Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Με αυταρχικές ενέργειες και κολοτούμπες δεν λύνονται τα ζητήματα του νερού

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας χωρίς να ξενερώνουμε και να χαλαρώνουμε

Για τρίτη φορά σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο καλούνται από την δημοτική αρχή τα Τοπικά συμβούλια του Πηλίου να εκφράσουν άποψη στο ίδιο σχέδιο κανονισμού άρδευσης, το οποίο έχουν απορρίψει τις προηγούμενες δύο φορές. Απειλούνται από τον δήμαρχο με μηνύσεις εναντίον τους, κακουργηματικού μάλιστα χαρακτήρα, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί κανονισμός από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ. Στην ουσία καλούνται να αναιρέσουν τους εαυτούς τους ως αιρετοί αφού έχουν εκλεγεί από τους συγχωριανούς τους με την υπόσχεση ότι θα υπερασπιστούν τις αποφάσεις των συνελεύσεων, σύμφωνα με τις οποίες δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην ΔΕΥΑΜΒ να διαχειρίζεται την άρδευση και ζητούν να ενεργοποιηθεί το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης που υπάρχει, τυπικά ωστόσο, στο οργανόγραμμα λειτουργίας του Δήμου Βόλου.

Άλλωστε ο δήμαρχος προεκλογικά δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει κατά γράμμα τις αποφάσεις των συνελεύσεων για την άρδευση, όπως προκύπτει από φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν προεκλογικά οι υποψήφιοι του συνδυασμού του στην Πορταριά, στο οποίο αναφέρονται επί λέξει τα ακόλουθα:

Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου κ. Αχ. Μπέος, ανταποκρινόμενος στις προτάσεις των συγχωριανών μας,…… προτείνει την εφαρμογή του πιο κάτω προγράμματος με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος Βόλου….3.Άρδευση. α) Ορισμός υδρονομέων από την τοπική κοινότητα. Η αμοιβή των υδρονομέων από τους ιδιοκτήτες πιλοτικά β)Η διαχείριση του νερού άρδευσης να παραμείνει στην τοπική κοινότητα και όχι στην ΔΕΥΑΜΒ γ)Η συντήρηση και επισκευή των υδραυλάκων να παραμείνει στο τμήμα εγγείων βελτιώσεων του Δήμου δ) Να υπάρχει υπερχείλιση στην πηγή Μάνα τουλάχιστον 15% για διατήρηση της άγριας φυτικής και ζωικής πανίδας.”

Το κείμενο με βάση το οποίο ο δήμαρχος και οι τοπικοί υποψήφιοι ψηφίστηκαν είναι σαφές και αποκαλυπτικό. Η υποσχέσεις του δήμαρχου είναι προφανές ότι δεν αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους της Πορταριάς αλλά όλους τους κατοίκους του ορεινού όγκου. Πρόκειται δηλαδή για μια θεαματική κωλοτούμπα στην οποία αναζητά, μάταια από όσα γνωρίζουμε, συναθλητές του είδους ανάμεσα στους αιρετούς. Τα τοπικά συμβούλια παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους όχι γιατί πιέζονται από τις τοπικές κοινωνίες αλλά κυρίως γιατί οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν έχουν επιδείξει απαράμιλλη αγωνιστικότητα και πάθος τα τρία αυτά χρόνια του αγώνα μας για το νερό.

Επισημαίνουμε στον δήμαρχο ότι:

  1. Οι αποφάσεις που παίρνονται κάτω από συνθήκες πιέσεων, απειλών και δολοπλοκιών δεν είναι αποδεκτές από τους πολίτες και δεν έχουν καμιά αξία από πρακτική άποψη. Ο προηγούμενος δήμαρχος ακολουθώντας την ίδια πρακτική επιχείρησε να περάσει την άρδευση στην ΔΕΥΑΜΒ παρά τις αντιδράσεις των χωριών και τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στους κατοίκους και την δημοτική επιχείρηση.
  2. Ένα από τα βασικά αιτήματα των χωριών ήταν η αναθεώρηση του Καλλικράτη σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο κυρίως λόγω των προβλημάτων με την ΔΕΥΑΜΒ . Η σημερινή κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη και ως εκ τούτου, στη δική μας περίπτωση, μαζί με τα γεωγραφικά δεδομένα θα αλλάξουν οι αρμοδιότητες και τα όρια της δράσης της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτός είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να γίνει σεβαστή η άποψη των τοπικών κοινοτήτων του Πηλίου, να παραμείνει δηλαδή η άρδευση στο πλαίσιο του δήμου.
  3. Αδιαφορούμε παντελώς για το αν μας αναγνωρίζει ή όχι ως υπαρκτή συλλογικότητα για να μιλά μαζί μας. Αυτό είναι δουλειά της κοινωνίας μέσα από την οποία η Κίνηση έχει δημιουργηθεί από την ανάγκη να συντονίσουμε όλα τα χωριά τον αγώνα μας για το νερό. Βασικό μας αίτημα παραμένει ο διάλογος τον οποίο ο δήμαρχος αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι και θα συνεχίσουμε να τον επιδιώκουμε σε όλους τους δημόσιους χώρους που γίνονται συζητήσεις ή παίρνονται αποφάσεις για το νερό, με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας χωρίς να ξενερώνουμε και να χαλαρώνουμε για την προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο από όλους και όλα.

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Μέλος της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό (Δίκτυο κινημάτων και συλλογικοτήτων)

πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ