Αθήνα: Μια πρωτεύουσα ”πυρότουβλο”!

Η μια πολυκατοικία κολλημένη στην άλλη. Νησίδες πρασίνου από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ο από διαστήματος χαρακτηρισμός της Αθήνας ως… τσιμέντινου βράχου!

Πηγή:in.gr
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:Πέτρος Μακρής

Το 1972 ένας από τους διαστημικούς δορυφόρους διαγράφει πορεία πάνω από την Αττική και στο πέρασμά του από την Αθήνα στέλνει το λακωνικό μήνυμα: Τσιμέντινος βράχος!

Ο τύπος της εποχής αναπαράγει αυτό το μήνυμα στα πρωτοσέλιδά του. Περιέργως, οι μόνοι που δεν αντέδρασαν σ’ αυτή την είδηση, που μηδένιζε τη φήμη του άλλοτε κλεινού άστεως, ήταν οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, φυσικά και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου (κυβέρνηση – αντιπολίτευση).

Τα επίχειρα της τσιμεντοποίησης τα πληρώνουν οι αναγκαστικοί έποικοι των Αθηνών, ήδη από τη δεκαετία του ’60. Η τσιμεντοποίηση συνδυάζεται με το μπάζωμα των ρεμάτων και των αντίκλινων, που ήταν οι φυσικοί αποδέκτες των όμβριων υδάτων. Μάλιστα, μερικά από τα ρέματα αυτά λειτουργούσαν και ως γραφικά ποτάμια, που σκορπούσαν στις παρόχθιες περιοχές τη δροσιά με τις λεύκες και τις ιτιές. Για να μη φτάσουμε βέβαια στο Συμπόσιο του Πλάτωνος όπου ο φιλόσοφος αναφέρει τους περιπάτους στις όχθες του Ιλισσού, που εκτείνονταν από τους στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι τις εκβολές του ποταμού, στις φαληρικές ακτές.

Κοντά σε αυτά τα αμέτρητα γραπτά ντοκουμέντα, και οι περίτεχνες χαλκογραφίες των ευρωπαίων περιηγητών του 18ου  και 19ου αιώνα που υμνούν με την ειδυλλιακή τους μορφή την Αθήνα, τα περίχωρά της και τις ακτές της.

Οι καταστροφές του ’50 και του ’60

Η Αθήνα έχασε οριστικά το ειδυλλιακό και εν μέρει ευρωπαϊκό προφίλ του μεταπολέμου του ’40, με το ξήλωμα 13 γραμμών του τραμ, το μπάζωμα και την λεωφορο-ποίηση ρεμάτων και ποταμιών, την ακάθεκτη εισβολή του πετρελαϊκού λόμπυ στις συγκοινωνίες, αλλά και με την πολεοδομική, ρυμοτομική και εν γένει χωροταξική αναρχία. Με απόγειο αυτής της πορείας, τις πολυόροφες τσιμέντινες πολυκατοικίες και τον σχεδόν μηδενικό ακάλυπτο χώρο.

Περιττό ν’ αναφέρουμε τον κυρίαρχο ρόλο που διεδραμάτισε στην εκφυλιστική αυτή πολεοδομική πορεία, η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο ως υπουργού Δημόσιων Έργων και Συγκοινωνιών (1952-1955) όσο και ως πρωθυπουργού της χώρας στην προδικτατορική περίοδο, (1958-1963). Ευτυχώς για την υστεροφημία του ανδρός, η επιστροφή του, το 1974 από το Παρίσι, όπου έζησε ως αυτοεξόριστος (1963-1974), στην Αθήνα, του άνοιξε το δρόμο για διαμετρικά αντίθετες και ευεργετικές παρεμβάσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Η παραπάνω διαδρομή της ελληνικής πρωτεύουσας κρίθηκε απαραίτητο ν’ αναφερθεί κυρίως για να καλύψει τα ιστορικά κενά που τυραννούν τις νεότερες γενιές με την άγνοια κάποιων μελανών σελίδων της Ιστορίας μας.

Έτσι φθάσαμε στο σημερινό πρόσωπο μιας πρωτεύουσας των 4,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του σημερινού μας υπογεννητικού πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια κάτοικοι του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας διαβιώνουν πραγματικά βίον αβίωτο, σε μια πόλη που συσσωρεύει θερμοκρασίες μέχρι 42 βαθών στις τσιμέντινες κατασκευές. Η θερμοκρασία αυτή διατηρείται, όπως με τα πυρότουβλα μέχρι τις νυχτερινές ώρες, μαζί βέβαια με τον θερμό αέρα των εξωτερικών σωμάτων από τα κλιματιστικά!

Η αθηναϊκή τσιμέντινη φαβέλα

Δεν δικαιούνται επομένως να καυχώνται ούτε οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, αλλά ούτε και των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων που σιωπηρά αλλά και με κρυπτοενοχικά συμπτώματα αποδέχονται το σημερινό κατάντημα της Αθήνας.

Σε οποιαδήποτε εδαφική έξαρση του λεκανοπεδίου και αν σταθούμε (Λυκαβητός – Ακρόπολη – Τουρκοβούνια κ.α) μετά βίας διακρίνουμε μετρημένους στα δάκτυλα δρόμους, που σηματοδοτούν με το εύρος τους τα περισσότερα μέρη. Η μια πολυκατοικία κολλημένη στην άλλη. Νησίδες πρασίνου από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ο από διαστήματος χαρακτηρισμός της Αθήνας ως… τσιμέντινου βράχου!

Κατά τα άλλα, τρίζουν τα κόκαλα του Κλεάνθους και του Σάουμπερτ, του Καυτατζόγλου του Τσίλερ, του Πικιώνη, του Κώστα Μπίρη, του Άρη Κωνσταντινίδη και τόσων άλλων για το ίδιο κατάντημα…

Έτσι τρίζουν και τα κόκαλα του Ιπποδάμου με την υποδειγματική ρυμοτόμηση του Πειραιά και της Ρόδου, στην κλασσική αρχαιότητα.

Και κλείνει το κάπως εκτενές αυτό σημείωμα με την απάντηση που είχε δώσει με απογοήτευση αλλά και με σαρκασμό για το παρόν και το μέλλον της Αθήνας ο αείμνηστος Γιάννης Ξενάκης: «Δεν υπάρχει καμιά ελπιδοφόρα προοπτική. Μόνον διατήρηση του ιστορικού κέντρου και βομβαρδισμός σε μεγάλη έκταση στην υπόλοιπη τσιμεντούπολη»!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here