Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ο Βαρθολομαίος, το ομολογιακό δάνειο, ο Xρυσοχοΐδης και οι αβανταδόροι (Ανακοίνωση Νο 28)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα μέλη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, επέλεξαν να γίνουν εκπρόσωποι τύπου της ακολουθούμενης πολιτικής της Συν-Κυβέρνησης. Το Προεδρείο της  ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ.  σε ρόλο  καθαρά αβανταδόρου, χωρίς  καν  να συζητήσει με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, εξέδωσε Δελτίο Τύπου (18.09.2014) στο οποίο εμφανίζει το νέο σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη         (ΠΑΣΟΚ) για μία άλλη μορφής Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ  ως  «…στρατηγικής σημασίας εγχείρημα που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και υγιή επέκταση της Εταιρείας.   Μία τέτοια συνεργασία  που θα ενδυναμώσει τις δύο εταιρείες , θα τις θωρακίσει (;) ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης (από ποίον;) και θα δημιουργήσει έναν μεγάλο Δημόσιο φορέα που θα είναι σε θέση …κλπ…κλπ.»

Προφανώς δεν αρκούν τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύει  ανεξέλεγκτα η Διοίκηση της Εταιρείας για διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο, σε τηλεοπτικά μηνύματα και «φιλικά» δημοσιεύματα για να καταφέρει να  πείσει, την Κοινωνία για την ευαισθησία της και τους Επενδυτές για την επιχειρηματική της αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται και η επιβεβαίωση των εργαζομένων ώστε το… success story Χρυσοχοΐδη – Βαρθολομαίου να  φανεί πιο πειστικό.

Αλλιώς δεν εξηγείται πως η «υπεύθυνη  ηγεσία» του Συνδικαλιστικού μας κινήματος έσπευσε να «αβαντάρει και να  πανηγυρίσει»  χωρίς να διερωτηθεί:

Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται για υπερασπιστές  του Νερού ως Δημόσιου αγαθού :

  1. Αυτοί που επιδίωξαν την Πώληση του Νερού, με προκήρυξη Διαγωνισμού και άνοιγμα προσφορών για την ΕΥΑΘ;
  2. Αυτοί οι οποίοι, αφού αρχικά προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα, να ματαιώσουν το Δημοψήφισμα του λαού της Θεσσαλονίκης,  ουδέποτε ανεγνώρισαν την ετυμηγορία του, αλλά υποχρεώθηκαν από τις εξελίξεις σε υποχώρηση  ;
  3. Αυτοί που κατηγορούσαν το Δημόσιο ως άχρηστο, αντιπαραγωγικό και με μεγάλο αριθμό υπαλλήλων  που πρέπει να απολυθούν, να εμφανίζονται τώρα υποστηρικτές ενός μεγάλου Δημοσίου Φορέα;
  4. Αυτοί που υποστήριζαν την  πώληση κάθε δημόσιας εταιρείας  στον Ιδιωτικό Τομέα, με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων μέσω των πάσης φύσεως  επενδυτών  για τον εκσυγχρονισμό τάχα  της χώρας, να βρίσκουν τώρα τα χρήματα με «όχημα την ΕΥΔΑΠ;

Σε αντίθεση  με  τα γρήγορα αντανακλαστικά  και την ταχύτητα, που επέδειξε το νέο Προεδρείο της ΟΜΕ  στην έκδοση Δελτίου Τύπου για την ενημέρωσή μας για  το σχέδιο Χρυσοχοΐδη , τα ίδια πρόσωπα  απέκρυψαν  Απόφαση του ΔΣ ΕΥΔΑΠ ΑΕ η οποία  προηγήθηκε και συνδέεται άμεσα με τις κατοπινές διακηρύξεις  του Υπουργού.

Με την υπ΄αριθ 18426Α / 27-08-2014 Απόφαση του Δ.Σ. / ΕΥΔΑΠ  εξουσιοδοτείται  ΟΜΟΦΩΝΑ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος να : «Προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια … για την τιμολόγηση τυχόν μελλοντικού ομολογιακού δανείου …».

Την απόφαση αυτή υπερψήφισαν και οι εκλεγμένοι “εκπρόσωποι” των εργαζομένων στο ΔΣ/ΕΥΔΑΠ  κ.κ.  Αγγελάκης Μανώλης, Επικεφαλής ΔΑΚΕ,  Μουτάφης  Βαγγέλης, Οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ – Επικεφαλής ΠΑΣΚΕ.

Από την έγκριση της Απόφασης αυτής προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ/ΕΥΔΑΠ .

            Για τον Πρόεδρο: 

Ένα τόσο  σοβαρό θέμα δεν μπορεί να εισάγεται αιφνιδιαστικά στο ΔΣ , με προφορική εισήγηση , χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί τα μέλη του και να απαιτεί την  άμεση έγκριση .

            Για τα μέλη του ΔΣ:  

  1. Πως είναι δυνατόν να γίνεται δεκτή προφορική πρόταση του Προέδρου χωρίς να υπάρχει σχέδιο και εισηγήσεις τόσο από την Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών όσο και από τα αρμόδια στελέχη, για Οικονομικά και θέματα Χρηματιστηρίου, της ΕΥΔΑΠ;
  2. Τα μέλη του ΔΣ οφείλουν να μην επιτρέπουν με την ανοχή τους , να αγνοείται και να υποβαθμίζεται ολόκληρη η Ιεραρχία στελεχών της Εταιρείας, με τις συνεχείς αναθέσεις έργων σε εξωτερικούς συνεργάτες.
  3. Πως δίνετε εσείς έγκριση και γιατί τόση βιασύνη, χωρίς να έχουν συζητηθεί και αναλυθεί :  Ο σκοπός,  το ύψος, η διάρκεια,  η μορφή και το νομικό πλαίσιο του Ομολογιακού Δανείου;

            Όσον αφορά τους “συναδέλφους  – εκπροσώπους” “μας” στο ΔΣ/ΕΥΔΑΠ .

Για τον “εκπρόσωπό μας” και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΣΕΕ, δεν έχουμε να αναφέρουμε τίποτα.  Από την μέχρι τώρα θητεία του στο ΔΣ  θεωρεί πάντοτε, προφανώς  καλοπροαίρετα,  ότι όλες οι αποφάσεις είναι προς όφελος των Εργαζομένων και της Εταιρείας, συνεργάζεται – όπως οφείλει –  αρμονικά  με όλες τις Διοικήσεις, γι αυτό  και  ουδέποτε έχει να  καταμαρτυρήσει, μέχρι σήμερα, κάτι το μεμπτό

Για τον Γαλάζιο “εκπρόσωπο μας”  περιμένουμε να ενημερώσει, με ανακοίνωσή του,  τους εργαζόμενους,  όχι μόνον για όσα διαδραματίσθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τους λόγους για τους οποίους επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική η Απόφαση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά την επιτυχία του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, με κορυφαίες στιγμές το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη και την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση και η τρόικα φαίνεται να αναζητούν εναγωνίως νέες στρατηγικές ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιωτικά κεφάλαια.                       Ως βασικός μοχλός για την  εφαρμογή αυτού του σχεδίου φαίνεται ότι επιλέγεται η ΕΥΔΑΠ, με σκοπό τη συγκέντρωση των επενδύσεων και την εκχώρηση υπηρεσιών σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, την κερδοφορία μέσω αύξησης της τιμής της μετοχής και των μερισμάτων, την αξιοποίηση της ρευστότητας της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Σκοπός, επίσης, η αποδυνάμωση του ρόλου της κοινωνίας και των εργαζομένων με την ενίσχυση του outsourcing (βλέπε ΕΥΑΘ).

Η σπεύδουσα ΟΜΕ να υιοθετήσει με ευκολία την άποψη Συγκυβέρνησης-Χρυσοχοΐδη-Βαρθολομαίου μάλλον απευθύνεται σε αφελείς, αφού είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι ο λύκος (κυβέρνηση που θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα) θα φυλάει τα πρόβατα (δημόσιος χαρακτήρας υπηρεσιών ύδρευσης).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού έχει απομονωθεί από το σύνολο της κοινωνίας. Η σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, είναι διορισμένη από μια κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί, τώρα πια, παρά μόνο μια μικρή μειοψηφία του ελληνικού λαού. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν νομιμοποιείται να σχεδιάζει για το μέλλον και να σπαταλάει σε εταιρείες συμβούλων ανάπτυξης, επενδύσεων και ομολογιακών δανείων. Στο λίγο καιρό που της απομένει, ας φροντίσει να διαθέσει πόρους (αντίστοιχους με αυτούς που χάρισε στα ΕΛΠΕ) για την ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση συνανθρώπων μας.

Το ΣΕΚΕΣ κάνει ότι μπορεί για να στρέψει τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ στον πραγματικό του στόχο, που είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να προασπίσουν:

  • Το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας να ελέγχει τους υδάτινους πόρους.
  • Την ανάγκη της κοινωνίας της Αττικής για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων σε φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης.
  • Το συμφέρον των εργαζομένων για πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ»

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ