“Η CETA, τα μνημόνια και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας” (1/2)

Ο Κώστας Λυμπέρης (ΣΕΚΕΣ) θα εισηγηθεί το θέμα: "Ο ρόλος της CETA και των μνημονίων στην εκποίηση του νερού"

0
322

”Η CETA τα μνημόνια και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας” εκδήλωση την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 7μμ

Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία “Όχι σε TTIP, CETA, TISA-Όχι στα Μνημόνια” με αφορμή τη σχεδιαζόμενη συζήτηση της CETA στο Ευρωκοινοκβούλιο και στα πλαίσια των δράσεων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της τόσο εναντίον των διατλαντικών συμφωνιών όσο και εναντίον των μνημομνίων θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση με τα ακόλουθα θέματα και ομιλητές:

 • Τι είναι η CETA και ποια η σχέση της με τα μνημόνια
  Μάκης Σταύρου, Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής
 • Η CETA, τα μνημόνια, η Ελντοράντο και οι εξορύξεις στη Χαλκιδική
  Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Ερευνών
 • Οι οικονομικές πτυχές της CETA
  Γιάννης Τόλιος, Ενωτική ΑντιΜνημονιακή Συσπεςίρωση Οικονομολόγων
 • Η CETA, τα μνημόνια, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ιστορικά μνημεία
  Όλγα Σακαλή, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
 • Ο ρόλος της CETA και των μνημονίων στην εκποίηση του νερού
  Κώστας Λυμπέρης Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ (ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ)

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Κλέτσας. Μετά από τις τοποθετήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, 7μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, στον πεζόδρομο, δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο.


Στις 14 & 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματισθεί να εισαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση η CETA, η διατλαντική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά.

Μία συμφωνία που προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημοκρατία, αφού οι πολυεθνικές θα μπορούν να παρακάμπτουν τις κυβερνήσεις, τη νομοθεσία (ακόμη και αυτή την περιορισμένη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία) και τα δικαστήρια, τα οποία θα αντικατασταθούν από τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, το γνωστό ISDS και να ζητάνε και ….αποζημιώσεις από τα κράτη για οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα τους!

Χαρακτηριστική περίπτωση για τη χώρα μας είναι η πολυεθνική ElDorando, που πραγματοποιεί τις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική και που αν ψηφισθεί η CETA θα διεκδικήσει τεράστιες αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αθετώντας και σε αυτή την περίπτωση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις υπέγραψε σε επίπεδο υπουργών της ΕΕ τη CETA, με υπογραφή του κ. Σταθάκη.

Εκτός όμως από την ουσιαστική κατάργηση των κοινοβουλίων και των δικαστηρίων στη CETA, όπως και στην TTIP προβλέπονται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών (νερό, ενέργεια) και των δημοσίων υπηρεσιών(υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες) όπως και πολλές άλλες καταστροφικές για τα διατροφική υγεία, για τα αγροτικά προϊόντα, για το φυσικό περιβάλλον και για τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα ρυθμίσεις.

Βέβαια στην Ελλάδα μετά από την ψήφιση και του 3ου Μνημονίου και του Υπερταμείου, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Βουλή και η κυβέρνηση έχουν επί της ουσίας καταργηθεί, ενώ παράλληλα η δημόσια περιουσία, τα δημόσια αγαθά και οι υπηρεσίες έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο υπερταμείο για εκποίηση.

Για τα κινήματα στη χώρα μας λοιπόν ο αγώνας είναι διπλός: τόσο εναντίον των διατλαντικών συμφωνιών και πρώτα της CETA,που πρόκειται άμεσα να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και εναντίον των μνημονίων και του υπερταμείου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ