Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Βαλτιμόρη: Η πρώτη μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του νερού

Οι ψηφοφόροι της Βαλτιμόρης έγραψαν σήμερα ιστορία, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης  σε μια τροπολογία άρθρου του κανονισμού  της πόλης που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλτιμόρης είχε ήδη ψηφίσει ομόφωνα για να απαγορεύσει την ιδιωτικοποίηση του νερού για αυτό το έτος.

Από τις 11:15 μ.μ., οι ψηφοφόροι της Βαλτιμόρης ψήφισαν το 77% υπέρ αυτής της τροπολογίας, ενώ είχε ήδη καταμετρηθεί το 91% των περιφερειών. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Βαλτιμόρη είναι τώρα η πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας που τροποποιεί τον κανονισμό της για να απαγορεύσει την πώληση αλλά και τη μίσθωση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης.

Με τις πολυεθνικές εταιρείες νερού να περικυκλώνουν τη Βαλτιμόρη τα τελευταία χρόνια, προμοτάριζαν τις ιδιωτικοποιήσεις την περασμένη άνοιξη αγκαλιά με μια ομοσπονδιακή διοίκηση έτοιμη να υποστηρίξει την εταιρική εξουσία αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των πολιτών, είναι πολύ σημαντικό έως μεγαλειώδες να ψηφίζει η πόλη σε τέτοια ποσοστά ώστε να κρατήσει το νερό της δημόσιο

Αυτή η ψηφοφορία καθιστά σαφές ότι η οργάνωση της βάσης και η δύναμη των ανθρώπων έχουν υπερισχύσει απέναντι στις βαθιές τσέπες πολυεθνικών στη Βαλτιμόρη. Οι ψηφοφόροι έχουν επιλέξει να αντισταθούν στην πίεση να πουλήσουν και να αναθέσουν σε τρίτους έναν από τους πιο ζωτικούς και πολύτιμους πόρους που διαθέτουμε και έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε τον έλεγχο, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια του νερού μας.

Τώρα που η ιδιωτικοποίηση είναι εκτός της κάδρου, οι πολίτες της Βαλτιμόρης  μπορούν να συνεργαστούν με τους εκλεγμένους αξιωματούχους για να βελτιώσουν την υπευθυνότητα και την οικονομική προσιτότητα του συστήματος ύδρευσης μας και να εξασφαλίσουν ότι κάθε άτομο στην πόλη μας έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό σε τιμή που μπορεί να πληρώσει.

Το Food & Water Watch προσβλέπει στη συνεργασία και με άλλες πόλεις για την προστασία των συστημάτων ύδρευσης από τον εταιρικό έλεγχο και τη χρήση της Βαλτιμόρης ως μοντέλου δικαιοσύνης για το νερό.

Δήλωση της Rianna Eckel, από το Μέριλαντ συντονιστή του Food & Water Watch.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ