Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ριο Ντε Τζανέιρο κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης

To στρατό επιστράτευσαν στην Βραζιλία για να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές εργαζόμενους συλλογικότητες και εργαζόμενους, προκειμένου να περάσουν την ιδιωτικοποίηση του νερού του Ρίο

1
594

H CAB o βραζιλιάνικος συντονισμός αναρχικών, εκφράζει την αλληλεγγύη στους 24 συλληφθέντες της διαδήλωσης της 20ης Φεβρουαρίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Cedae, της κρατικής εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης  της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Όπως δηλώνουν καταδικάζουν την βάρβαρη καταστολή των διαμαρτυριών και διαδηλώσεων από το κράτος και την στρατιωτική αστυνομία, που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες που έχουν προκαλέσει  διατρήσεις και των σοβαρούς τραυματισμούς στους διαδηλωτές.

Περίπου 3.000 διαδηλωτές ήταν σήμερα στη νομοθετική συνέλευση για να σταματήσει αυτή η επίθεση στο λαό, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της Cedae.

Μετά την ψηφοφορία η αναρχική κίνηση  πήγε στο κτίριο της Cedae, στην πλατεία Έντεκα, όπου η διαμαρτυρία κατεστάλη βίαια από τα στρατεύματα. Μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που είχε συντονιστεί από τον Κυβερνήτη Pezão μαζί με την εθνική φρουρά και άνδρες του στρατού .

Με την τροπολογία  στο χέρι από τον κ Picciani (PMDB) και το πλήθος των πολιτικών που συντάχθηκαν με την  υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η πρόταση εγκρίθηκε από τα μέλη του κοινοβουλίου , πρόταση η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους δεδομένου ότι η πρόσβαση στο νερό είναι μια βασική και απαραίτητη υπηρεσία.

Η ιδιωτικοποίηση της Cedae είναι μία από τις προϋποθέσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης Φορολογίας, καθώς μέσο της οποίας η κυβέρνηση Temer αναγκάζει τους φτωχούς να πληρώσουν την κρίση των πλουσίων

  • Σταματήστε την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων! Ήρθε η ώρα της αλληλεγγύης 
  • Υψώνουμε την γροθιά μας στον εχθρό πριν το μακρύ τους χέρι χτυπήσει και άλλους συντρόφους
  • Υψώνουμε την γροθιά μας ενάντια στις περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων  

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας CEDAE δεν είναι μια “απλή” ιδιωτικοποίηση για πολλούς λόγους. Ενας απ αυτούς είναι ότι σε αυτήν ανήκει η μεγαλύτερη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού στον πλανήτη (Guandu), που παράγει 3.500.000 κυβικά την ημέρα, όταν όλες μαζί οι εγκαταστάσεις τις ΕΥΔΑΠ έχουν θεωρητική δυνατότητα παραγωγής περίπου 1.800.000 κυβικά την ημέρα (κάτω από τη μισή). Κι ένας άλλος είναι ότι το 20% του γλυκού νερού του πλανήτη βρίσκεται στη Βραζιλία. Η CEDAE έχει 5.940 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους σε 64 Δήμους. Το Κυβερνείο του Ριο ντε Ζανέιρο κατείχε το 99% των μετοχών της CEDAE. Στις αρχές της βδομάδας η Νομοθετική Συνέλευση της Πολιτείας του Ριο ντε Ζανέιρο ενέκρινε την πώληση των μετοχών της CEDAE, δηλαδή πρακτικά ενέκρινε την ιδιωτικοποίησή της.
    Χτες 23.2.2017 οι εργαζόμενοι της CEDAE, που απεργούν, διαδήλωσαν μπροστά στα γραφεία της CEDAE στο κέντρο του Ριο ντε Ζανέιρο κατά των επιπτώσεων της ιδιωτικοποίησης: αύξηση τιμολογίου, έλλειψη νερού και τέλος της “σταυροειδούς επιδότησης”: με την “επιδότηση” αυτή, η CEDAE χρησιμοποιούσε τα έσοδα απο τις υπηρεσίες σε πλουσιότερους Δήμους για να επεκτείνει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στους φτωχότερους Δήμους (πηγή της χτεσινής είδησης: Agência Brasil).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ