Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “2021: Στην υγεία και τη δημοκρατία, λέμε: Ναι»

«Όχι» λέμε στην καταστολή, τους διασπαστές και τους αυλικούς

Ανακοίνωση Νο 1 /2021  •  Δευτέρα 4 Ιανουαρίου

2021: στην υγεία και τη δημοκρατία, λέμε: «Ναι»
«Όχι» λέμε στην καταστολή, τους διασπαστές και τους αυλικούς

Ευχόμαστε το 2021 να είναι μια καλή χρονιά για όλους τους εργαζόμενους/ες. Να πάρουμε, επιτέλους, μια ανάσα μετά την «μαύρη» δεκαετία των μνημονίων και το σκληρό 2020 της πανδημίας.

Το 2020 μολύνθηκαν 82,6 εκατομμύρια άνθρωποι, 1.805.684 έχασαν τη ζωή τους, οι 4.921 στη χώρα μας. Συγκλονίστηκε η παγκόσμια οικονομία, χάθηκαν θέσεις εργασίας, άλλαξε σε πολλές περιπτώσεις η μορφή της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, ήρθαν τα πάνω κάτω στον τρόπο ζωής μας, επαναπροσδιορίσαμε το βίωμα του θανάτου και της μοναξιάς, κλυδωνιστήκαμε στη δίνη της απόλυτης αβεβαιότητας, δοκιμάστηκαν οι αντοχές των συστημάτων υγείας, η επιστήμη αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών και κάτι έμεινε ίδιο: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία τα κράτη θα επιχειρήσουν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους διαμέσου αυστηρών δημοσιονομικών περικοπών. Με άλλα λόγια, οι οικονομικές προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Σε συνθήκες οικονομικού αδιεξόδου, ανεργίας, μερικής απασχόλησης και διαιωνιζόμενης κοινωνικής κρίσης οι κυβερνώσες πολιτικές ελίτ δεν επιλέγουν τη δημοκρατία για να νομιμοποιήσουν τις πολιτικές τους, επιβάλλουν ένα διαρκές καθεστώτος «εξαίρεσης» και έκτακτης ανάγκης με βασικό χαρακτηριστικό του την καταστολή. Ο καπιταλισμός της δεκαετίας που μπαίνει θα είναι και άπληστος και κατασταλτικός.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποτελεί «αυτοκτονία» να αφήσουμε τις τύχες μας στα χέρια πολιτικών και συνδικαλιστών που έχουν επιλέξει να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση και υποταγή των εργαζομένων στο καθεστώς της «εξαίρεσης» και της διεύρυνσης  των ανισοτήτων υπέρ των πλούσιων και ισχυρών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Κυβέρνηση και Υπερταμείο έχουν αποφασίσει για το 2021 να ολοκληρώσουν τον «μετασχηματισμό» της ΕΥΔΑΠ σε φορέα  ενίσχυσης της «ανάπτυξης» (ιδιωτικοποίηση ΕΥΣ, Ψυτάλλεια, επιστροφή κεφαλαίου, εργολαβοποίηση υπηρεσιών), πιο απλά, ενίσχυσης των κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μικρές ανάσες-νίκες και με τη καθοριστική παρέμβαση του ΣΕΚΕΣ (τετράμηνη παράταση υπογραφής σύμβασης με Δημόσιο και εφαρμογής του Μεγα-οργανογράμματος) δείχνουν ότι καμία αντίσταση δεν πάει χαμένη.

Για να αντισταθούμε, να διατηρήσουμε και ενισχύσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το επίπεδο των αποδοχών μας, χρειάζεται να αποκαλυφθεί και να ηττηθεί το σχέδιο για Ομοσπονδία Εργαζομένων «μαριονέτα» στα σχεδία της κυβέρνησης και του Υπερταμείου.

Το σχέδιο διάσπασης της ΟΜ.Ε. που έχουν βάλει σε εφαρμογή ο κυβερνητικός  – κομματικός συνδικαλισμός (ΑΚΕ, τμήμα της ΔΑΚΕ) και οι νεοπροσήλυτοι αυλικοί της (ΠΑΣΚΕ), (με την ανοχή, δυστυχώς, του ΠΑΜΕ), αποκαλύφθηκε με την ανακοίνωση δήθεν εκλογής νέου «Προέδρου» και «Αντιπροέδρου» σε έκτακτη συνεδρίαση, χωρίς την καταστατική απαρτία των μελών του Δ.Σ. και με την απουσία του Προέδρου ή των αναπληρωτών του (άρθρο 22 παρ. 5 του καταστατικού της ΟΜΕ). Το σχέδιο αυτό επιστρατεύτηκε, επίσης, για να «θάψει» οριστικά την προσπάθεια αποκάλυψης και απόδοσης ευθυνών στην «κατάχρηση» των οικονομικών πόρων της ΟΜ.Ε. (βλέπε αποστολή έκθεσης λογιστή στο ΣΔΟΕ).

Το ΣΕΚΕΣ από την πρώτη στιγμή που ο «κυβερνητικός+ΠΑΣΚΕ» μηχανισμός «ανακοίνωσε» επίσημα με την «πρόταση μομφής» το σχέδιο του και παρά τη ομοβροντία εμετικών ανακοινώσεων εναντίον του, με επιστολή στις 11/12 των τριών μελών του «ΣΕΚΕΣ-Ανυπότακτοί» προς το Δ.Σ. της ΟΜΕ και με ανακοίνωσή του στις  14/12 πρότεινε το μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει διέξοδο στην τυφλή παραταξιοποποίηση και κομματικοποίηση. Τον δημοκρατικό δρόμο. Δεν ξέρουμε άλλον, γι΄ αυτό προτείναμε: «για το καλό του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουμε ΟΜΟΦΩΝΑ στην άμεση προκήρυξη και διενέργεια εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της OME για τη νόμιμη ανανέωση των συνδικαλιστικών οργάνων».

Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην πρότασή μας. Την καταθέτουμε αναλυτικά:

  • Έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο των αντιπροσώπων της ΟΜΕ σύμφωνα με το άρθρο 13β του καταστατικού
  • Άμεση σύγκληση του Δ.Σ. της ΟΜ.Ε. με θέματα: 1) Έκτακτη σύγκληση συνεδρίου α)ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου β) τον τόπο σύγκλισης του συνεδρίου (ζωντανά αν επιτρέπεται ή διαδικτυακά με zoom και ζωντανή αναμετάδοση) γ) τα θέματα του Συνεδρίου: 1) Απολογισμός από το προηγούμενο συνέδριο 2) Λήψη αποφάσεων – ψηφίσματα (π.χ. ΣΣΕ) 3) Εκλογές νέου Δ.Σ., Ε.Ε. και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ
  • Συζήτηση για την αναμόρφωση του Δ.Σ. της ΟΜΕ μέχρι το έκτακτο συνέδριο σε ενωτική βάση από μέλη του Δ.Σ. που έχουν την ιδιότητα του νομιμοποιημένου αντιπροσώπου.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους συλλόγους (Ένωση Υπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων) να εκπροσωπηθούν, αφού προχωρήσουν άμεσα σε αρχαιρεσίες (με ευθύνη της ΑΚΕ επιμένουν να μην κάνουν εκλογές αν και όταν έληξαν οι θητείες των Δ.Σ. και των αντιπροσώπων δεν υπήρχε το lockdown)

Η ανωτέρω πρόταση είναι η μόνη που αντιμετωπίζει με σεβασμό τις καταστατικές και δημοκρατικές διαδικασίες και μπορεί να οδηγήσει σε νέο αντιπροσωπευτικό Δ.Σ. της ΟΜΕ, 2 μήνες περίπου πριν την υπογραφή της ΣΣΕ. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

Υ.Γ.  Χρήσιμο είναι να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για το πως κάποιοι εννοούν την αντιπροσωπευτικότητα και τη δημοκρατία:

  • Σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΜΕ το τακτικό εκλογοαπολογιστικό της συνέδριο έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τον Ιούνιο του 2020.
  • Στο Δ.Σ. της ΟΜΕ υπάρχουν 5 μέλη ( 3 της ΑΚΕ και 2 της ΔΑΚΕ) τα οποία έχουν απωλέσει την ιδιότητα του αντιπροσώπου (άρθρο 12 παρ. 4 του καταστατικού της ΟΜΕ), αφού τα σωματεία τους δεν προχώρησαν σε αρχαιρεσίες παρά την μη ύπαρξη τότε περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα ένας εξ αυτών δεν εκπροσωπεί ούτε το σωματείο του, αφού αποχώρησε από αυτό, δεν συμμετείχε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του και το σωματείο που μεταγράφηκε δεν φρόντισε να εκλέξει αντιπροσώπους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ