ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Διακήρυξη για τις εκλογές του Πολιτιστικού Κέντρου

0
139
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και συνολικά, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, δεχόμαστε σήμερα επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Το κεφάλαιο μαζί με τις κυβερνήσεις του και την Ε.Ε για να βγει από τη βαθιά κρίση που το ίδιο έχει δημιουργήσει, αφαιρεί κάθε δικαίωμα που με αγώνες και θυσίες έχουμε κατακτήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ανεργία, η φτώχεια έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η ολοκλήρωση των αντεργατικών ανατροπών και της ισοπέδωσης των ελάχιστων κατακτήσεων που έχουν απομείνει έρχεται και σε επίπεδο προπαγάνδας με ιδεολογήματα όπως «εθνικός στόχος», «δίκαιη ανάπτυξη» και «παραγωγική ανασυγκρότηση». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη στη  χώρα μας, έχοντας στον έλεγχό της την πλειοψηφία των ΜΜΕ, προσπαθεί να χειραγωγήσει το λαό χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό και την τέχνη.

Αυτό που εισπράττει η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι αυτό που οδηγείται στα μυαλά τους, μέσα από την επίσημη πληροφόρηση, κρατικά ή ιδιωτικά ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τη διαφήμιση.

Η συνείδηση τους επηρεάζεται στην κατεύθυνση που η άρχουσα τάξη θέλει.
Δηλαδή  να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αξίες που θα μπορούσαν να βάλουν μπροστά στην εργατική τάξη, το αίτημα ν’ αλλάξει τη ζωή της. Ο ρόλος της τέχνης, της πολιτιστικής καλλιέργειας στην ανάπτυξη της συνείδησης  είναι πολύ σημαντικός.

Η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι εφόδια, τρόπος σκέψης, στάση ζωής και συνιστούν ένα από τα βασικά «όπλα» στη χειραφέτηση των εργαζομένων από τα δεσμά της αστικής, ιδεολογικής χειραγώγησης.

Το πολιτιστικό κέντρο μπορεί να συμβάλλει πολυσύνθετα στη μόρφωση των εργαζομένων.
Με εκδηλώσεις ιστορίας, φέρνοντας τους εργαζόμενους κοντά στη λογοτεχνία και το πολιτικό βιβλίο, με διοργάνωση εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών και συναυλιών, ενίσχυση της θεατρικής ομάδας και ανταλλαγές θεατρικών ομάδων.

Με εκδρομές –ιστορικούς περιπάτους-, ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας παράλληλα με την στήριξη του καλού, προοδευτικού έργου.
Με την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων (που ο κίνδυνος γενίκευσής του και εμπλοκής του λαού μας είναι υπαρκτός) καθώς και στους εργαζόμενους που σηκώνουν το ανάστημα και αγωνίζονται (σε μακροχρόνιους απεργιακούς αγώνες και κινητοποιήσεις.
Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η παρέμβαση σε όλες τις πτυχές της ζωής, της οικογένειας, η ενίσχυση ενός κινήματος μόρφωσης και πολιτισμού, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής στάσης και της δημιουργικότητας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο συνδυασμός Πολιτιστική Δράση – Συνεργαζόμενοι, στην προηγούμενη θητεία(όπως και στην προηγούμενη απ’ αυτή) πρόβαλλε σταθερά και σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης του Πολιτιστικού Κέντρου. Θέσαμε θέματα τόσο για τον πολιτισμό γενικά όσο και για τα φλέγοντα ζητήματα του ΠΚ.

Σε αυτή την προσπάθεια συναντήσαμε τη συντεχνιακή λογική των «Ανεξάρτητη πολιτιστική κίνηση ΕΥΔΑΠ» και «Ελεύθερη πολιτιστική δημιουργία» δλδ. ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ και των ανεξάρτητων, δήθεν, κινήσεων τους. Αυτές οι δυνάμεις λειτούργησαν μαζί σε καθεστώς οικονομικής αδιαφάνειας και συγκάλυψης της προηγούμενης κοινής τους θητείας ( όπου η εξελεγκτική επιτροπή και τα εκλεγμένα μέλη σ’αυτή των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ διαπιστώνει μια σειρά «ανωμαλίες» οικονομικές σε αυτή και την προηγούμενη χρήση και παρ’ όλα αυτά προτείνει την οικονομική απαλλαγή των υπεύθυνων).

Προχώρησαν σε διοικητικές αποφάσεις χωρίς να συνεδριάζει το ΔΣ ή αποφάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τον πολιτισμό παρέα με τους νεόκοπους εξυγιαντές του ΣΕΚΕΣ (όπως να πληρώσει ο πολιτιστικός τις ατομικές αγωγές μελών τους, που έγιναν για χάρη εντυπώσεων κατά της ΓΣ των μετόχων της ΕΥΔΑΠ και πέραν του ότι είναι άσχετες με το ΠΚ είναι τουφεκιές στον αέρα).

Και μια που μιλάμε για τους νεόκοπους «εξυγιαντές» ,των δήθεν αριστερών του ΣΕΚΕΣ να τους ενημερώσουμε πως η μοναδική φορά που ανακαλύφθηκε στο ΠΚ να υπάρχει οικονομική ατασθαλία μερικών δεκάδων χλδ. ευρώ και επιστράφηκαν μέχρι δεκάρας πίσω, ήταν από εμάς και την ενεργή παρέμβαση του εκλεγμένου με την «Πολιτιστική δράση-συνεργαζόμενοι» και γραμματέα του ΠΚ.

Και να ανατρέξουν στις ΓΣ αυτών και των προηγούμενων αρχαιρεσιών και στις προτάσεις που έγιναν από μέρους μας να καταψηφιστούν οι οικονομικοί απολογισμοί, όπως και στα πρακτικά του απερχόμενου ΔΣ και την έγγραφη καταγγελία ( με αριθμό πρωτοκόλλου 285/25-3-2015) της εκλεγμένης μας.

Όσο για την δήθεν απολίτικη στάση όλων των συνδυασμών και την «ενότητα έξω από παραταξιακές λογικές» του ΣΕΚΕΣ(που δε φαίνεται να έπεισε ούτε τους μέχρι πρότινος συνεργάτες-συναιτέρους τους στο ΣΥΡΙΖΑ «πολιτιστική κίνηση ΕΥΔΑΠ») τους απαντάμε με την φράση από συνέντευξη του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» του Γ. Ρίτσου :”Η τέχνη (κι ο πολιτισμός) είναι πάντα κοινωνική λειτουργία. Οι στρατευμένοι της αποστράτευσης, εκείνοι που κάνουν απολίτικη τέχνη στην ουσία κάνουν πολιτική, δηλαδή τείνουν να αποφύγουν μια πολιτική θέση και να συμβουλέψουν και τους άλλους να αδρανήσουν”.
Με άλλα λόγια οι αστράτευτοι, ακόμη και όταν δεν το θέλουν είναι στρατευμένοι στην κυρίαρχη τάξη.

Η αλλαγή κατεύθυνσης του ΠΚ είναι πλέον ανάγκη. Ειδικά σήμερα που σαν εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο βίαιη επίθεση των τελευταίων 50 χρόνων στο βιοτικό μας επίπεδο.
Το Πολιτιστικό Κίνημα μπορεί και πρέπει να συμβάλλει, εκτός των άλλων, στην ισχυροποίηση και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Να εμψυχώνει τους εργαζόμενους μέσα από τον πολιτισμό, την τέχνη, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα φιλοσοφικά έργα να οργανωθούν, να αντισταθούν και αντεπιτεθούν σε αυτή τη βαρβαρότητα που καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας και δεν αφήνει αλώβητο και το πολιτιστικό κίνημα.

Ενισχύστε τον συνδυασμό μας για να αγωνιστούμε μαζί ώστε:

 • Το πολιτιστικό κέντρο να μην είναι παθητικός θεατής στα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού στη χώρα μας. Να απαιτήσουμε περισσότερες δαπάνες του κράτους για τον πολιτισμό.
 • Να απαιτήσουμε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία να μην δοθούν στους ιδιώτες και να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σ’αυτά.
 • Να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση της γης που αφαιρεί καθημερινά ελεύθερους χώρους για πάρκα και πράσινο.
 • Να εκδώσουμε περιοδικό που να προβάλλει τον πολιτισμό κόντρα στα πολιτιστικά σκουπίδια.
 • Να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Προβολή από την Δεξαμενή ταινιών που να καταδικάζουν τον φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
 • Δημιουργία εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών και της ναρκωκουλτούρας που προωθούν η αστική τάξη και τα κόμματα της.
 • Λογοτεχνικά αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις.
 • Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
 • Δημιουργία μουσικής καλλιτεχνικής ομάδας με συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας .
 • Διοργάνωση συναυλιών.
Απαιτούμε τη συμμετοχή ως πλήρη μέλη του ΠΚ (με πλήρη δικαιώματα όπως αιμοδοτικές άδειες, δωρεάν είσοδο στο cine-Δεξαμενή, δωροεπιταγές για βιβλία κλπ) όλων των εργαζομένων και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΥΔΑΠ, κίνηση που εκτός του ότι θα προάγει την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων θα συμβάλει και στην ανανέωση(και ηλικιακά) των μελών και των δραστηριοτήτων του ΠΚ (θεατρικές ομάδες, αιμοδοσία, επιτροπές θεάτρου-κινηματογράφου κλπ).

Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν θανατικά στους λαούς και τους πολιτισμούς τους και αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Αλλάξτε τους συσχετισμούς στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.
Ενισχύστε αποφασιστικά τον συνδυασμό 
Πολιτιστική Δράση-Συνεργαζόμενοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ