Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ • 11 Ιανουαρίου 2021

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία

Tι γίνεται στην ΟΜ.Ε, ρωτάνε συνάδελφοι και συναδέλφισσες, που δεν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αλλά και φίλοι εκτός ΕΥΔΑΠ, που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Θα προσπαθήσουμε εν συντομία να τους διαφωτίσουμε απαντώντας στις ερωτήσεις που έχουμε μέχρι τώρα συγκεντρώσει.

  1. Υπάρχει όντως αντικατάσταση του Προέδρου και της Α’ αντιπροέδρου στο Δ.Σ της ΟΜ.Ε.;

Όχι, δεν υπάρχει. Οι δύο συνάδελφοι που αυτοανακηρύχτηκαν «Πρόεδρος» και «Α’ Αντιπρόεδρος», επικαλούνται απόφαση συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΟΜ.Ε. η οποία συνήλθε παράνομα και «πραξικοπηματικά» χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του Καταστατικού (άρθρο 22 παρ. 5) που αναφέρονται στην συγκρότηση και λειτουργία του. Στη «συνεδρίαση» που υποτίθεται ότι αποφάσισε την αντικατάσταση των δύο, δεν υπήρξε απαρτία, αφού συμμετείχαν 11 από τα 19 μέλη του Δ.Σ. ενώ το καταστατικό (άρθρο 22 παρ. 5) απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 12 (3/5 των μελών). Επίσης δεν υπήρχε η συμμετοχή του Προέδρου του Δ.Σ ή του αναπληρωτή του όπως επίσης απαιτεί το ίδιο άρθρο του καταστατικού.

  1. Δεν έχουν δικαίωμα τα μέλη του Δ.Σ. να κάνουν μομφή και να θέσουν θέμα αντικατάστασης του Προέδρου του Δ.Σ.;

Εννοείται πως έχουν αυτό το δικαίωμα. Όμως στο καταστατικό δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένη διαδικασία μομφής κατά του Προέδρου του Δ.Σ. και αντικατάστασης του. Η άμεση δε, παραπομπή του θέματος στο συνέδριο της ΟΜ.Ε., που αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανό της,  είναι σύμφωνη με το άρθρο 11 του καταστατικού.

  1. Γιατί ο Πρόεδρος δεν συγκάλεσε, όπως όφειλε σύμφωνα με το καταστατικό, σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. μετά την πρόταση μομφής των 10;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, της πρότασης μομφής στις 8/12/2020 των 10 μελών του Δ.Σ (ΑΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), ακολούθησε αμέσως στις 10/12/2020 πρόταση 18 αντιπροσώπων για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να συζητηθεί σε αυτό την πρόταση μομφής. Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 13 παρ. 1β) το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο των 30 ημερών.

  1. Γιατί δεν συνεδρίασε άμεσα το Δ.Σ για να συγκαλέσει το έκτακτο συνέδριο;

Γιατί παρά τις συνεχείς προσκλήσεις του Προέδρου του Δ.Σ της ΟΜ.Ε. Ηλία Κορλού οι 10 αιτούντες δεν προσήλθαν, με σκοπό να μην υπάρξει απαρτία για να ληφθεί απόφαση για την σύγκληση του Έκτακτου Συνεδρίου.

  1. Και αφού δεν υπάρχει απαρτία για να συνεδριάσει το Δ.Σ. τότε πως θα συγκληθεί το Έκτακτο Συνέδριο;

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό της ΟΜ.Ε. που να δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. να μην συγκαλέσει το Έκτακτο Συνέδριο. Γιατί είναι Έκτακτο Συνέδριο που ζητούν τουλάχιστον το 1/3 των νομιμοποιημένων Αντιπροσώπων και όχι Έκτακτο Συνέδριο που συγκαλεί το Δ.Σ. της ΟΜ.Ε. (άρθρο 13 παρ.2)

  1. Πόσοι είναι οι αντιπρόσωποι των συλλόγων μελών της ΟΜ.Ε. που συγκροτούν το έκτακτο συνέδριο;

Σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα:

  • Έξι (6) σωματεία – μέλη της ΟΜ.Ε. (Προσωπικού, Αποχέτευσης, Επιστημονικός, Μηχανικών, Εργατοτεχιτών, Μέσης Εκπαίδευσης με περίπου 1350 μέλη) έχουν εκλέξει 54 νόμιμους αντιπροσώπους.
  • Τρία (3) σωματεία (Φυλάκων, Καταμέτρησης, Τεχνικών & Υπαλλήλων με περίπου 200 μέλη) με 8 αντιπροσώπους, των οποίων η θητεία έληξε μέσα στην καραντίνα, και θεωρούνται νομιμοποιημένοι βάση των διατάξεων περί COVID.
  • Δύο (2) σωματεία (Ένωση Υπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων με περίπου 500 μέλη), έχουν να κάνουν αρχαιρεσίες από το 2016, δεν έχουν εκλέξει αντιπροσώπους αν και η θητεία τους έχει λήξει, από το 2019, πολύ πριν την πανδημία. Τα δύο σωματεία αυτά στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΜΕ είχαν εκπροσωπηθεί με 21 αντιπροσώπους.
  1. Τα μέλη του Δ.Σ. που προχώρησαν στην πραξικοπηματική και αντικαταστατική ενέργεια της «δήθεν» αντικατάστασης του Προέδρου και Α’ Αντιπροέδρου ποιες παρατάξεις εκπροσωπούν;

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. που πήρε την παράνομη «απόφαση» συμμετείχαν 6 μέλη της ΑΚΕ, 3 μέλη της ΔΑΚΕ, το 1 μέλος της ΠΑΣΚΕ και το 1 μέλος της ΕΣΚ, το οποίος όμως δε συμμετείχε στην δήθεν ψηφοφορία. Να σημειωθεί, εδώ, ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕ (ΔΑΚΕ) και 1 ακόμα μέλος της ΔΑΚΕ καθώς και τα 3 από τα 6 μέλη της ΑΚΕ δεν εκπροσωπούν κανένα εργαζόμενο στο Δ.Σ. της ΟΜΕ αφού έχουν απωλέσει από το 2019 την ιδιότητα του αντιπροσώπου γιατί τα σωματεία τους δεν έχουν προχωρήσει από το 2019 σε αρχαιρεσίες. Δηλαδή οι 5 από τους 10 που συμμετείχαν στην πραξικοπηματική ενέργεια δεν είναι καν νομιμοποιημένοι αντιπρόσωποι και φυσικά δεν εκπροσωπούν κανένα σωματείο.

  1. Ποιες παρατάξεις δεν επιθυμούν την σύγκλιση έκτακτου εκλογικού συνεδρίου και γιατί;

Τον Ιούνιο του 2020, το τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο αναβλήθηκε, προκειμένου να διενεργηθούν αρχαιρεσίες στα σωματεία που δεν είχαν κάνει ως τότε και να μην αποκλειστεί κανένας. Μέχρι σήμερα, εφτά μήνες μετά, τα δύο σωματεία (Ένωση υπαλλήλων και Σύλλογος Εργαζομένων) ακόμα δεν έχουν κάνει εκλογές.

Η ΑΚΕ και τμήμα της ΔΑΚΕ, είναι αυτές που συστηματικά κωλυσιεργούν και, δεν επιθυμούν εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο γιατί η πλειοψηφία των αντιπροσώπων τους προέρχεται από τα δύο σωματεία, τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε αρχαιρεσίες και δεν έχουν εκλέξει αντιπροσώπους. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα χάσουν την σχετική πλειοψηφία που είχαν στο προηγούμενο συνέδριο του 2017. Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ συμπορεύεται μαζί τους αφού επέλεξε το ρόλο του πιστού «ακόλουθου» της ΑΚΕ και θα απωλέσει τη θέση του «δοτού» προέδρου που παράνομα του χάρισαν.

  1. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει Έκτακτο Συνέδριο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα σωματεία;

Υπάρχει η δυνατότητα και είναι αναγκαίο να εκπροσωπηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο συνέδριο που προκηρύχθηκε. Αν η ΑΚΕ και η ΔΑΚΕ που ελέγχουν τα 2 σωματεία αποφασίσουν να κάνουν άμεσα αρχαιρεσίες και να εκλέξουν αντιπροσώπους. Ακόμα και στις συνθήκες των υγειονομικών περιορισμών υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου 1264 σε αυτές τις συνθήκες (άρθρο 91 του Νόμου 4764/2020)

  1. Και τι θα γίνει με τη Συλλογική Σύμβαση που λήγει τον Μάιο. Ποιος θα την διαπραγματευτεί και θα την υπογράψει;

Τη νέα ΕΣΣΕ θα την διαπραγματευτεί και θα την υπογράψει το νέο Δ.Σ. της ΟΜ.Ε. που θα προκύψει από το 38ο Έκτακτο Συνέδριο στις 26 Ιανουαρίου και που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ότι προβλέπει το καταστατικό. Η υπόθεση της διεκδίκησης μιας καλής ΣΣΕ δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο του Δ.Σ. της ΟΜΕ αλλά όλων των εργαζόμενων, οι οποίοι/ες πρέπει να πάψουν να είναι απλοί θεατές και να απαιτήσουν να έχουν καθοριστική γνώμη στην τελική απόφαση για το πλαίσιο διεκδίκησης της νέας ΕΣΣΕ.

  1. Υπάρχει άλλη πρόταση διεξόδου, από την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει οι παράνομες και πραξικοπηματικές ενέργειες μελών του Δ.Σ. της ΟΜ.Ε.;

Η διάσπαση, οι παραταξιακοί εγωισμοί, οι κομματικοί εγκλωβισμοί και οι δικαστικές χρονοτριβές δεν θα προσφέρουν καμία λύση.

Στις παρούσες συνθήκες η μόνη δημοκρατική, καταστατικά σύννομη και ενωτική διέξοδος είναι αυτή που έχει ήδη δρομολογηθεί, την οποία κατέθεσε το ΣΕΚΕΣ από τις 11/12/2020.

Το ερχόμενο Έκτακτο Συνέδριο, θα δεσμευτεί να κηρύξει εκ νέου αρχαιρεσίες, εάν υπάρξουν σύλλογοι που, έως τότε, δεν θα έχουν εκλέξει αντιπροσώπους.

Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συμμετάσχουν στο προσεχές Συνέδριο  και να προτάξουν το συμφέρον των εργαζομένων, δηλαδή μια ενωμένη και ισχυρή Ομοσπονδία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ