Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Ε.Ε.: Το Συμβούλιο υιοθετεί αυστηρά ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για το πόσιμο νερό

Η ΕΕ εξασφαλίζει ότι το πόσιμο νερό της βρύσης είναι ασφαλές σε ολόκληρη την ΕΕ. Το Συμβούλιο καθόρισε επίσημα τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση για την αναθεώρηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, με βάση τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, επικαιροποιούνται τα πρότυπα ποιότητας του πόσιμου νερού και υιοθετείται μια οικονομικά αποδοτική, βάσει κινδύνου προσέγγιση για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού. Το Συμβούλιο θέσπισε επίσης απαιτήσεις υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό, όπως οι σωλήνες. Επιδιώκεται έτσι να βελτιωθεί η ποιότητα των υλικών αυτών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας και η αποφυγή μολύνσεων.

Η θέση του Συμβουλίου απαντά επίσης στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των ενδοκρινικών διαταρακτών, των φαρμακευτικών προϊόντων και των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, με τη θέσπιση μηχανισμού καταλόγου επιτήρησης. Ο κατάλογος επιτήρησης θα επιτρέψει στην ΕΕ να δώσει συνέχεια, με δυναμικό και ευέλικτο τρόπο, σε νέα δεδομένα σχετικά με τις εν λόγω ουσίες και τη σημασία τους για την ανθρώπινη υγεία.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η αναθεώρηση αυτή αποτελεί άμεση συνέπεια της πρώτης μέχρι σήμερα επιτυχημένης πρωτοβουλίας των ευρωπαίων πολιτών «Right2Water». Η Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της για αναδιατύπωση της οδηγίας για το πόσιμο νερό την 1η Φεβρουαρίου 2018. Το Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του σχετικά με την πρόταση στις 5 Μαρτίου 2019. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των συννομοθετών. Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Η θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση σχετικά με την οδηγία για το πόσιμο νερό που καθορίστηκε σήμερα απηχεί τον συμβιβασμό που επήλθε κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη μεσολάβηση της Επιτροπής. Μόλις εγκριθούν, οι τροποποιήσεις της ισχύουσας οδηγίας για το πόσιμο νερό θα αντιμετωπίσουν όλες τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στη σχετική αξιολόγηση REFIT και θα αυξήσουν σημαντικά το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μολυσμένου πόσιμου νερού.

Η θέση αυτή θα διαβιβαστεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ανακοίνωση στην ολομέλεια του ΕΚ, θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στη συνέχεια, ως τελικό βήμα, θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του ΕΚ. Σύμφωνα με την επιστολή την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις 18 Φεβρουαρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει, σε δεύτερη ανάγνωση, τη θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση χωρίς τροπολογίες.

Η οδηγία θα αρχίσει να ισχύει 20 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: lawnet.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ