Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία βρίσκει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους σε κίνδυνο 

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  28-4-2021

Για μια ακόμα χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία βρίσκει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους σε κίνδυνο.  Στους ήδη υπάρχοντες κινδύνους έχει προστεθεί ένας ακόμα  για την υγεία των εργαζομένων, αυτός της νόσου covid που πραγματικά θερίζει στους χώρους δουλειάς.

Διαχρονικά ο στόχος του κεφαλαίου για διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης, έχει οδηγήσει σε τεράστια έλλειψη ή και ανυπαρξία μέτρων προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων κάτι που στη συγκεκριμένη συγκυρία όξυνε τα προβλήματα.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους σε θανατηφόρα ατυχήματα, άλλοι σακατεύονται και άλλοι νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες που ούτε καν καταγράφονται ως τέτοιες. Σε αυτούς αυτή την περίοδο έρχονται να προστεθούν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, σε σούπερ μάρκετ  και άλλους χώρους δουλειάς, που έχασαν τη ζωή τους από covid, χωρίς να  προσμετρώνται όσοι νόσησαν σοβαρά  απέκτησαν μόνιμες βλάβες στην υγεία τους.

Αιτία δεν είναι ούτε «η κακιά η ώρα», «ούτε ο αόρατος εχθρός», όπως θέλουν να παρουσιάσουν, αιτία είναι (και στην ΕΥΔΑΠ όπου έχουμε πια και τα πρώτα θύματα από covid) η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη προσωπικού, η γήρανση του ), τα ελλιπή μέτρα προστασίας,  η ανεπαρκής εκπαίδευση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, εν τέλει  η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των Διοικήσεων που βλέπουν ως κόστος την υγεία  και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντάς τες στο βωμό του κέρδους.

Οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία για άλλη μια χρονιά φέρνουν στην επιφάνεια νέα προβλήματα και οξύνουν τα προϋπάρχοντα. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας είναι αφιερωμένη στην  Πρόβλεψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση κρίσεων και την ανάγκη επένδυσης  σε ισχυρά συστήματα ΥΑΕ.

Αλήθεια πως πρόκειται να γίνει αυτό όταν ειδικά την περίοδο που διανύουμε οξύνθηκαν κάποια ζητήματα που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε πάντοτε στην πρώτη γραμμή της πάλης του όπως:

– Η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας ειδικά αυτή την περίοδο που απαιτούνται πιο συχνοί έλεγχοι τήρησης των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων κάνει πρακτικά αδύνατο τον  έλεγχο αυτό  και τα εργατικά «ατυχήματα» παραμένουν δίχως επιτόπιο έλεγχο, με αποτέλεσμα τα αίτιά τους πιθανόν να μην μπορέσουν να διερευνηθούν.

-Η κυβέρνηση, υλοποιώντας πάγιο αίτημα των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της Υγείας και Ασφάλειας (ΕΞΥΠΠ) και του ΣΕΒ, προχώρησε με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020 στη διεύρυνση της δυνατότητας άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτήν, καταργώντας προηγούμενους περιορισμούς και  ακυρώνοντας έτσι πρακτικά την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Μια ειδικότητα που, εν μέσω πανδημίας, μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, ευπαθών ομάδων ακόμα και των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας, με τη μεθοδολογία εκτίμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου.

-Η εφαρμογή της τηλεργασίας ως βασική προτεραιότητα του ΣΕΒ ήδη από καιρό, δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνική ζωή των εργαζομένων ( εντατικοποίηση, πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας, απουσία ουσιαστικής ασφαλιστικής κάλυψης του εργαζόμενου από εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια και παράλληλα συγκάλυψη της εργοδοτικής ευθύνης).

Συνάδελφοι  – Συναδέλφισσες 

Τι συμβαίνει λοιπόν ειδικότερα στους χώρους εργασίας στην ΕΥΔΑΠ, με αφορμή το νέο αυτό κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

Τα Μ.Α.Π  τα οποία έχουν διατεθεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση  δεν επαρκούν, γενικότερα υπάρχουν ελλείψεις και καθυστερήσεις στη χορήγηση τους.

Το αίτημα για τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του ιού στο προσωπικό ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και σε όλους τους χώρους εργασίας έχει μόνο εν μέρει ικανοποιηθεί παρά τις συνεχείς πιέσεις μας.

O συγχρωτισμός στους χώρους εργασίας και κατά τη μεταφορά  των εργαζομένων δεν αποφεύγεται πάντα λόγω της φύσης της εργασίας, κάτι που συντελεί  και στη μεγαλύτερη διασπορά του ιού με τραγικά σε κάποιες περιπτώσεις- βλ. θάνατοι συναδέλφων –  αποτελέσματα.

Οι γιατροί εργασίας, μόλις τρεις, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού.

Η τηλεργασία δημιουργεί κινδύνους για μυοσκελετικές παθήσεις λόγω μη κατάλληλου εξοπλισμού του εργαζομένου που δουλεύει από το σπίτι, πολλές φορές με δικά του ηλεκτρονικά μέσα, εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων στην κοινωνική και προσωπική του ζωή και την υγεία του.

Όλα αυτά ισχύουν και με το παραπάνω για τους εργαζόμενους με άλλες σχέσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ που έχουν επιπλέον και το άγχος της απόλυσης, της αναστολής σύμβασης ή της μείωσης του μισθού τους.

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή
Τη δυναμώνουμε, για μέτρα προστασίας της υγείας και των εργαζομένων 

Παλεύουμε για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβάλει παντού την ατομική ευθύνη  και της Διοίκησης που  κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα διεκδικούμε :

  • Κατάργηση άμεσα όλων των ΠΝΠ (αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών).
  • Να προχωρήσουν άμεσα  όλες οι προγραμματισμένες  αλλά και  έκτακτες  προσλήψεις προσωπικού  ενταγμένου  στον κανονισμό προσωπικού και στις ΣΣΕ.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις  εργασίας.
  • Άμεσες προσλήψεις Γιατρών Εργασίας ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.
  • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στις εγκυμονούσες.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 σε όλους τους χώρους
  • Επικαιροποίηση της γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες των εργασιακών χώρων στην ΕΥΔΑΠ (η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς να μην περιορίζεται στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων», να αφορά και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών αλλά και την πρόληψη της πρόωρης φθοράς της υγείας και της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς). Ιδιαίτερα τώρα που έχει προστεθεί ένας ακόμα επιβαρυντικός για την υγεία παράγοντας, η νόσος covid και οι μόνιμες βλάβες που αφήνει σε ορισμένες περιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Κατάργηση της Τηλεργασίας
  • Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και προβλέπει τη 10ωρη δουλειά  με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταπόνηση του οργανισμού του εργαζομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ