Ευθεία παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ κάνει με επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Χάρης Σαχίνης. Κύκλοι προσκείμενοι στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν παρέλειψαν να σημειώσουν το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Διευθύνοντος συνέπεσε με την προσφυγή Μουτάφη, Αγγελάκη και σία κατά της διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου, αλλά και χρονικά ακολούθησε συνάντηση που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, προ ολίγων ημερών με τον πρόεδρο, το γενικό γραμματέα του Συλλόγου Προσωπικού και τον παράνομο αυτοαποκαλούμενο “νέο πρόεδρο” του Δ.Σ. της ΟΜΕ.
Στην επιστολή του κ. Σαχίνης αν και αναφέρει ότι η διοίκηση “σέβεται πάντα την απορρέουσα από το Σύνταγμα κατοχύρωση της εσωτερικής αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων” προχωρά σε ευθεία παρέμβαση στις εξελίξεις κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη νόμιμη και παράνομη Διοίκηση της ΟΜΕ, προχωράει μάλιστα και σε υποδείξεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο της ΕΥΔΑΠ και τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΣΑΧΙΝΗ:
ΕΥΔΑΠ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2021
Αρ. Πρωτ. 14
Προς: Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ
Κοινοποίηση: Εκπροσώπους Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ κ.κ. Ε. Αγγελάκη, Γ. Αλεξανδράκη
Σε σχέση με πρόσφατες επιστολές δύο διαφορετικών Προεδρείων της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, με τις οποίες ζητείται συνάντηση με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εν όψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, είναι φανερή η διχογνωμία που έχει δημιουργηθεί στην οργάνωσή σας. Επιθυμούμε να εκφράσουμε την ανησυχία που μας προκαλεί το γεγονός αυτό για τις επιπτώσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και συνολικά στην Εταιρεία, η οποία επιδιώκει την σύννομη και εύρυθμη συνεργασία μας. Οι προβληματισμοί που εύλογα δημιουργήθηκαν, αφορούν τόσο τη διάσπαση του προσωπικού, όσο και τη σημαντική επίδραση που θα έχει η συγκεκριμένη κατάσταση σε πρακτικά ζητήματα, όπως τις συνδικαλιστικές άδειες, τα προνόμια που εκ του νόμου αποδίδονται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και κυρίως, στην αδυναμία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε μέχρι το Μάιο 2021. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο, μας αναγκάζει να προτείνουμε λύσεις αποκατάστασης της αντιπαράθεσης προκειμένου να μην πληγούν οι εργαζόμενοι.
Ως Διοίκηση, σεβόμενοι πάντα την απορρέουσα από το Σύνταγμα κατοχύρωση της εσωτερικής αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να εκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί Συνέδριο Αντιπροσώπων της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, στο οποίο να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι όλων των Σωματείων – Μελών της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, δηλαδή κατόπιν άμεσων αρχαιρεσιών στα Σωματεία – Μέλη της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, των οποίων η νομιμοποίηση φαίνεται να έχει λήξει. Προς την κατεύθυνση αυτή ίσως να βοηθούσε η προκήρυξη για το Συνέδριο αυτό να γίνει από μεταβατικό Προεδρείο, το οποίο θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη νομότυπη διεξαγωγή Συνεδρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τους όρους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκτός αν προσκομισθεί δικαστική απόφαση που νομιμοποιεί κάποια διοίκηση της Ομοσπονδίας. Το σενάριο αυτό πιστεύουμε πως είναι απευκταίο για όλες τις πλευρές, δεδομένου ότι τις πιθανές επιπτώσεις θα τις επωμισθούν πλήρως οι εργαζόμενοι της Εταιρείας.
Με εκτίμηση
Χαράλαμπος Σαχίνης