Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΕΚΕΣ
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023
“Οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι ομολογία ήττας των πολιτικών ιδιωτικοποίησης του νερού”
Οι κομματάρχες της Ν.Δ. στην ΕΥΔΑΠ έσπευσαν να χαιρετίσουν… εκ μέρους των εργαζομένων (!) «με μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση» την «ρητή και κατηγορηματική» δήλωσή του Προέδρου της ΝΔ στη διακαναλική συνέντευξη (18/6) ότι: «Είναι ειλημμένη απόφαση: η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, του υπ. Υποδομών, κάτι που θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης μας».
Από την εποχή του Τρικούπη και του Δεληγιάννη η δουλειά των κομματαρχών ήταν (και δυστυχώς είναι και μέχρι σήμερα) να πλασάρουν στο «πόπολο» τις «κατόπιν ενεργειών μας» εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια των πολιτευτών.
Αλλά δυστυχώς γι αυτούς ο… Βασιλιάς στο επικοινωνιακό παραμύθι του Προέδρου της ΝΔ είναι τόσο γυμνός που ακόμα και οι πιο καλόπιστοι εκπλήσσονται όταν δίπλα στο… λήμμα «Μητσοτάκης» διαβάζουν ορισμούς όπως «πλήρης κρατικός έλεγχος» και «δημόσιο συμφέρον».
Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ εμφανίζει τον υποψήφιο πρωθυπουργό του κόμματος ως εγγυητή του… δημόσιου νερού. Γιατί; Γιατί το χαστούκι που έχει φάει από το κίνημα του νερού και το ΣτΕ είναι τόσο ηχηρό που και να θέλει… δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ με τις 7 & 8/2023 αποφάσεις της, διέταξε την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με όσα έκρινε η Δικαιοσύνη και να επιστρέψει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όλες οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις έχουν υποστεί μια τεράστια ήττα από το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, που έφερε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την αξία των δημόσιων αγαθών, και κυρίως μετά την ιστορική συναυλία στη Θεσσαλονίκη «Υπερασπίσου το νερό», ο πρωθυπουργός των ιδιωτικοποιήσεων αναγκάστηκε προεκλογικά να δηλώσει: «Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».
Ο κύριος Μητσοτάκης κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, αφού λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21/5 δημοσκόπηση έδειχνε ότι το 83% των πολιτών θεωρεί ότι η διαχείριση του νερού στη χώρα μας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το Δημόσιο.
Μιλάει για «δημόσιο νερό» αυτός που η κυβέρνησή του το καλοκαίρι του 2022, προχώρησε σε αντιδημοκρατική εκτροπή με νομοθετική ρύθμιση που αγνοούσε προκλητικά την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Αυτός που η κυβέρνησή του αποφάσισε να παραδώσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής σε ιδιώτες (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ) και θα το είχε υλοποιήσει αν η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ και η προσφυγή των τριών πρωτοβάθμιων σωματείων της ΕΥΔΑΠ (Επιστημονικός, Μηχανικών και Αποχέτευσης) στο ΣτΕ δεν τον υποχρέωνε να ακυρώσει το διαγωνισμό. Αυτός που η κυβέρνησή του αξιοποίησε το Υπερταμείο για να επεκτείνει την παράδοση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες. Αυτός που λίγο μόλις μετά το έγκλημα στα Τέμπη έφερε στη Βουλή και ψήφισε, παρά τις έντονες αντιδράσεις, την ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι το πρώτο βήμα της «απελευθέρωσης της αγοράς» και στο νερό, όπως στο ρεύμα τις τηλεπικοινωνίες, τους σιδηρόδρομους κ.λ.π.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι ομολογία ήττας των πολιτικών ιδιωτικοποίησης του νερού, που ξεκίνησαν το 2012 και ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις.
Το κίνημα του νερού αγωνίστηκε, διεκδίκησε και κατόρθωσε να πετύχει πέντε ιστορικές αποφάσεις του ΣτΕ για το νερό ενάντια στην άμεση ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην έμμεση ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ενάντια στην εργολαβοποίηση. Το κίνημα για το Δημόσιο Νερό με τη διαρκή και ισχυρή συμμαχία εργαζομένων – κοινωνίας με κοινούς στόχους, κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο πέτυχε και θα πετύχει και στο μέλλον σημαντικές νίκες! Και φυσικά «κατόπιν ενεργειών» όλων μας και όχι των πάσης απόχρωσης κομματαρχών.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ
Υ.Γ.1: Από τη… χαρά του που θα επιστρέψει την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον κρατικό έλεγχο, μπερδεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι «θα επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, του υπ. Υποδομών»; Προφανώς εννοούσε το Υπουργείο Ενέργειας στο οποίο με το νόμο 5037/29.3.2023 για τη ΡΑΕ υπάγονται ο δύο εταιρείες.
Υ.Γ.2: Κουίζ; Ποια η διαφορά ανάμεσα στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που δεν ιδιωτικοποιήθηκαν σε αντίθεση με τις άλλους πρώην δημόσιους οργανισμούς ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ που παραδόθηκαν σε ιδιώτες; Κομματάρχες πάσης απόχρωσης υπάρχουν σε όλους αυτούς τους οργανισμούς.