Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου χρέους (τρέιλερ)

Στην τρέχουσα, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές και με την κυβέρνηση υπό καθεστώς ισχυρών πιέσεων να δηλώνει πως αναζητεί συμβιβασμό, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου επιταχύνει τον βηματισμό της στην κατεύθυνση μιας προαναγγελθείσας στρατηγικής: Εχοντας στο επίκεντρο την νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ελέγχου Δημόσιου Χρέους, μετά από μια σύντομη πλην όμως θυελλώδη περίοδο συγκρούσεων στο εσωτερικό, δρομολογεί τώρα τη διεθνοποίηση της πρωτοβουλίας της.

Ως κρίσιμος «σταθμός» θεωρείται η διήμερη (20-21/4) σύνοδος των Προέδρων των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων στη Ρώμη. Πάντως, το εργαλείο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για το συγκεκριμένο σκοπό, το έχει ήδη ενεργοποιήσει: η Πρόεδρος της Βουλής έχει μιλήσει ως τώρα για την επίμαχη πρωτοβουλία της στον πρέσβη του Βελγίου (στον οποίο ανέφερε και το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, η κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις οποίες συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία της), καθώς και στους πρέσβεις της Τυνησίας και της Κίνας, με τους οποίους συναντήθηκε λίγο πριν από το Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε και στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε πρόσφατα στο Λευκωσία με τον Πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Γ. Ομήρου. Με την ευκαιρία, μάλιστα, εκείνης της συνάντησης, η κα Κωνσταντοπούλου είχε κάνει λόγο για διμερή συμφωνία «ανάδειξης των θεμάτων δημοκρατίας στην Ευρώπη με ειδική αναφορά στις παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας μέσα από εκβιαστικές διαδικασίες που δρομολογούνται με πρόσχημα την αποπληρωμή του χρέους και καταλύουν κάθε δημοκρατική νομιμότητα».

Τώρα και ενόψει της επικείμενης συνόδου της Ρώμης, η κα Κωνσταντοπούλου δηλώνει:  «Θα θέσω το θέμα συμμετοχής των κοινοβουλίων στη διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου του χρέους, ξεκινώντας από την Ελλάδα, αλλά μιλώντας και συνολικά για την Ευρώπη και τον κόσμο». Στην ελληνική αποστολή, η Πρόεδρος της Βουλής θα έχει μαζί της την κα Σοφία Σακοράφα και τον κ. Ερίκ Τουσέντ, που –ως γνωστόν- έχουν επιτελικό ρόλο στην Επιτροπή για το Χρέος.

Η θεματολογία της διήμερης συνάντησης, «βοηθάει», πάντως: Στο πρώτο μέρος θα συζητηθεί το θέμα «Η Ευρώπη πέρα από την κρίση: Νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη». Αμέσως μετά, το θέμα είναι «Η Ευρώπη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας». Την επόμενη μέρα, η πρώτη συζήτηση έχει ως αντικείμενο το «ρόλο των Κοινοβουλίων στις διαπραγματεύσεις επί διεθνών συμφωνιών», και η σύνοδος θα κλείσει με το θέμα «Ισχυροποιώντας τον πολιτικό διάλογο».

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ