Το νερό… από τις Βρυξέλλες

0
149

Το Ευρωπαικό Κίνημα Νερού, ένα από τα πλέον δυναμικά δίκτυα της Ευρώπης, υπό τη σκέπη του οποίου δρούν και συνεργάζονται εκατοντάδες τοπικά κινήματα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παγματοποίησε τριήμερο δράσης και κινητοποιήσεων στις Βρυξέλες.

Της Ντίνας Καράτζιου

Στόχος, να διακηρύξουν, ότι η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, αλλά και να πιέσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να νομοθετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κάλεσε δεκαμελή αποστολή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με εκπροσώπους του κινήματος από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, πραγματοποίησαν πολύωρες κινητοποιήσεις και δράσεις έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ ζήτησαν τόσο από την κ. Σακοράφα, όσο κι από άλλους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να υιοθετήσει θέσεις και νόμους, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν και θα παρέχουν σε όλους όλους τους πολίτες,  πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού πόσιμου νερού.

Η κ. Σακοράφα, υποδεχόμενη τους εκπροσώπους του κινήματος «S.O.S TE Tο νερό» στηλίτευσε την ολιγωρία των ευρωπαϊκών οργάνων να υιοθετήσουν ένα πάνδημο όπως είπε αίτημα: «Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης διενεργήθηκαν δημοψηφίσματα με αποτελέσματα συντριπτικά στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του νερού ως δημοσίου αγαθού. Παρά τη δράση αυτή των ευρωπαικών λαών και παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη λεγόμενη  «θετική» ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πάνδημου αιτήματος, δεν υπήρξε καμιά ενέργεια, καμία πρωτοβουλία εκ μέρους της Ε.Ε. Στόχος μας είναι να ενταθούν οι πιέσεις εντός του κοινοβουλίου και τελικά να βοηθήσουμε στο συντονισμό ενός ισχυρού πανευρωπαϊκού κινήματος».

Θυμίζουμε, ότι πέρσι το Μάϊο  δύο εκατομμύρια πολίτες ζήτησαν από την Κομισιόν να  ορίσουν σαφώς ότι  η πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, –κάτι που ήδη έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ- και απαίτησαν να υπάρξει νομοθέτημα που να εντάσσει στο ευρωπαϊκό σώμα νόμων  ανθρώπινο δικαίωμα σε νερό και υγιεινή για όλους τους πολίτες, ζητώντας παράλληλα προστασία του πόρου από την εμπορευματοποίηση.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ