Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο διορισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΕΥΔΑΠ

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι διορισμοί των Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και Ιωάννη Μπενίση, στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε μετά από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστου Σπίρτζη.

Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου εγκρίθηκε με 9 ψήφους υπέρ, μία κατά και 6 παρόν.

Υπέρ του διορισμού του Ιωάννη Μπενίση τάχθηκαν 9 βουλευτές, καταψήφισαν 5, ενώ δύο δήλωσαν παρόν.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, ενώ έδωσε έμφαση στην διασφάλιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, σχολεία, παιδικές χαρές ή δημόσια ιατρεία καθώς επίσης και ρύθμιση για τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μπενίσης, τόνισε ότι πρέπει η επιχείρηση να παίξει πιο έντονο κοινωνικό ρόλο και αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει με τη σωστή αναλογία.

Σε ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη και Νικήτα Κακλαμάνη αν θεωρεί ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ με την περιφέρεια για το θέμα του Θριάσιου πεδίου ο κ. Μπενίσης απάντησε αρνητικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα προασπιστούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων της επιχειρήσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[divider]
TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ “ΒΗΜΑ” 

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι νέες διοικήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΡΓΟΣΕ

O αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης (δεξιά) με τους προτεινόμενους για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κκ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (στο κέντρο) και Ιωάννη Μπενίση (αριστερά) στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής οι νέες διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ και της ΕΥΔΑΠ. Για την ΕΥΔΑΠ προτείνονται στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τη θέση του πρόεδρου ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Γιάννης Μπενίσης. Αντίστοιχα, για την ΕΡΓΟΣΕ εγκρίθηκε ο ορισμός του κ. Χρήστου Δουκάκη στη θέση του πρόεδρου της ΕΡΓΣΟΕ και του κ. Θανάση Βούρδαστη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Συγκεκριμένα, για την ΕΥΔΑΠ ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι η εταιρεία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά τεχνογνωσίας εντός και εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο ως πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο, η εταιρεία οφείλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, καθώς το νερό αποτελεί ανθρώπινο αγαθό.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποσχέθηκε:
* Διασφάλιση νερού για αξιοπρεπή διαβίωση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν
* Κοινωνικό τιμόλόγιο
* Ρύθμιση όλων των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων
* Διακοπή παροχής μετά από ειδοποίηση.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων τηλεχειρισμού και τηλελέγχου του δικτύου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπενίτση, ο οποίος συγκέντρωσε τα πυρά βουλευτών της ΝΔ για σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει λόγω της σχέσης του με την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου (ΕΥΔΑΠ και περιφέρεια βρίσκονται στα δικαστήρια), «η ΕΥΔΑΠ είναι δημόσια, είναι επιχείρηση και είναι κοινωφελής».
Ο κ. Μπενίτσης σημείωσε ότι στην ΕΥΔΑΠ δεν γίνονται ηλεκτρονικές προμήθειες, ενώ εκτυλίσσονται πράγματα «τα οποία δεν χαρακτηρίζουν μία εισηγμένη επιχείρηση».
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης παρατήρησε ότι «υπάρχουν αλληλοσυγκρούμενα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ με την περιφέρεια στο Θριάσιο» καθώς οι δύο φορείς «έχουν πάει στα δικαστήρια» και ρώτησε τον κ. Μπενίση πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα.
Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης παρατήρησε ότι «θα μείνει ενεός» όποιος συγκρίνει τα βιογραφικά του κ. Μπενίση και του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου κ. Αντώνη Βαρθολομαίου. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την απορία του για το πώς ο κ. Μπενίσης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είχε υποτροφία για τέσσερα χρόνια, όμως πήρε τπυχίο με «καλώς».
Μάλιστα, σχολίασε την επαγγελματική πορεία του κ. Μπενίση, ο οποίος είναι συνταξιούχος φροντιστής και, σύμφωνα το βιογραφικό του, έχει συμμετάσχει ως μέτοχος σε καφετέρια και εστιατόρια, ενώ έχει ασχοληθεί και με τα φωτοβολταϊκά για τα οποία ρώτησε εάν έχει λάβει κρατική επιδότηση.
Ο κ. Μπενίσης απάντησε ότι πήρε το πτυχίο του με «καλώς» διότι στο τέταρτο έτος κρυβόταν για έξι μήνες λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, έπειτα από παρεμβάσεις του κ. Κακλαμάνη, ο κ. Μπενίσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του, δεχόμενος επίπληξη από τον βουλευτή της ΝΔ για τη στάση του.
Για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Μπενίσης σημείωσε ότι έφτιαξε ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο των 100 KW το 2006, με κόστος 620 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων οι 100 χιλιάδες ήταν ίδια κεφάλαια, οι 200 χιλιάδες δάνειο και τα υπόλοιπα κρατική ενίσχυση. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι το έχει μεταβιβάσει στους κληρονόμους του, καθώς υποχρεώθηκε από τον νόμο προκειμένου να λαμβάνει τη σύνταξη του ΟΑΕΕ.
Για την κριτική της σύγκρουσης των συμφερόντων με την ΕΥΔΑΠ, λόγω του γεγονός ότι είναι ο σύντροφος της κυρίας Δούρου, ο κ. Μπενίσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο φορέων για να δεχθεί τα βέλη του κ. Τραγάκη, στον οποίο όμως δεν απάντησε.
Παράλληλα στις ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι είχε στείλει το βιογραφικό του ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ τόνισε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο.
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι θα εξεταστεί με προσοχή το ζήτημα της αξιοποίησης της Ψυττάλειας, τόνισε ότι θα υπάρξει σεβασμός στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και υπερασπίστηκε την ανάγκη για μία κερδοφόρο ΕΥΔΑΠ προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το κοινωνικό της έργο.
Σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ Νήσων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μπορεί να έχει καλό μέλλον, καθώς μελέτη δείχνει πως με 60 εκατ. ευρώ μπορεί να λύσει τα προβλήματα 20 νησιών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μελέτη σκοπιμότητας θα δείξει τα επόμενα βήματα, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος της αφαλάτωσης είναι 1 ευρώ το κυβικό μέτρο όταν η μεταφορά νερού κοστίζει 12-15 ευρώ ανά κυβικό.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ