Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Λέμε ΟΧΙ, στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης – Αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ, για εργάσιμη εβδομάδα 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών”

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΕΚΕΣ

Ανακοίνωση Νο 11  •  Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Λέμε ΟΧΙ, στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης
Αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ, για εργάσιμη εβδομάδα 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί τις συνθήκες ανασφάλειας που δημιουργεί η πανδημία για να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο που δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και κέρδη στους εργοδότες, σε βάρος των δικαιωμάτων, των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που φέρνει προς ψήφιση προβλέπει δεκάωρη δουλειά, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας,  πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, συρρίκνωση των δικαιωμάτων στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Α. «Αντεργατικό» με όλη τη σημασία της λέξης

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί:

  • Την κατάργηση του οκτάωρου με 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
  • Περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
  • Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας
  • Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων
  • Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα με την κατάργηση – ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών) που θα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Β. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Η επιλογή της κυβέρνησης για «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αποτελεί μια επιλογή πολιτικά και οικονομικά οπισθοδρομική με καταστροφικά οικονομικά, παραγωγικά  και κοινωνικά αποτελέσματα.

Το 8ωρο κατακτήθηκε πριν πολλά χρόνια με αίμα και διατηρείται με μεγάλους αγώνες. Η τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί την μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, το μορφωτικό επίπεδο, οι παραγωγικές δυνατότητες, η παγκόσμια αύξηση του παραγωγικού πληθυσμού, ο συσσωρευμένος αλλά και ο συνεχώς παραγόμενος πλούτος έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με ένα και δύο αιώνες πριν.

Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, στην πρόσβαση στα κοινά αγαθά, στην ένταξη και παραμονή στην παραγωγή και εσχάτως και στις συνέπειες από την  πανδημική υγειονομική κρίση οδηγούν σε εκτόξευση της ανεργίας. Τεράστιες κοινωνικές ομάδες οδηγούνται στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.

Για τους εργαζόμενους καθιερώνεται το δίπολο: υπερεντατικοποίηση για τους μισούς  –  ανεργία ή μισοεργασία για τους άλλους μισούς.  Η νεολαία οδηγείται στην απελπισία ή την μετανάστευση.

Αυτό είναι το δυστοπικό μέλλον (και εν μέρει παρόν) που προβάλλει μπροστά μας εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η πολιτική της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο ως λογιστική – οικονομική μονάδα και παραγωγικό εργαλείο. Είναι η νεοφιλελεύθερη απάνθρωπη συνταγή της δημιουργίας πολλαπλών δυνατοτήτων απογείωσης του κέρδους για την πλευρά της εργοδοσίας.

Ο εργαζόμενος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία βιολογική, κοινωνική και δημιουργική παραγωγική οντότητα.  Η άμεση δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου με την καθιέρωση εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών, σε συνδυασμό με ένα σύνολο προϋποθέσεων (οργανωτικών, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, εισαγωγής καινοτομιών, εφαρμογής νέων τεχνολογιών κ.α,  θα επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και πολλά ακόμα οφέλη οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά.

Η κατάθεση αυτού του εργασιακού και συνδικαλιστικού νομοσχεδίου είναι πρόκληση προς το κόσμο της εργασίας και τη νεολαία.

Η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοθετικό έκτρωμα που σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση και να θεσμοθετήσει άμεσα την εργάσιμη εβδομάδα 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών, ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα οργάνωση του εργασιακού και ελεύθερου χρόνου πιο ανθρώπινη για εργαζόμενους, ανέργους, νεολαίους και για όλη την κοινωνία.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Σχετική αρθρογραφία:



Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ