Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Γ. Αλεξανδράκης: Παγκόσμια ημέρα νερού

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ

Αλεξανδράκης Γιώργος

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια ημέρα νερού

Σε μια περίοδο που σε παγκόσμιο επίπεδο η επάρκεια των αποθεμάτων νερού μειώνεται και η πρόσβαση σε αυτό περιορίζεται με την εκχώρηση της διαχείρισης και των υποδομών σε ιδιώτες, δημιουργείται η ανάγκη της συλλογικής αντιμετώπισης αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Για τους παραπάνω λόγους συνέβαλλα τα μέγιστα στη δημιουργία της  «πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού», που έχει στόχο  την  διασφάλιση του δημοσίου ελέγχου στην ενιαία διαχείριση του νερού και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (Ε.Υ.Σ)  και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης  είναι ζωτικό και θεμελιώδες, ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Η ιδιωτικοποίησή τους, παραβιάζει το Σύνταγμα και είναι καταφανώς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.

Η διαπίστωση αυτή κατοχυρώνεται με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ υπ. αριθμόν 190-191/2022, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των  εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ψήφισμα του ΟΗΕ. Το Νερό αποτελεί δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η καθολική, αντίθετη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στο πλαίσιο των δράσεων εναντίον της εμπορευματοποίησης του Νερού η πρωτοβουλία διοργανώνει διαμαρτυρία την Τρίτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα για το Νερό στις 19:00, στο Μοναστηράκι.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ