ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-ΕΔΕΥΑ στο πιάτο της ΜΕΚΟROT. Κοινή ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ – Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ετοιμάζεται ένα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου ιδιωτικού Τομέα) στην ΕΥΑΘ, στα πρότυπα του Βερολίνου και του Παρισιού όπου απέτυχαν παταγωδώς.

0
314

Μόλις λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση Μακρόν, και τις δηλώσεις του συνοδού του, διευθύνοντος συμβούλου της SUEZ, ότι ενδιαφέρεται για ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας με επικεφαλής τον αν.υπουργό Σ. Φάμελλο, βρέθηκε σε έκθεση για τα νερά στο Ισραήλ WATEC).

Δε θα μας απασχολούσε η επίσκεψη –συνοδευόμενη από στελέχη των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ- αν κατά τη διάρκεια της δεν εμπλεκόταν και το όνομα της… ΜΕΚΟΡΟΤ. Της γνωστής κρατικής εταιρείας ύδρευσης που το 2014 είχε εμπλακεί στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως και η SUEZ.

Συμπτώσεις; Ισορροπία μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών; Ένα είναι σίγουρο, να πακετάρονται σε ένα αεροπλάνο όλοι οι εκπρόσωποι των νερών της Ελλάδας (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-ΕΔΕΥΑ) και να σερβίρονται στο πιάτο της ΜΕΚΟΡΟΤ δεν ξανάγινε!

Η ΜΕΚΟΡΟΤ, είναι η κρατική εταιρεία ύδρευσης αποχέτευσης του Ισραήλ και  έχει χαρακτηρισθεί ως το απαρτχάιντ του νερού, λόγω της στέρησης νερού στους Παλαιστινίους.

Με την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού ολοκληρωμένη και λογιστικώς τακτοποιημένη- ώστε η ανάκτηση κόστους να περνάει στον καταναλωτή- η εποχή είναι η καταλληλότερη για ψώνια! Το πρόβλημα της ύδρευσης των ελληνικών νησιών λύνεται με αφαλατώσεις στις οποίες οι Ισραηλινοί φημίζονται για την εμπειρία τους, έτσι  και αλλιώς οι απλοί κάτοικοι θα πληρώσουν.

Κατά ένα πρωτότυπο τρόπο, η πολιτική της κυβέρνησης για τα νερά, αποτελεί ένα συνδυασμό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου.

  • Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή, πουλούσε το 23% της ΕΥΑΘ και το μάνατζμεντ.
  • Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά πουλούσε το 51%  της ΕΥΑΘ και το μάνατζμεντ με ενδιαφερόμενες εταιρείες τις SUEZ-MEKOROT.
  • Το 2016 δημιουργείται το Υπερταμείο και οι  ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ περνούν εκεί, αποχαιρετώντας και τον δημόσιο έλεγχο.
  • Το 2017 η κυβέρνηση ετοιμάζει την πώληση ποσοστών των εταιρειών ύδρευσης και μέσα σε πέντε μέρες έχει συναντηθεί με SUEZ-MEKOROT.

Η απόφαση του ΣτΕ που εμποδίζει την πώληση του 51%, ενεργοποιεί το plan B της κυβέρνησης που είναι συνδυασμός των ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου-ΚΥΑ τιμολόγησης νερού,  ώστε να εφαρμοστούν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ετοιμάζεται ένα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου ιδιωτικού Τομέα) στην ΕΥΑΘ, στα πρότυπα του Βερολίνου και του Παρισιού όπου απέτυχαν παταγωδώς. Το αποκάλυψε υπουργός της κυβέρνησης. Όποιος δεν το βλέπει, είτε  ψήφισε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του νερού (1,8%)  είτε νομίζει πως μπορεί να κοροϊδέψει το υπόλοιπο 98,2% που ψήφισε ΟΧΙ.

Καλά θα κάνει λοιπόν, να βγει ξεκάθαρα η κυβέρνηση και να μας μιλήσει για τα ΣΔΙΤ στα νερά και τις αυξήσεις που έφεραν, όπως και για τα αντισυλληπτικά που ανιχνεύθηκαν στο νερό του Βερολίνου.

Η 3η αξιόλογηση είναι ήδη  εδώ,  και το αφήγημα για «δημόσιο έλεγχο» στα νερά δεν πείθει πλέον κανένα.

Η περίφημη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει στο επίπεδο του διαλόγου, γιατί δεν υπογράφουν 50 από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης για να ξεκινήσει και επίσημα;
 
Το Νερό είναι ζωή και δεν πωλείται, από κανέναν!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΑΘ

ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ