Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είναι το αποτέλεσμα των φραχτών, των κλειστών συνόρων, του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων”

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 Παρασκευή 18 Ιουνίου 2023

Μια μαύρη σελίδα γράφτηκε στην ιστορία της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Ελλάδας την 14-06-2023 με τη χειρότερη θαλάσσια τραγωδία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των επαναπροωθήσεων, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, των φραχτών, των κλειστών συνόρων, του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων στα νησιά της χώρας.

Έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την συνυπογραφή από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ μιας νέας επαίσχυντης συμφωνίας που νομιμοποιεί τους φράχτες, καρατομεί το δικαίωμα στο άσυλο και βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια σε κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα που προσπαθεί να ξεφύγει από το θάνατο στη χώρα του λόγω πολέμων, δικτατοριών, καταστροφών.

«Τέτοιοι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται», όπως αναφέρουν η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, «μέσα από τη δημιουργία πιο ασφαλών οδών για όσους αναγκάζονται να διαφύγουν από συγκρούσεις και διωγμούς. Κανένας άνθρωπος που ξεριζώνεται για να σώσει τη ζωή του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να καταφεύγει σε θανάσιμα ταξίδια». Έχουν το δικαίωμα να δέσουν σε ασφαλές λιμάνι, να κάνουν αίτηση για άσυλο, να έχουν φιλοξενία, αντί να δαιμονοποιούνται ως «εισβολείς».

Η “παρακολούθηση” από το Λιμενικό στα θαλάσσια σύνορα δεν απέτρεψε την εκατόμβη νεκρών αλλά μόνο την είσοδο στα ελληνικά ύδατα και λιμάνια. Για αυτό χρειάζεται να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του ναυαγίου και τι ακριβώς το προκάλεσε. Οι μαρτυρίες για τις μεθόδους αποτροπής και επαναπροωθήσεων του Λιμενικού είναι πλέον πολυάριθμες.

Δεν αντέχονται τα κροκοδείλια δάκρυα πίσω από την εκατόμβη των νεκρών. Δεν αντέχεται η υποκρισία αυτών που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως παρίες της ζωής.

Είναι χρέος όλων μας που θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι να σταθούμε απέναντι σε κάθε πολιτική που πνίγει τους μετανάστες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Πόσους νεκρούς ακόμα αντέχουμε να μετρήσουμε;

Απόλυτη προτεραιότητα ο άνθρωπος ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής, οικονομικής κατάστασης.

Και όπως λέει ο ποιητής: “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος / δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο…“.

Το ΣΕΚΕΣ έχοντας επανειλημμένα τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα ενός ασφαλούς κόσμου με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να ξεσηκωθούμε για να σταματήσουμε την εγκληματική πολιτικής της ΕΕ-φρούριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ