Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

“Για να ανακτήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Πώς πόλεις και πολίτες αναιρούν τις ιδιωτικοποιήσεις”

Την τελευταία δεκαετία τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται μία ιδιαίτερα δυναμική τάση επαναφοράς των υπηρεσιών κοινής αφέλειας σε δημοτικό και δημόσιο έλεγχο.

Τα παραδείγματα διαρκώς πληθαίνουν αντιστρέφοντας την καταχρηστική πρακτική των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) που λειτούργησε ως δούρειος ίππος για τη μεταφορά του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά χέρια. Η βασική αιτία δεν εδράζεται σε ιδεολογικές παραδοχές ή κοινωνικές αξίες. Η δυναμική της εν λόγω τάσης έγκειται στην αποτυχία του ιδιωτικού τομέα να διαχειριστεί ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς όπως το νερό και η ενέργεια. Κατά κανόνα οι ποιότητα των υπηρεσιών χειροτέρεψε, οι τιμές ανέβηκαν και τα εργασιακά δικαιώματα εκφυλίστηκαν.

Η πρόσφατη έκδοση του Transnational Institute (TNI) τεκμηριώνει την τάση επαναφοράς σε δημόσιο έλεγχο και τις αιτίες της δυναμικής της. Τα σημαντικότερα σημεία του βιβλίου συνοψίστηκαν και παρουσιάστηκαν σε μία περιεκτική μπροσούρα η οποία μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ελληνικά με ευθύνη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης έκδοσης όπως και της επανέκδοσης του βιβλίου ‘Νερό: Κοινό Αγαθό’  από το Ινστιτούτο, θα γίνει στις 30 Μαΐου με ομιλήτριες την υπεύθυνη της έκδοσης από την πλευρά του ΤΝΙ Σ. Κασιμότο και την Χ. Γουεϊνράιτ, Red Pepper.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ PDF

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ