιτυχή εφαρμογή του SA8000, σύμφωνα και με τον Οδηγό Εφαρμογής, είναι  η συντονισμένη συμμετοχή των εργαζομένων όχι μόνο με προσωπικές συνεντεύξεις αλλά κυρίως μέσω των θεσμοθετημένων αντιπροσωπευτικών οργάνων τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα το πρότυπο προβλέπει διαδικασίες σύστασης Ομάδας Κοινωνικής Απόδοσης (Social Performance Team).

Για να αποφύγουμε λοιπόν το «Φάουλ από τα αποδυτήρια» στην διαδικασία υλοποίησης του προτύπου, με την σημερινή ανακοίνωσή μας καλούμε επίσημα τους θεσμοθετημένους Αντιπροσώπους των Εργαζομένων να ζητήσουν και να λάβουν αναλυτική ενημέρωση για την εφαρμογή του SA8000 καθότι το συγκεκριμένο πρότυπο είναι πρωτίστως μια μορφή κοινής συμφωνίας Διοίκησης και Εργαζομένων και λιγότερο ένα τεχνικό κείμενο. 

Επιπλέον, αν δεν το αντιληφθήκατε όλοι, οι προτεραιότητες 3 έως 8 άπτονται άμεσα των θεσμικών ευθυνών των εκπροσώπων των εργαζομένων. 

Αποδέκτες:         Εκπρόσωποι Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΥΔΑΠ

Κοινοποίηση:          Ομοσπονδία, Σωματεία, Σύλλογοι Εργαζομένων

Δημοσιοποίηση:     Όλοι οι εργαζόμενοι

Χρήσιμα σημεία αναφοράς:  https://sa-intl.org/resource-library/

Για την ΑΚΕ Μηχανικών ΕΥΔΑΠ

Μπριλάκης Δημήτρης,         Χριστοθανόπουλος Δημήτρης

Διορθώσεις, συμπληρώσεις και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες στο akeengineerseydap@gmail.com.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ