Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

“Επι-στροφή στη Βρύση”… Γιατί όλα τα νερά δεν είναι ίδια!

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μαζί με στρατηγικούς εταίρους, εδώ και χρόνια, επαναπροσδιορίζει τη σχέση όλων μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο και με στόχο την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού. Το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου, στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η σχέση μας με αυτό, προωθώντας τη χρήση του νερού βρύσης σε ευρεία κλίμακα.

Ο Δήμος Αθηναίων, υπέγραψε πρώτος το 2014 μνημόνιο συνεργασίας με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με αντικείμενο την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος ύδρευσης στους δημόσιους χώρους, με πρόθεση να συνεισφέρει ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Ο Δήμος Αθηναίων, συνεπής ως προς τη δέσμευσή του, έθεσε σε λειτουργία φέτος το καλοκαίρι τρεις δημόσιες βρύσες, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Η μία βρύση βρίσκεται στο Σύνταγμα στις αρχές της Ερμού, η δεύτερη στην Πλατεία Ασωμάτων και η τρίτη στην είσοδο του μετρό Κεραμεικός. Πρόκειται για μία εξαιρετική αρχή, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία και οι υπόλοιπες βρύσες της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Το 2017, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την ΕΔΕΥΑ παρουσίασε την καινοτόμο δράση «Επι – στροφή στη Βρύση» η οποία προωθεί την άποψη ότι το νερό είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος, ένα περιβαλλοντικό αγαθό που εξασφαλίζει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη και αποτελεί δημόσιο αγαθό που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι έχει οικονομική διάσταση, και μάλιστα σημαντική, εξαιτίας των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διανομής και διάθεσής του.

Στόχος είναι πλέον οι επιχειρήσεις εστίασης να γίνουν σύμμαχοι της καινοτόμου δράσης, δεσμευόμενες να σερβίρουν και να παρέχουν δωρεάν νερό βρύσης στους πολίτες-καταναλωτές. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, των οποίων ο φυσικός πόρος «νερό» είναι καθημερινό προϊόν ή το προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, να συμμετάσχουν στην από κοινού προώθηση της αξίας του νερού βρύσης και στην επιδίωξη της αλλαγής κουλτούρας των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών τους.

Για την επιβράβευση των επιχειρήσεων εστίασης δημιουργήθηκε το mobile application «Επι-στροφή στη Βρύση» όπου οι πολίτες μέσω ενός διαδραστικού χάρτη μπορούν να εντοπίσουν την πλησιέστερη δημόσια βρύση ή επιχείρηση όπου παρέχεται δωρεάν φρέσκο νερό βρύσης.

Καλούμε τις επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, προκειμένου να καταχωρηθούν τα καταστήματά τους στην εφαρμογή με τα σημεία όπου παρέχεται δωρεάν φρέσκο νερό βρύσης. Πρόσθετο όφελος στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των πολιτών-καταναλωτών στη ζήτηση νερού βρύσης, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς επίσης και η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.

Η καινοτόμος δράση «Επιστροφή στη Βρύση» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

  • Βρείτε μας στο Facebook: @epistrofistivrysi
  • Η εφαρμογή της «Επι-στροφής στη Βρύση» για android συσκευές: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.vrysi
  • Η εφαρμογή της «Επι-στροφής στη Βρύση» για iOS συσκευές: https://goo.gl/fuhTRf
  • Επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να καταχωρίσετε την επιχείρησή σας στην εκστρατεία «Επι – στροφή στη βρύση»: info@medsos.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ