Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Το ιστορικό και επίκαιρο γράμμα με το “ΟΧΙ” του δεσμώτη Νίκου Ζαχαριάδη προς τον ελληνικό λαό (31/10/40)

Παραθέτουμε αυτούσιο το ανεπανάληπτο ιστορικό γράμμα που απέστειλε δεσμώτης από τις φυλακές της Κέρκυρας προς τον ελληνικό λαό ο τότε Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

Δεν υπήρξε τότε πιο δυνατή, πιο ξεκάθαρη, πιο ρωμαλέα, πιο αισιόδοξη, πιο αληθινά πατριωτική, πιο εργατική και ανιδιοτελής φωνή που κάλούσε τον ελληνικό λαό σε αγώνα μέχρι τέλους και με κάθε θυσία, ενάντια στον φασίστα εισβολέα.

Το ηρωϊκό κάλεσμα του Ν. Ζαχαριάδη ξεχώριζε με την κρυστάλλινη, βαθιά αγωνιστική και γεμάτη αυτοπεποίθηση κατεύθυνση του, για ολοκληρωτικό αγώνα μέχρι τελευταίας ρανίδας, από τα μισόλογα του αστικού πολιτικού κόσμου που στο γενικό του προσανατολισμό έβλεπε περίπου ως ”επιβαλλόμενο” τον πόλεμα αν όχι και ως αναγκαία πράξη για την τιμή και μόνο των όπλων.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έστειλε αυτό το γράμμα για πόλεμο μέχρι τέλους ενάντια στον φασίστα εισβολέα, παρ’ ότι γνώριζε ότι η ”γραμμή” τότε της Κομμουνιστικής Διεθνούς κινείτο σε άλλη λογική και έκανε λόγο για ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος εγκαταλελειμμένος και εξόριστος αυτοκτόνησε το 1973 στο Σοργκούτ της Σιβηρίας, πληρωσε πανάκριβα τότε την αποκοτιά του δικού του ΟΧΙ στον εισβολέα, με την παράδοση του από τους δοσίλογους στους Ναζί κατακτητές και τη μεταφορά του στο κολαστήριο του Νταχάου.

Το γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη είναι εκπληκτικά επίκαιρο σήμερα, ως παρότρυνση και κάλεσμα προς τον λαό και τη νεολαία μας για ανειρήνευτο αγώνα απέναντι στη νέα εισβολή και κατοχή που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ολόκληρο το γράμμα του τότε Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη έχει ως εξής:

Προς το λαό της Ελλάδας.

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή.

Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα ‘ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940,

Νίκος Ζαχαριάδης

Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

πηγή ΙΣΚΡΑ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ