Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΥΑΘ για θεσμική εκτροπή

Δυναμική παρέμβαση στη συνέλευση των μετόχων, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κατάργηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Η δυναμική κινητοποίηση και οι καταγγελίες για «αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης» από το σωματείο εργαζομένων έδωσε τον τόνο  στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ αντιδρούν καταγγέλλοντας ότι υπήρξε θεσμική εκτροπή και ουσιαστική κατάργηση της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση, η οποία «με μια απλή τροπολογία, τέλη Ιουλίου, ακύρωσε όχι απλά την απόφαση 191/2022 του ΣτΕ -που διατάσσει την έξοδο της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο- αλλά ακύρωσε και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, το ΣτΕ».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία -άρθρο 114 του ν.4694/2022- παρεμβαίνει και καταργεί ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ που όριζε τη μεταβίβαση του μετοχών ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Αρχοντόπουλος, που έκανε παρέμβαση στη συνέλευση των μετόχων, είπε ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους πολίτες που στο δημοψήφισμα του 2014 σε ποσοστό 98,3% τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης και κατήγγειλε πως «είναι κάτι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, δεν υπάρχει προηγούμενο, να αλλάζει απόφαση του ΣτΕ με μια τροπολογία μια νύχτα του Ιουλίου. Δεν μιλάμε πια για μια κινητοποίηση υπέρ του δημόσιου νερού αλλά για μια κινητοποίηση υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα. Θεωρούμε ότι δεν νομιμοποιείται ο εκπρόσωπος του Υπερταμείου να εκπροσωπεί το Δημόσιο στη Γενική Συνέλευση».

«Συμπαραστεκόμενοι στην απόφαση του σωματείου, δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ αυτή την απόφαση της συνέλευσης και ό,τι αυτή θα γεννήσει» είπε στον ίδιο χώρο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «το ΕΚΘ και η κοινωνία της πόλης δεν θα επιτρέψουν αυτή την παρανομία και εκτροπή».

Από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΥΑΘ στη λήξη της συνέλευσης δεν υπήρξε απάντηση στα καταγγελλόμενα, αναφέρθηκε μόνο ότι η Γ.Σ. «ενέκρινε τροποποιήσεις του καταστατικού της εταιρείας για την εναρμόνισή του με τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου»! Γνωστοποιείται παράλληλα πως δόθηκε «υψηλό μέρισμα» 0,2186 ευρώ/μετοχή και έγινε «άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες», δηλαδή σε «μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής-θερμικής ενέργειας, διαχείριση βιομάζας».

Διαμαρτυρία κατά της Διοίκησης του Υπερταμείου

To Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ διοργάνωσε διαμαρτυρία στις εγκαταστάσεις του βιολογικού σταθμού της ΕΥΑΘ κατά την επίσκεψη της Διοίκησης του Υπερταμείου δηλώνωντας ότι “δεν πρόκειται να περάσει στις εγκαταστάσεις!” και “Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε: “ΕΞΩ Η ΕΥΑΘ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΊΟ, (αποφάσισε.191/2022).
Αντιστεκομαστε στην Εκτροπη της Κυβέρνησης.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ