Απόδοση κειμένου για το ΣΕΚΕΣ
Μαστοράκης Μανώλης μέλος του ΔΣ του συλλόγου προσωπικού ΕΥΔΑΠ
Μια ιστορία καθημερινού αγώνα επιβίωσης στην λωρίδα της Γάζας από τον Rami Almeghari δημοσιογράφο και πανεπιστημιακό δάσκαλο στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην αποκλεισμένη Γάζα, η απόκτηση πόσιμου νερού είναι μία από μια σειρά καθημερινών προκλήσεων.
Σήμερα μόλις ξύπνησα δεν υπήρχε νερό. Το μόνο που ήθελα ήταν να πλύνω το πρόσωπο μου.
Κατέβηκα στον κάτω όροφο στο διαμέρισμα των γονιών μου . Και αυτοί επίσης δεν είχαν νερό.
Δεν υπάρχει ρεύμα γιε μου, είπε η μητέρα μου , η αντλία δεν έχει δουλέψει για να αντλήσει νερό στην δεξαμενή.Είχα αποθηκεύσει μερικά μπουκάλια γεμάτα με νερό στην κουζίνα . Έπλυνα το πρόσωπο μου με αυτά .
Η πρώτη αποστολή είχε επιτευχθεί.
Έκανα λίγο καφέ στο γκαζάκι και έκατσα κάτω . Έχουμε μόνο 4 ώρες ηλεκτρισμό στην περιοχή μου στο Maghazi camp του Deir al-Balah.Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.
Είχα μόλις επιστρέψει στην Γάζα από το Κάιρο όπου η γυναίκα μου έκανε θεραπεία για κάποιο θέμα υγείας που αντιμετώπιζε. Παρέμεινα στο Κάιρο για έξι μήνες στο πλάι της . Πλέον έπρεπε να γυρίσω στη δουλειά.
Χρησιμοποιώ μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που μου επιτρέπει να συνδέομαι στο ίντερνετ , στο λάπτοπ μου τώρα μπορώ να διαβάσω τα νέα και τα emaιl μου . Προς ανακούφιση μου το ρεύμα ξαναήρθε μετά από μιάμιση ώρα .
Ευχαριστημένος , συνέδεσα το ρεύμα στο λάπτοπ και ξεκίνησα να ακούω κλιπς και συνεντεύξεις που είχα φτιάξει νωρίτερα . Αλλά δυστυχώς όμως μπόρεσα να δω τα δυο από τα πέντε που είχα ετοιμάσει όταν το ρεύμα ξανακόπηκε . Παράτησα την δουλειά μου και σήκωσα το τηλέφωνο.
Ενοχλημένος
Δεν είχα δει τον Αμπού Walla για έξι μήνες, αλλά ήξερα ότι θα κάνει ένα διάλειμμα τώρα. Ο Abu Walla είναι ένας ράφτης που φτιάχνει πουκάμισα και παντελόνια και εργάζεται σε ένα κατάστημα στη γειτονιά μου. Η ραπτομηχανή του χρειάζεται ρεύμα , έτσι μου φαινόταν σαν μια κατάλληλη στιγμή για να πω γεια.
Αγόρασα έναν καφέ από ένα κοντινό προμηθευτή που ήπιαμε στο κατάστημα του . Η κουβέντα όπως πάντα, στράφηκε στην πολιτική: την μισητή διαίρεση μεταξύ των Παλαιστινίων και μια πολιορκία που κρατά σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα ομήρους.
Όταν το ρεύμα επέστρεψε, ο Αμπού Walla και εγώ σφίξαμε τα χέρια μας και πήγαμε στις δουλειές μας. Εργάζομε σε ένα σχέδιο και έπρεπε να ακούσω περισσότερες συνεντεύξεις, όταν η κόρη μου, Nadine, ήρθε πίσω. «Μαμά,» την άκουσα να ρωτάει τη γυναίκα μου, «μπορώ να κάνω ένα ντους;» Έπρεπε να αφήσω και πάλι τη δουλειά μου. Ήμουν πολύ ενοχλημένος, ενοχλημένος με τον εαυτό μου που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι τα παιδιά μου θα έχουν τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους. Σύντομα, ο Μωάμεθ και ο Aseel θα γυρίσουν στο σπίτι και αυτοί.
Τηλεφώνησα στον μεγαλύτερο γιο μου, Μουνίρ. «Καλέστε τον πωλητή νερού και βάλτε τον γεμίσει τις δεξαμενές, ότι κοστίζει», είπα. Η Γάζα δεν έχει καθαρό πόσιμο νερό. Αυτό έχει συμβεί εδώ και χρόνια και έτσι οι υδροφόρες είναι μια κοινή θέα. Αλλά η θέα των υδροφόρων έχει γίνει ποιο εμφανής τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς η ισραηλινή πολιορκία έχει σφίξει και μετά από επανειλημμένες ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις του μόνο σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας, αρχής γενομένης από το 2006, αφήνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια στο ελάχιστο .
Χρυσές δουλειές
Φυσικά, οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού βάζουν χαράτσι τις τιμές τους και το να αγοράσεις καθαρό νερό έχει μεγάλο κόστος . Αλλά με μόνο τέσσερις ώρες ρεύματος την ημέρα, εμείς, οι 35.000 άνθρωποι των Maghazi, δεν έχουμε άλλη επιλογή: Μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών που ο δήμος μπορεί να αντλήσει νερό. Αλλιώς θα πρέπει να το αγοράσουμε.
Αγοράστε το κάναμε. Τα παιδιά μου έκαναν μπάνιο . Καθαρό, νερό τουλάχιστον για μια άλλη ημέρα. Καθώς το βράδυ έπεφτε, Η Al Mohandes, η ιδιωτική εταιρεία που παρέχει ρεύμα στο στρατόπεδο μας, ενεργοποιεί τις γεννήτριες της. Η εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες της στην δημοτική παροχή ρεύματος και μας βοηθά να εξασφαλίσουμε άλλες τέσσερις έως πέντε ώρες ισχύος την ημέρα. Φυσικά με την κατάλληλη τιμή.
Η Γάζα είναι εξαρτάται κατά κύριο λόγο για την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζεται από το Ισραήλ για τις ανάγκες τροφοδοσίας της . Η ηλεκτρική ενέργεια έχει πληρώνεται από την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα σταματήσει να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ.
Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Φατάχ, το κυρίαρχο κόμμα στην ΠΑ, και αντίπαλος της Χαμάς, η οποία διαχειρίζεται τη Γάζα.
Η διαμάχη για τα χρήματα σημαίνει ότι από τα μέσα Απριλίου, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα έχει ξεμείνει από καύσιμα, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση.
Πιο πρόσφατα, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από το Ισραήλ να μειώσει παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα ακόμα περισσότερο.
Μπορεί να είναι μια διαμάχη για τα χρήματα. Μπορεί να είναι πολιτική. Σίγουρα όμως, οι απλοί Παλαιστίνιοι της Γάζας υποφέρουν
Προς το παρόν, η οικογένειά μου έχει νερό αγόρασε από μια ιδιωτική εταιρεία και την ηλεκτρική ενέργεια από μια άλλη ιδιωτική εταιρεία. Ζούμε άλλη μια ημέρα. Αύριο θα έχω νερό μόνο για να πλύνω το πρόσωπό μου στο εμφιαλωμένο νερό και πάλι.