Άλλος ένας ιθαγενής της φυλής των Νάσα δολοφονήθηκε στις 22 Μαρτίου στην περιοχή Κορίντο της περιφέρειας Κάουκα.

O Javier Oteca, 44 ετών, πυροβολήθηκε από φύλακες του ράντσου Μιραφλόρες, το οποίο ανήκει στην εταιρία INCAUCA S.A. ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ardila Lule.

Ο Lule, ένας από τους τέσσερεις πλουσιότερους ανθρώπους στης χώρα, εκτός από μεγάλες εκτάσεις γης στη νοτιοδυτική Κολομβία, έχει στην ιδιοκτησία του εταιρία αναψυκτικών, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό RCN, γνωστό για την πολιτική κάλυψη που παρέχει στα εγκλήματα των παραστρατιωτικών ομάδων.

Οι κοινότητες Νάσα έχουν ξεκινήσει από το 2014 επιχειρήσεις ανακατάληψης των εδαφών, όπου παραδοσιακά κατοικούσαν οι πρόγονοί τους. Στα πλαίσια του Κινήματος Απελευθέρωσης της Μητέρας Γης, αγρότες και ιθαγενείς έχουν καταφέρει να επανακαταλάβουν 1.000 εκτάρια γης, τα οποία μονοπωλούσαν μέχρι πρόσφατα μεγοαλογαιοκτήμονες.

Με αυτό τον τρόπο σπάνε την απομόνωση στις ορεινές και μη παραγωγικές περιοχές, στις οποίες τους είχαν στριμώξει. Μετά την επανάκτηση της γης, προβαίνουν στην αντικατάσταση της μονοκαλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου που προοριζόταν για την παραγωγή βιοκαυσίμων, από φυτείες τροφίμων.

Οι απειλές ενάντια στους Απελευθερωτές της Γης είναι καθημερινές, ενώ η αστυνομία και ο στρατός πραγματοποιούν νυχτερινές επιθέσεις στις κατοικίες και τους ιερούς χώρους των Νάσα, ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον παιδιών, πυροβολούν αδιακρίτως και καταστρέφουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού, περνώντας με τανκς από πάνω τους.

Ο Javier Oteca, είναι ο 27ος από τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς αγωνιστές, που δολοφονήθηκαν στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ