Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Εδώ ο κόσμος χάνεται… παρατάξεις αρμενίζουν”

Ανακοίνωση Νο 22  •  Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Εδώ ο κόσμος χάνεται… παρατάξεις αρμενίζουν

Όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες στην ΕΥΔΑΠ, ανεξάρτητα από το τι κόμμα ή «θεό» πιστεύουν διακρίνουν ξεκάθαρα πια, τα μαύρα σύννεφα που βαραίνουν τον ορίζοντα της Εταιρείας. Απαριθμούμε ενδεικτικά:

  1. Η νέα σύμβαση με το Δημόσιο που θα υποχρεωθεί εντός των επομένων ημερών να υπογράψει η ΕΥΔΑΠ, θα προβλέπει την λεηλασία των αποθεματικών της Εταιρείας (περίπου 150 εκατ.) και την υποχρέωση καταβολής ετήσιου τιμήματος προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων για την παροχή του αδιύλιστου νερού (25-40 εκατ. Ευρώ ετησίως) με την ταυτόχρονη απαίτηση να μη μειωθεί η κερδοφορία. Άρα η ΕΥΔΑΠ υποχρεώνεται είτε σε ανάλογη μείωση των λειτουργικών δαπανών (βλέπε αμοιβές προσωπικού και υποχρεωτική έξοδο σε τουλάχιστον 70-100 συναδέλφους), είτε σε αύξηση των τιμολογίων κατά 10%, είτε σε συνδυασμό και των δύο.
  2. Οι μέτοχοι (βασικοί π.χ. Paulson και μικρομέτοχοι) έθεσαν ήδη ζήτημα επιστροφής κεφαλαίου που θα αποψιλώσει περαιτέρω τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθύνων Σύμβουλος φέρεται διατεθειμένος να συμφωνήσει και να εισηγηθεί τη συγκεκριμένη πρόταση.
  3. Η παραχώρηση του Ε.Υ.Σ. μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες εντός της επόμενης τριετίας, (με εξασφαλισμένα έσοδα για τους ιδιώτες από το ετήσιο τίμημα που θα καταβάλει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ για το αδιύλιστο νερό), θα συνοδεύεται με ρύθμιση «μετακίνησης» των 200 εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στην Υδροληψία, ώστε να προκύψει μείωση των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών, όπως κομψά ονομάζουν οι γκουρού του νεοφιλελευθερισμού τις δαπάνες μισθοδοσίας.
  4. Η υποβάθμιση της αξίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ με την εισβολή δεκάδων συμβούλων και εργολάβων και το στοίβαγμα τους σε ακατάλληλα γραφεία σε συνδυασμό με το νέο Μεγα-Οργανόγραμμα σηματοδοτεί την επισημοποποίηση της πολιτικής για μετάλλαξη της ΕΥΔΑΠ σε κέλυφος εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε αυτό το περιβάλλον έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη και η διαπραγμάτευση για μια νέα ευνοϊκής ΣΣΕ.  Με όλα τα παραπάνω ένας λογικός εργαζόμενος/η θα θεωρούσε αυτονόητο ότι στην Ομοσπονδία και τα σωματεία θα επικρατούσε κλίμα ενότητας και ετοιμότητας για τις μάχες που πρέπει να δοθούν.

Αμ, δε. Οι συνάδελφοι των παρατάξεων ΑΚΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ βρήκαν την ευκαιρία, μέσα σε αυτό το απειλητικό για τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας περιβάλλον, να θέσουν θέμα… αντικατάστασης του Προέδρου και της Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας(!!!).

Αξίζει να θυμηθούμε τι προηγήθηκε της σημερινής κατάστασης στο ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο:

  • Μετά το τελευταίο συνέδριο της Ο.ΜΕ. τον Ιούνιο του 2017, προέκυψε αντιπροσωπευτικό προεδρείο στο Διοικητικό της Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη ΑΚΕ, ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, με εξαίρεση τη θέση του ταμία, η οποία ενώ έπρεπε να δοθεί στο ΣΕΚΕΣ βάση της αναλογικότητας, ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ την ξαναέδωσαν στον προηγούμενο ταμία της ΑΚΕ, του οποίου η διαχείριση είχε καταψηφιστεί στο συνέδριο.
  • Τον Ιούνιο του 2018 και ενώ είχε αποκαλυφθεί με ξεκάθαρα στοιχεία (και όχι απλές ενδείξεις) ότι ο επανεκλεγείς Ταμίας (ΑΚΕ) είχε εμπλακεί σε υπόθεση «κακοδιαχείρισης» (επιεικής έκφραση) του ταμείου της ΟΜΕ και λόγω της άρνησης της ΑΚΕ (έκανε λόγο για σκευωρία) να αποσύρει από το Δ.Σ. της ΟΜΕ τους έχοντες τη βασική συνδικαλιστική ευθύνη Πρόεδρο (ΑΚΕ) και Γ. Γραμματέα  (ΑΚΕ) μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να εξυγιανθούν τα οικονομικά της ΟΜΕ, οι παρατάξεις ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΔΑΚΕ, ΣΕΚΕΣ και ΠΑΣΚΕ προχώρησαν, σε αντικατάσταση των μελών της ΑΚΕ από το Προεδρείο.
  • Μάλιστα στο τελευταίο προ ημερών συμβούλιο της ΟΜΕ (8-12-2020) με τη σύμφωνη γνώμη των ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΔΑΚΕ, ΣΕΚΕΣ, ΠΑΣΚΕ και μέλους της ΑΚΕ αποφασίστηκε τα καταγεγραμμένα δεδομένα από το λογιστικό γραφείο που αφορούν την περίοδο 2015-2020 και έχουν ζητηθεί από το ΣΔΟΕ, να δοθούν σε δικηγόρο για να προχωρήσει στις περαιτέρω νομικές ενέργειες.
  • Την ακριβώς επόμενη μέρα, αίφνης, η ΔΑΚΕ άλλαξε στάση. Είναι γνωστό στους παροικούντες την… κομματική Ιερουσαλήμ, ότι οι πιέσεις του κυβερνητικού κόμματος επί των συναδέλφων της ΔΑΚΕ απέδωσαν καρπούς. Στην ΕΥΔΑΠ διακυβεύονται πολλά στο άμεσο μέλλον και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το κυβερνών κόμμα, συνδικαλιστές μέλη και στελέχη του να στηρίζουν πολιτικές που είναι αντίθετες με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις. Η ταύτιση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ με το ΣΥΡΙΖΑ και καναδυό «φάουλ» του Πρόεδρου της ΟΜΕ έδωσαν την αφορμή για να αποκατασταθεί μία νέα (κυβερνητική και εργοδοτική) «τάξη» στην ηγεσία της ΟΜΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ενώ εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, με σοβαρή πιθανότητα να είναι θετική για την ακύρωση της ένταξης ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση του Υπερταμεί στην ΕΥΔΑΠ επιχειρούν, ενάντια στο γράμμα και το πνεύμα της απόφασης 1906/2014 του ΣτΕ να οδηγήσουν την οικονομικά υγιή δημόσια ΕΥΔΑΠ σε μια κατάσταση που θα «δικαιολογεί» τις κυβερνητικές επιλογές για τον τεμαχισμό του ενιαίου κύκλου του νερού, την παράδοση των βασικών τομέων διαχείρισής του στα ιδιωτικά συμφέροντα, και τη μετατροπή του πόσιμου νερού από κοινωνικό αγαθό και ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα σε ακριβή πολυτέλεια, για τους κατοίκους της Αττικής.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ (ΑΚΕ και ΔΑΚΕ) και η ουραγός τους ΠΑΣΚΕ (με αντάλλαγμα τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΟΜΕ, όπως φημολογείται), εμφανίζονται αποφασισμένες να βάλουν πλάτη για να περάσουν οι κυβερνητικές πολιτικές για την ΕΥΔΑΠ. Να διαγράψουν τις νίκες που κατάφερε το κίνημα του δημόσιου νερού την προηγούμενη δεκαετία, κάνοντας την ΕΥΔΑΠ το μόνο παράδειγμα αποτροπής της πλήρους ιδιωτικοποίησης των εταιριών ύδρευσης. Να προχωρήσουν σε διαλυτικές ενέργειες στην Ομοσπονδία και το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ.

ΑΚΕ και ΔΑΚΕ στα σωματεία που ελέγχουν απόλυτα, παρά το χρόνο που τους έδωσε το Δ.Σ. της ΟΜΕ, με απόφασής του τον Ιούλιο του 2020, δεν προχώρησαν (σκόπιμα;) σε αρχαιρεσίες για να εκλέξουν αντιπρόσωπους για το Συνέδριο της ΟΜΕ που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2020. Δεν ήθελαν να εκλεγούν νέα όργανα στα οποία να αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δεν χωράνε δικαιολογίες, ούτε για κουκούλωμα της οικονομικής κακοδιαχείρισης, ούτε για αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών για τα εργασιακά μας συμφέροντα και το μέλλον του δημόσιου νερού.

Ο μόνος δρόμος είναι ο δημοκρατικός δρόμος. Η άμεση διαμόρφωση μιας νέας αγωνιστικής ενότητας όλων των εργαζόμενων στον κύκλο του νερού (τακτικών, συμβασιούχων, εργολαβικών κλπ) ώστε να ξανακερδίσουμε την υπόθεση του δημόσιου νερού και μιας ικανοποιητικής για τους εργαζόμενους ΣΣΕ.

Προτείνουμε για το καλό του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουμε ΟΜΟΦΩΝΑ στην άμεση προκήρυξη και διενέργεια εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της OME για τη νόμιμη ανανέωση των συνδικαλιστικών οργάνων.

Κάθε άλλη επιλογή απλά προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών (blame game), να πετάξει «την μπάλα στην  εξέδρα» ή να ρίξει νερό στο μύλο μιας τυφλής παραταξιακής και κομματικής αντιπαράθεσης. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ