Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: Εργατική Πρωτομαγιά 2020 – Ποτέ ξανά τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών!

Ανακοίνωση Νο 8 • Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Ποτέ ξανά τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Πέρασαν 134 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο. Τότε οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και βελτίωση των συνθηκών εργασίας! Η εξέγερση αυτή, ήταν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Τα μηνύματά της είναι και σήμερα επίκαιρα και συνεγείρουν τους εργαζόμενους όλου το κόσμου στον αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς ανισότητες, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία του κορονοϊού. Έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, γιατί είναι αυτοί εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο για να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες. Δοκιμάζονται και λόγω των συνθηκών εργασίας, διαμονής και διαβίωσης, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, χωρίς τα κατάλληλα μέσα και τον επαρκή εξοπλισμό.

Η φετινή Πρωτομαγιά θα βρει τον κόσμο της εργασίας χτυπημένο και από την πανδημία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, με αφορμή τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19. Μέτρα που ήταν απαραίτητα για να κερδηθεί χρόνος, ώστε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μέτρα που σεβάστηκε και τήρησε σε μεγάλο βαθμό ο λαός. Αντίθετα, η Κυβέρνηση αντί να διαθέσει πόρους στην ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ, αρκέστηκε σε “χειροκροτήματα” και επικοινωνιακές φανφάρες (που στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ!).

Με την παύση της λειτουργίας μιας σειράς οικονομικών κλάδων, η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθέτησε μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), σωρεία αντεργατικών μέτρων. Κάνοντας χρήση του μνημονιακού οπλοστασίου των αντεργατικών διατάξεων καθώς και των νέων που ψήφισε μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Τα μέτρα αυτά αφορούν:

  • Στον μηδενισμό ή σημαντικό περιορισμό του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων/εργοδοτών, μετατρέποντας μεγάλος μέρος της μισθωτής εργασίας σε «επιδοματούχους» ανέργους των 800 ευρώ για χρονικό διάστημα 54 ημερών, λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις /εργοδότες αφενός να επιλέγουν υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους/ες με την επιδότηση και αφετέρου να επιλέγουν μονομερώς να θέτουν όλο ή μέρος της μισθωτής εργασίας σε αναστολή σύμβασης. Στην ίδια κατεύθυνση έδωσε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις /εργοδότες που πλήττονται από την πανδημία να μην καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία.
  • Ενίσχυσε το διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτών, εφόσον μπορούν πλέον να προβαίνουν μονομερώς στην χρήση ευέλικτων μορφών εργασίας (τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία κλπ), προκειμένου να προσαρμόσουν τον όγκο τις μισθωτής εργασίας στις περιορισμένες πλέον ανάγκες λειτουργίας τους.
  • Δεν απαγόρευσε συνολικά τις απολύσεις, παρά μόνο στις επιχειρήσεις (με βάση ΚΑΔ) που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Μέτρο βραχυπρόθεσμο, διάρκειας ισόχρονης με την περίοδο αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
  • Ανέστειλε την υποχρέωση των επιχειρήσεων/εργοδοτών να ενημερώνουν για τις τροποποιήσεις του ωραρίου στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους –Επιθεώρηση Εργασίας – αλλά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με την πλέον αντιδημοκρατική ενέργεια, να άρει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ως μέσο αντιμετώπισης απεργιών. Ταυτόχρονα δεν έδωσε την δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης για συνδικαλιστικούς λόγους, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους εργαζομένους στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Στο όνομα της «συνευθύνης» και του επιμερισμού των βαρών, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έχασαν μεγάλο μέρος της ετήσιας άδειας ανάπαυσής τους, λόγω χρήσης της για την άδεια ειδικού σκοπού για την φροντίδα των τέκνων τους. Την ίδια στιγμή επισφαλώς εργαζόμενοι (ενοικιασμένοι, ωρομίσθιοι, στον άτυπο τομέα της εργασίας, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) δεν εντάχθηκαν στο ελάχιστο δίχτυ προστασίας της κυβέρνησης.
  • Οι εργαζόμενες/οι βρέθηκαν να απασχολούνται με εξαντλητικά ωράρια (εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, ταχυμεταφορές, καθαριότητα κ.λ.π.), σε εργασιακούς χώρους, όπου απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Σωρεία απολύσεων, υποαπασχόληση και εκβιασμοί των εργοδοτών για επιστροφή μέρους της πενιχρής επιδότησης συνθέτουν το ζοφερό κλίμα της αγοράς εργασίας.

Αμέσως μετά την πανδημία, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα επίθεση στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Ήδη οι « ψίθυροι» ακούγονται και για τις μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα,  γιατί αυτοί βγήκαν δήθεν «αλώβητοι» από την πανδημία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα μέτρα της κυβέρνησης ήρθαν και θα παραμείνουν μαζί με το μνημονιακό οπλοστάσιο των αντεργατικών ρυθμίσεων. Στο όνομα της «συνευθύνης», ο κόσμος της εργασίας θα κληθεί να πληρώσει και γι’ αυτήν την οικονομική κρίση.

Καλούμαστε όλοι και όλες να οργανώσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις για να μην γίνει η κρίση η ευκαιρία τους.

Η απόσυρση του κατάπτυστου προγράμματος της τηλε-εκπαίδευσης των επιστημόνων ήταν μια μικρή νίκη. Χρειαζόμαστε και άλλες.

Tιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά σημαίνει:

  • Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα περίθαλψης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
  • Αγώνας για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, άδειες, ωράρια) τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αγώνας για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα των απολύσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, των εξευτελιστικών μισθών, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, της καθιέρωσης Κυριακάτικης εργασίας, της ανεξέλεγκτης τηλεργασίας.
  • Να τηρούνται σε κάθε εργασιακό χώρο απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να διασφαλίζεται η υγεία και το δικαίωμα των εργαζομένων σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
  • Να σταθούμε δίπλα στους άνεργους, διεκδικώντας μαζί τους να πάρει το κράτος μέτρα υποστήριξης και όχι να δίνει «δωράκια» στους εργοδότες.
  • Να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες του πολέμου και στους οικονομικούς μετανάστες για την ισότητα εργασιακών δικαιωμάτων ντόπιων και ξένων εργατών.
  • Να μην μείνει κανένας/καμία μόνος/η απέναντι στην πανδημία και στην αντεργατική λαίλαπα, να στηρίξουμε όποιον/α έχει ανάγκη.
  • Να υπερασπίσουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, να μη δεχτούμε αντιδημοκρατικά μέτρα που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ελευθερίες, τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

 Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές – εμείς μιλάμε για τις ζωές μας

Η 1η ΜΑΗ είναι ΑΠΕΡΓΙΑ και είναι ΟΣΟ ΠΟΤΕ επίκαιρη!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ