ΣΕΚΕΣ: “Επιστροφή στην κανονικότητα ή στην αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία!”

Ανακοίνωση Νο 9  • Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Επιστροφή στην κανονικότητα ή στην αβεβαιότητα
για τους εργαζόμενους και την κοινωνία!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Από σήμερα «βγαίνουμε από τα σπίτια μας», αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας» με την αγωνία ότι δεν θα αποδειχτεί προτιμότερη η δυστοπία του «εγκλεισμού». Με το φόβο ότι η νέα «κανονικότητα» θα αποδειχτεί βαρβαρότητα, αν επιτρέψουμε να επικρατήσει η εμμονή στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και κοινωνικές συνταγές της υποταγής του περιβάλλοντος, της παραγωγής και της εργασίας στις «δυνάμεις της αγοράς», αυτές τις δυνάμεις που αποδείχτηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση και ικανές μόνο για να αξιοποιούν την κρίση για να ενισχύσουν την πολιτική και οικονομική τους ισχύ.

Στην ΕΥΔΑΠ συμπληρώσαμε πενήντα ημέρες με εργασιακό καθεστώς ετοιμότητας. Το αναμφισβήτητα θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της διάδοσης του covid-19 και της αδιάλειπτης λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, οφείλεται κυρίως στην προσφορά του προσωπικού της Εταιρείας ακόμα και πέραν των φυσικών ή θεσμικών του ορίων.

Στο διάστημα αυτό αναδείχτηκαν χρόνιες παθογένειες και ανεπάρκειες. Σημαντικότερη η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων.  Το θετικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες οι αναγκαίες λύσεις και ενέργειες, μέχρι η επόμενη «κρίση» αναδείξει εκ νέου τα ίδια προβλήματα.

Χρειάζεται άμεσα:

  1. Να έρθουν για δουλειά ΤΩΡΑ οι 300 νέοι συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης των επόμενων αναγκαίων νέων θέσεων τακτικού προσωπικού. Ένταξη στο τακτικό προσωπικό όσων εργάζονται επί χρόνια με διάφορες σχέσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ. Να σταματήσουν οι συμβάσεις με εργολαβικές εταιρείες δήθεν «παροχής υπηρεσιών», αλλά στην πράξη απασχόληση προσωπικού με χαμηλές αμοιβές και χωρίς δικαιώματα.
  2. Διαρκής και επαρκής προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), πιστοποιημένου απολυμαντικού υγρού, γαντιών μιας χρήσης, μασκών και όλων των προβλεπόμενων προστατευτικών μέσων.
  3. Διαρκής και τακτική πιστοποιημένη απολύμανση κτιρίων αυτοκινήτων, μηχανημάτων, ειδικά σε βάρδιες και αποχέτευση.
  4. Διαμόρφωση των κτιριακών υποδομών (κυρίως γραφεία), που να διασφαλίζουν τα προβλεπόμενα από την πρόσφατη ΠνΠ (ΦΕΚ 90 Α 1-5-2020) ήτοι 1,5m απόσταση μεταξύ ατόμων και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. σε κάθε γραφείο. Να σταματήσει η πύκνωση του προσωπικού που είχε ξεκινήσει στους εργασιακούς χώρους.
  5. Προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού (φορητοί Η/Υ, συνδέσεις ίντερνετ, κινητά τηλέφωνα, προσβάσεις σε εφαρμογές) σε όλο το προσωπικό που εργάζεται ή δύναται να εργαστεί εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρο 5 του νόμου 3846/2010.
  6. Καθιέρωση κάρτας καυσίμου 100 ευρώ/μήνα, για όσους δεν εργάζονται από το σπίτι και δεν κάνουν χρήση των εταιρικών μεταφορικών μέσων, ώστε να υποστηριχτεί η σύσταση για αποφυγή των ΜΜΜ με τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις από και προς την εργασία. Και ειδικά εφόσον με την τελευταία ΠΝΠ τίθεται θέμα κυλιόμενης προσέλευσης των εργαζομένων.
  7. Η καθιέρωση εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών (7,5 ώρες Χ 4 ημέρες) χωρίς μείωση αποδοχών. Είναι μια τεράστια κοινωνική αναγκαιότητα, η οποία αποτελεί δυνατότητα για την ΕΥΔΑΠ, ώστε να περάσει σε μια νέα οργάνωση της εργασίας που να συμβαδίζει με τις δυνατότητες της εποχής, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της εταιρείας, τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και με τις υγειονομικές αναγκαιότητες της περιόδου.

Τα παραπάνω μέτρα θα μας «βγάλουν από τα σπίτια μας» και θα μας βάλουν με ασφάλεια και κοινωνική ενσυναίσθηση σε μια νέα ρεαλιστική ουτοπία. Η συνέχιση της έλλειψης προσωπικού και των πολλαπλών και ελαστικών εργασιακών σχέσεων οδηγεί στην άλωση της ΕΥΔΑΠ από συμφέροντα μικρότερα ή μεγαλύτερα, που προετοιμάζουν την περαιτέρω άμεση ή την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ.-1: Η εντατικοποίηση που αποδέχτηκε το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ κατανοώντας την αναγκαιότητα της περιόδου δε μπορεί ούτε να συνεχιστεί ούτε να  χρησιμοποιηθεί εις βάρος του.

Υ.Γ.-2: Να σταματήσει αμέσως η κάλυψη τακτικών εργασιών στο διοικητικό και στο τεχνικό τομέα της ΕΥΔΑΠ μέσω μη προβλεπόμενων μορφών (π.χ. «μισθωμένα» αντί εργατών ή χρήση συμβάσεων έργου για κάλυψη με προσωπικό θέσεων πάγιων και διαρκών αναγκών). Η ΟΜΕ να απαιτήσει άμεσα την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συμβατικών προβλέψεων για όσους συνάπτουν σύμβαση ή εκτελούν έργο ΕΥΔΑΠ.

Υ.Γ.-3: Με την καθιέρωση της εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών, εκτός των άλλων, θα αρθούν με θετικό τρόπο ανισότητες που διαμορφώθηκαν γύρω από την εφαρμογή του εργασιακού ωραρίου στην πορεία των χρόνων μεταξύ ομάδων εργαζομένων.

Υ.Γ.-4: Το ΣΕΚΕΣ θα προχωρήσει σε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους Γενικούς Διευθυντές θέτοντας συγκεκριμένα τα ζητήματα της παρούσας ανακοίνωσης και θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here