Αθήνα, 28 Ιουλίου 2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο δανεισμός της ΕΥΔΑΠ οδηγεί σε περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων
Συναδέλφισσες-,οι,
Κρίσιμες ώρες διανύουμε με τα όσα απεργάζεται η κυβέρνηση για το νερό με πρόσχημα το πραγματικό πρόβλημα της λειψυδρίας. Το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο και έρχεται προς ψήφιση το Σεπτέμβριο όπως είπε ο Πρωθυπουργός, κινείται με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού ενώ ριζικές αλλαγές έρχονται και για τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, στα πρότυπα του μοντέλου της ΔΕΗ, περιλαμβάνει τη συγχώνευση 739 παρόχων νερού (ΔΕΥΑ, ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ) και την απορρόφηση πολλών εξ αυτών από τις εισηγμένες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ μία τρίτη εταιρεία θα απορροφήσει τους υπόλοιπους παρόχους. Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο ρόλος της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ, στην οποία οι περισσότεροι πάροχοι νερού έχουν μεγάλες οφειλές.
Οι υποδομές και τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΥΑ θα καταλήξουν πιθανότατα υποτιμημένα στις δύο μεγάλες εταιρείες, υπό την πίεση μιας κεντρικής πολιτικής απόφασης αδιαφορώντας για τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι ΔΕΥΑ.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να παρακαμφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για δημόσιο νερό καθώς στη διαχείρισή του θα εμπλακούν ιδιωτικά συμφέροντα, δηλαδή οι επενδυτές. Προβλέπονται μάλιστα μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την υλοποίηση φαραωνικών επενδύσεων σε μεγάλα έργα.
Με αφορμή ακριβώς τις επενδύσεις αυτές ύψους 3,1 δις και την ανάγκη χρηματοδότησης τους το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε προχθές κατά πλειοψηφία, την πρόσβαση σε γραμμή δανεισμού 250 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων. Την απόφαση αυτή που θεωρούμε καταστροφική για την ΕΥΔΑΠ που μέχρι σήμερα έχει μηδενικό δανεισμό, καταψήφισε ο Εκπρόσωπος μας στο ΔΣ Γιώργος Αλεξανδράκης.
Υγειονομικό το 1ο θύμα του δανεισμού
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ για την αποψίλωση του Υγειονομικού των εργαζομένων. Κι ενώ διανύουμε την εποχή της πλήρους ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η διοίκηση με συνεργούς τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΕΑΚΕ στοχεύουν στη μείωση του κόστους των υγειονομικών παροχών για τους ασφαλισμένους μέσω απάνθρωπων περικοπών σε παροχές ζωτικής σημασίας που αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία.
Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τη στάση του Προέδρου της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ που αντί να βάλει κόκκινη γραμμή υπέρ των εργαζομένων, επέλεξε εν μέσω θέρους για μία ακόμη φορά να διαπραγματεύεται στα κρυφά με τη διοίκηση. Για μια ακόμη φορά αυτός και παράταξή του ΕΑΚΕ ακολουθούν την πρακτική της διαπραγμάτευσης των ΕΣΣΕ 2021 & 2024 που υποθήκευσαν το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων χαρίζοντας στη διοίκηση χιλιάδες € από το συνταξιοδοτικό, την επέκταση των περικοπών των επιδομάτων, τις ρήτρες εις βάρος των αγωγών των εργαζομένων για το χρονοεπίδομα, τις απολύσεις προσωπικού κ.α. Άλλωστε οι παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν βαθιά χαραγμένους στη μνήμη τους συνδικαλιστές τις τότε ΔΑΚΕ σήμερα ΕΑΚΕ που υπέγραφαν τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς μας (ΕΣΣΕ 2012 ) που μας ακολουθούν έως σήμερα.
Δε θα νομιμοποιήσουμε την ανίερη συνεργασία Διοίκησης και ΟΜΕ και στο θέμα του Υγειονομικού που για εμάς και όλους τους εργαζόμενους είναι casus belli.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Υ.Γ. Εν όψει κρίσιμων εξελίξεων στον κύκλο του νερού για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας η διοίκηση επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο σε κάθε έντιμη συνδικαλιστική φωνή που ταράζει την «εργασιακή ηρεμία» που έχουν πετύχει με τους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές.