ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Εμείς οι υδρονομείς, μόνιμοι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, που συγκεντρωθήκαμε την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2015, από όλα τα υδρονομεία της ΕΥΔΑΠ, στο υδρονομείο του Ηρακλείου μετά από συζήτηση που κάναμε, καταλήξαμε την παρούσα επιστολή, με την οποία θέλουμε να επισημάνουμε προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και προς όλους τους συναδέλφους την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα υδρονομεία.
Τα υδρονομεία είναι τα τμήματα που διασφαλίζουν τη διαρκή παροχή πόσιμου νερού σε όλο το λεκανοπέδιο (από την έξοδο των διυλιστηρίων έως τους μετρητές των καταναλωτών) και παράλληλα αποτελούν τα τμήματα άμεσης επέμβασης σε κάθε έκτακτο συμβάν στο δίκτυο ύδρευσης. Εξ αυτών παίζουν ένα κομβικό ρόλο στη διασφάλιση του βασικού αντικειμένου της ΕΥΔΑΠ, δηλ. στην απρόσκοπτη υδροδότηση του λεκανοπεδίου και στην αντιμετώπιση μικρότερων ή μεγαλύτερων κρίσεων στο δίκτυο ύδρευσης.
Η συνεχής μείωση προσωπικού, η απαξίωση της λειτουργίας των υδρονομείων και η παραχώρηση εργασιών τους, με διάφορους τρόπους, προς εργολάβους και ιδιώτες οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του τελευταίου κομματιού του δικτύου ύδρευσης που ακόμα τελεί, υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της ΕΥΔΑΠ.
Η παύση του ελέγχου της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης από δημόσιο προσωπικό ΕΥΔΑΠ θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη καλή και ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης προς την κοινωνία της Αττικής, στην διασφάλιση παροχής ασφαλούς, για την υγεία, πόσιμου νερού και κυρίως στο δικαίωμα της κοινωνίας να υπάρχει δημόσιος έλεγχος επί του Νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης.
Η τεχνογνωσία και η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στα υδρονομεία (όσο υπάρχει ακόμα) είναι αναντικατάστατη για οποιαδήποτε σχέδιο οργάνωσης της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο. Και πρέπει να μεταδοθεί έγκαιρα σε νέο δημόσιο προσωπικό.
Καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει:
- Σε άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των υδρονομείων και των μονάδων λειτουργίας δικτύου ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ. (Μέσω μετατάξεων από άλλες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ και με προσλήψεις μόνιμου νέου προσωπικού, συγκεκριμένων προσόντων).
- Στην αφαίρεση από όλες τις εργολαβίες κάθε άρθρου που παραχωρεί υδρονομειακό αντικείμενο σε ιδιώτες και «βάζει» ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιωτικό έλεγχο στη λειτουργία του δικτύου.
- Σε ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλης της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της δημόσιας ΕΥΔΑΠ.
- Στην εκπαίδευση του υπάρχοντος αλλά και του νέου προσωπικού των υδρονομείων σε όλες τις αναγκαίες τεχνολογίες ώστε να μπορεί το δημόσιο προσωπικό να ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο στις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης.
- Στη διασφάλιση ότι ο χειρισμός και ο έλεγχος των λογισμικών και των πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της λειτουργίας του δικτύου και της υδρονομειακής δουλειάς θα γίνεται από το προσωπικό των υδρονομείων με κατάλληλη εκπαίδευση και από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΥΔΑΠ. Να σταματήσει η διοχέτευση των πληροφοριών του δικτύου προς εταιρίες λογισμικού, με την πρόφαση (ή και την πραγματικότητα) της ενημέρωσης μοντέλων, εφαρμογών, κλπ. Όλα αυτά να γίνονται από δημόσιο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΥΔΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα:
Κάνουμε «υπομονή» έως 29-02-2016, παρά την αφόρητη πίεση που δεχόμαστε και με τα θέματα των Repos των Κανονικών Αδειών, της ανυπαρξίας ΜΑΠ και άλλα θέματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Έως τότε ζητάμε από τη διοίκηση να έχει προχωρήσει στα παρακάτω:
1. Μετάταξη προσωπικού από άλλες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ (με ανακοίνωση σε όλο το προσωπικό για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα να μεταταγεί προσωπικό στα υδρονομεία).
2. Να έχει γίνει εισήγηση προς την κυβέρνηση για την πρόσληψη επαρκούς αριθμού (τουλάχιστον 60) μόνιμων υδρονομέων με τεκμηρίωση για την επισφάλεια που προκύπτει ως προς την ασφαλή υδροδότηση του λεκανοπεδίου και την αντιμετώπιση κρίσεων στο δίκτυο ύδρευσης από την δραματική υποστελέχωση, με μόνιμο προσωπικό, των συγκεκριμένων τμημάτων.
3. Ενέργειες για το σταμάτημα εισόδου εργολάβων στα υδρονομεία και τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.
4. Ενημέρωσή μας για τον τρόπο που η διοίκηση σκοπεύει στρατηγικά, να διαχειριστεί (οργανώσει-στελεχώσει κλπ) το θέμα της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης.
5. Ενημέρωσή μας για το ποιος διαχειρίζεται τις «πληροφορίες» του δικτύου ύδρευσης. Ποιοι έχουν «πληροφορίες» του δικτύου, ποιοι έχουν πρόσβαση, ποιος έχει την ευθύνη για αυτό;
6. Συγκεκριμένη οργάνωση της εκπαίδευσης του προσωπικού των υδρονομείων.
Εάν τα έξι συγκεκριμένα σημεία που αναφέρουμε δεν έχουν υλοποιηθεί έως την 29-02-2016 θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες δημοσιοποίησης των προβλημάτων και διεκδίκησης για την επίλυσή τους. Και από του σημείου αυτού και μετά τα αρμόδια υπηρεσιακά και διοικητικά στελέχη αναλαμβάνουν κάθε ευθύνη για όποια προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν.
Πώς προχωράμε (προγραμματισμός ενεργειών μας):
- Συγκροτήσαμε ανοιχτή επιτροπή συντονισμού των ενεργειών μας.
- Υπογράφουμε όλοι οι υδρονομείς την παρούσα επιστολή.
- Ενημερώνουμε την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και τους συλλόγους Προσωπικού, Τεχνικών Υπαλλήλων, Μηχανικών και Επιστημόνων και ζητάμε τις αποφάσεις τους και τη στήριξή τους.
- Προχωράμε σε συναντήσεις με τη Διευθύντρια ΔΔΥ κ. Σταυρούλια, με τη Βοηθό Γενική Διευθύντρια ΓΔΛΔΕ κ. Ελευθερίου, με το Γενικό Διευθυντή ΓΔΛΔΕ κ. Καραγιάννη και με το Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Κυριάκη.
- Προχωράμε σε συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μπενίση ώστε να εκθέσουμε την κατάσταση, να διαμαρτυρηθούμε, να επιδώσουμε, την παρούσα επιστολή και να ζητήσουμε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
- Ενημερώνουμε τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.
- Αρχές Μαρτίου ξανασυγκεντρωνόμαστε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προγραμματίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας.