Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Γρ. Τύπου ΣΕΚΕΣ: “Απλήρωτοι από τις 15 Μαρτίου τριάντα (30) εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ”

ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 24/4/2020

Μόλις προχθές (22/4/2020) ενημερωθήκαμε οτι οι 30 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, που εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ ως ταμίες μέσω της εργολαβικής εταιρείας «MECCANICA», έχουν να πληρωθούν από τις 15 Μαρτίου (!) και δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο του Πάσχα.

Οι συνάδελφοι δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ ώστε ο εργοδότης να διωχθεί ποινικά αλλά και διοικητικά σύμφωνα με το προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, γιατί, όπως μας είπαν καποιοι εξ αυτών, υπάρχει μια ερμηνεία των νόμων που λέει οτι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το Δώρο του Πάσχα μέχρι και τις 30 Απριλίου και οτι σύμφωνα με τα πρόσφατα “… αναπτυξιακά μέτρα” της κυβέρνησης μπορεί να καθυστερεί την καταβολή των αποδοχών μέχρι και δύο μήνες για να μπορεί ο εργαζόμενος να προχωρήσει σε καραγγελία της σύμβασης.

Οι εργολαβικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή αλλιώς “σύγχρονοι δουλέμποροι”, η μόνη υπηρεσία που προσφέρουν είναι να επιτρέπουν σε άλλες εταιρείες να προσλαμβάνουν χωρίς κριτήρια φθηνό εργαστικό δυναμικό, που δεν καλύπτεται από τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων που “νοικιάζουν”. Μοιράζονται με τις ανάδοχες εταιρείες (π.χ. ΕΥΔΑΠ) το μεγάλο  οικονομικό αλλά και εργασιακό όφελος που προκύπτει από τις χαμηλές αμοιβές και την απουσία συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Είναι απάνθρωπο, κυρίως μέσα στις σημερινές έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Καλούμε την Διοίκηση της ΟΜΕ να προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία στην Επιθώρηση Εργασίας και να πάρει υπό την προστασία της τους “εργολαβικούς” συναδέλφους.

Καλούμε την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να προστατεύσει τους εργαζόμενους σε αυτή, το όνομα της εταιρείας που δυσφημούν με την πρακτική τους οι εργολάβοι και να διερευνήσει την πιθανότητα καταγγελίας της σύμβασης με την  MECCANICA, η οποία μη τηρώντας την εργατική νομοθεσία παραβιάζει τους όρους της σύμβασης που έχει συναφθεί.

Κανένας μόνος, καμμία μόνη στην κρίση.
Η αλληλεγγύη των εργαζομένων θα νικήσει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ.1: Είναι αναγκαίο να ελεγχθεί άμεσα από τη διοίκηση το σύνολο των συμβάσεων με τις “εργολαβικές” εταιρείες για το αν εκπληρώνονται οι πρόνοιες της εργατικής νομοθεσίας και να μην εξαντλείται η αυστηρότητας εφαρμογής των όρων των συμβάσεων στον έλεγχο του τυπικό ωράριο.

Υ.Γ.2: Το πνεύμα της Ανάστασης του Κυρίου (και όχι, όπως μας είπαν κάποιες κακές γλώσσες, οι άνωθεν κομματικές εντολές) φώτισε τους συναδέλφους της ΑΚΕ στην ΟΜΕ να καταθέσουν και αυτοί τον πενιχρό οβολό τους για την ενίσχυση ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ. Λαμβάνουμε την χειρονομία τους ως έμπρακτη προσπάθεια να ξεχαστεί η μικρόψυχη και μικροπολιτική τακτική που ακολούθησαν κατά της απόφασης της ΟΜΕ να ενισχυθεί ο αγώνας των εργαζομένων του ΕΣΥ κατα της πανδημίας.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ