ΕΥΔΑΠ: Πώς θα αξιοποιηθούν τα ταμειακά της διαθέσιμα μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο

0
211

Με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 300 εκατ. ευρώ θα μείνει η ΕΥΔΑΠ μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα εξετάσει την αξιοποίηση των ταμειακών της διαθεσίμων, προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα είναι για την ανάπτυξη της εταιρείας, μέσω νέων επενδύσεων (θα προσληφθούν σύμβουλοι) και το δεύτερο, θα εξεταστεί και νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Αυτό έγινε γνωστό χτες από την διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών της αποτελεσμάτων σε αναλυτές.

Η συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης αδιύλιστου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021-2040, αναμένεται να κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Με βάση τη συμφωνία, το κόστος του αδιύλιστου ύδατος για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στην περίοδο 2004-2013 έφτανε στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο χρονικό διάστημα 2013-2021 στα 46 εκατ. ευρώ ετησίως, άρα προκύπτει σαφής εξοικονόμηση, μεσοσταθμικά τουλάχιστον 35% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία-8ετία.

Ειδικότερα, την περίοδο 2004-2013 η τιμή ήταν 0,151 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, την περίοδο 2013-2020 ήταν 0,115 ευρώ ανά κυβικό, την περίοδο 2021-2023 θα είναι 0,115 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και την περίοδο 2024-2040 θα είναι 0,078 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Την συμφωνία του Δημοσίου με την ΕΥΔΑΠ χαιρέτισε χθες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) εκτιμώντας ότι διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο το δημόσιο συμφέρον, την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και την συνέχιση της πολιτικής του φθηνού νερού στην κατανάλωση.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση συμφωνίας-πλαίσιο καθώς κλείνει με επωφελή τρόπο για την ΕΥΔΑΠ και το Ελληνικό Δημόσιο τις εκκρεμότητες παρελθόντων ετών και παράλληλα εξασφαλίζει τη διατήρηση του κόστους του ακατέργαστου νερού σε χαμηλό επίπεδο και για την επόμενη 20ετια.

Αναφορικά με το αν η συμφωνία προβλέπει συμψηφισμό με τις απαιτήσεις που έχει η ΕΥΔΑΠ από το ελληνικό Δημόσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχινίδης, τόνισε πως προβλέπεται μέρος των απαιτήσεων να συμψηφιστεί.

Χτες η διοίκηση της EΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ για την επόμενη 10ετία. Από τα κεφάλαια αυτά τα 175 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα μετασχηματισμού της εταιρείας, 700 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και ανακυκλούμενου νερού στην Ανατολική Αττική και 200 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ