Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ψηφίστηκαν τα άρθρα για το Υπερταμείο που ακυρώνουν το ΣτΕ, ο αγώνας για το Δημόσιο νερο συνεχίζεται

Mε τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημορκατίας και χωρίς ονομαστική ψηφοφορία ψηφίστηκε το περιβαλοντοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει.

Μετά από τις πιέσεις δεκάδων περιβαλλοντικων οργανώσεων και συλλογικοτήτων πολιτών ο υπουργός Σκρέκας, αναγκάστηκε να αποσύρει όλες τις διατάξεις που αφορούσαν την αλλαγή χρήσεων γης στις περιοχές Natura, που θα έθιγαν ακόμη περισσότερο τον προστατευόμενο χαρακτήρα τους. Η νίκη που πέτυχε το περιβαλλοντικό κίνημα της χώρας είναι σημαντική αν αναλογιστούμε ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ υποχωρεί σε ένα τόσο σημαντικό για εκείνη ζήτημα σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει.

Πέρασαν και οι αντισυνταγματικές διατάξεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς των των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Την Πέμπτη το απόγευμα έξω από τη Βουλή χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων όπως η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και η Πρωτοβουλία για την Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισηες του Νερου και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην κυβέρνηση και το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή δεκάδων συλλογικοτήτων, σωματείων, δημοτικών-περιφερειακών σχημάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, ενώ μαζί τους ενώθηκαν και μπλοκ διαδηλωτών που παλεύουν για την απελευθέρωση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.
Στους χαιρετισμούς τον λόγο πήραν ο Γιάννης Σηφακάκης, από την Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Γεννηματάς, ο Γιώργος Ραντίτσας, από την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσια Διαχείρισης του Νερού και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ και η Δήμητρα Βελέντζα, από την Ανυπότακτη Αττική.
Με συνθήματα όπως «Καίνε τα δάση, διαλύουν την Υγεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Δώστε λεφτά για δασοπροστασία και όχι για Ραφάλ και την Αστυνομία», «στη Μεσόγειο ειρήνη των λαών, όχι εξορύξεις ορυκτών» και «Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στον λαό», η μαζική διαδήλωση έστειλε ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση που θυσιάζει το περιβάλλον και τις ζωές μας για τα κέρδη των καπιταλιστών και αποφυλακίζει βιαστές την ίδια ώρα που απορρίπτει την αποφυλάκιση σε απεργό πείνας.
Προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας από την αρχή της συγκέντρωσης που την περικύκλωσαν με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, τα οποία κατά τη διάρκεια της πορείας προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση με κρότου λάμψης, χημικά και αύρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφεραν να διαλύσουν τη διαδήλωση η οποία έφτασε μέχρι την Ομόνοια.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ