Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Λεφτά υπάρχουν! Ρεκόρ δεκαετίας στη ρευστότητα των εισηγμένων εταιρειών (12,2 δις)

«Δύναμη πυρός» 3,8 δισ. για να αντέξουν στην κρίση συγκέντρωσαν οι εταιρείες: αύξηση 2,2 δισ. στα διαθέσιμα και νέα, φθηνά δάνεια 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο α’ εξάμηνο. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η διαχείριση αυτής της κρίσης από τις επιχειρήσεις συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: ρευστότητα, ρευστότητα, ρευστότητα. Αυτόν τον κανόνα ακολούθησαν με συνέπεια οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις το α’ εξάμηνο, δημιουργώντας ένα αρκετά ισχυρό «οπλοστάσιο», συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Τα διαθέσιμα στα ταμεία τους εκτινάχθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, σε υψηλό δεκαετίας, ενώ άδραξαν την ευκαιρία που προσφέρει η μεγάλη μείωση των επιτοκίων για να αντλήσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς & Επικοινωνίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αντλώντας δεδομένα από τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου 115 εταιρειών της Κύριας Αγοράς, επιβεβαιώνουν ότι μέσα στην κρίση του κορονοϊού οι εταιρείες έσπευσαν να καλύψουν όσο είναι δυνατόν τα οικονομικά κενά που δημιουργεί η καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας συγκεντρώνοντας ρευστότητα, δηλαδή διαθέσιμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Όπως έχει γράψει το Business Daily από τον Απρίλιο, οι εταιρίες ενισχύουν τα ρευστά διαθέσιμα με κάθε μέσο: παγώνουν μη απαραίτητες πληρωμές, μεταθέτουν επενδυτικά σχέδια και αγορές εξοπλισμού, περιστέλλουν λειτουργικές δαπάνες και προσφεύγουν στις τράπεζες προκειμένου να διευρύνουν τις γραμμές χρηματοδότησής τους. Παράλληλα, περιμένουν νέα εργαλεία ρευστότητας, όπως δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου αλλά και νέα ευρωπαϊκά εργαλεία ρευστότητας που δημιουργούνται για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσπάθεια στέφεται από επιτυχία, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι εταιρείες «βγαίνουν από το δάσος», αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσα νέα κενά θα δημιουργήσει, στην εξέλιξή της, η νέα οικονομική κρίση, ιδιαίτερα αν δεν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο για δυναμική οικονομική ανάκαμψη από το 2021. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΧΑ,

  • Τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων ανήλθαν το α’ εξάμηνο 2020 σε 12,2 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019 όπου είχαν ανέλθει σε 9,9 δισ. ευρώ.
  • Το ποσό των διαθεσίμων που διακρατούν οι επιχειρήσεις είναι το μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αποδεικνύοντας τη συνεχή προσπάθεια των επιχειρήσεων για βέλτιστη απόδοση μέσω της λειτουργίας και των διαδικασιών τους αλλά και της ανάγκης για ύπαρξη ρευστότητας λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
diathesima_XA

Οι επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα διαθέσιμα

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα διαθέσιμα που μνημονεύει το Χρηματιστήριο, ξεχωρίζει αναμφίβολα ο ΟΤΕ, με διαθέσιμα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, σε απόσταση περίπου 400 εκατ. ευρώ από το δεύτερο όμιλο της λίστας, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα διαθέσιμα της Coca Cola και ακολουθούν οι Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development και ΟΠΑΠ.

ΕταιρίαΔιαθέσιμα σε χιλ. €
OTE1,528,700.00
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ1,128,570.00
COCA-COLA HBC987,400.00
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ740,027.00
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ641,096.00
LAMDA DEVELOPMENT630,932.00
ΟΠΑΠ628,247.00

Έσπευσαν για φθηνά δάνεια

Σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων στην ευρωζώνη και με την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι εισηγμένες που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς έσπευσαν να αντλήσουν φθηνά, βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ παράλληλα μείωσαν το μακροπρόθεσμο δανεισμό τους.

Ειδικότερα,

  • Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός των επιχειρήσεων, το α’ εξάμηνο 2020 ανήλθε στα 23,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -0,7% σε σχέση με την χρήση 2019 όπου ήταν 23,5 δισ. ευρώ.
  • Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανήλθε στα 8,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του +23,0% σε σχέση με την χρήση 2019 όπου ήταν 7,0 δισ. ευρώ.
  • Ο συνολικός δανεισμός ανήλθε στα 31,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 4,8% με τη χρήση 2019.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΧΑ, «η αύξηση του δανεισμού οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου η οποία παραμένει μέχρι σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δανεισθούν με ελκυστικά επιτόκια ούτως ώστε να διατηρήσουν υψηλή ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης στις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 60,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση της τάξης του 1,9% σχέση με την την χρήση 2019.

daneismosXA

Οι εταιρείες με το μεγαλύτερο δανεισμό

Ανάμεσα στις εταιρείες με το μεγαλύτερο δανεισμό ξεχωρίζει, με αρνητικό τρόπο, η ΔΕΗ καθώς ο δανεισμός της φθάνει τα 3,954 δισ. ευρώ. Η κρατική εταιρεία, πάντως, βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και επιτυγχάνει στο α’ εξάμηνο μεγάλη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας.

Λίγο κάτω από τα 3 δισ. ευρώ είναι ο δανεισμός της Coca Cola και των ΕΛΠΕ, χωρίς πάντως να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτησή του. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες εταιρείες της λίστας, με εξαίρεση την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που πάντως υλοποιεί πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης.

ΕταιρίαΔανεισμός σε χιλ. €
ΔΕΗ3,954,894.00
COCA-COLA HBC2,993,100.00
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ2,881,096.00
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ2,158,067.00
OTE1,987,200.00
VIOHALCO1,813,687.00
ΕΛΛΑΚΤΩΡ1,542,788.00

 

Στην… ολιγομελή κατηγορία των επιχειρήσεων με μηδενικό δανεισμό περιλαμβάνονται 12 εισηγμένες, μεταξύ των οποίων οι: Όμιλος Ιντεάλ, Καρέλια, Alpha Trust Ανδρομέδα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΓΕΚΕ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ