Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ: 17 Νοέμβρη 2019

17η Νοεμβρίου 2019  – Πάμε σαν άλλοτε   

Φέτος, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» και «Κάτω η Χούντα», που βροντοφώναξαν οι φοιτητές και η νεολαία παραμένουν επίκαιρα.

46 χρόνια μετά, υπουργός κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την οποία οι νέοι και νέες το 1973 έδωσαν τη ζωή τους, δηλώνουν δημόσια: «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας (…) Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας». Κυβερνητικά στελέχη,  ιδεολογικοί απόγονοι της χούντας,  επαναφέρουν στο προσκήνιο την χουντική “πατρίς – θρησκεία – οικογένεια  – στρατός – αστυνομία – νόμος – τάξη”.  Το σημερινό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο με την αστυνομοκρατία και την φασίζουσα ρητορική κυβερνητικών στελεχών και ΜΜΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της “ανομίας” και των “μπαχαλάκηδων”, με αναίσχυντη επίδειξης δύναμης,προειδοποιεί όσους αντιστέκονται να “κάτσουν φρόνιμα”.

Ο σύγχρονος νεοφιλελευθερισμός υποτάσσει στην “ανάπτυξη” ( βλέπε δικτατορία των αγορών) το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τις ατομικές και δημοκρατικές ελευθερίες, την δυνατότητα όλων των πολιτών να ζουν ανθρώπινα.  Αξιοποιεί τη φτώχεια και τη δυστυχία των “απο κάτω” (φτωχοί, πρόσφυγες, μετανάστες), καλλιεργεί τη διχόνοια, ενισχύσει το ρατσισμό, το φασισμό, το μίσος για τον διαφορετικό και τον αδύνατο. Κυριαρχεί με την αδυναμία της “κυβερνώσας” και κατεστημένης  αριστεράς να βάλει τα θεμέλια για να αποτινάξει η κοινωνία το άγος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την αξιοποιεί για να εμπεδώσει την ιδέα της ΤΙΝΑ (“δεν υπάρχει εναλλακτική”) και να επικρατήσει η λογική της ζούγκλας (ο ισχυρότερος επιβιώνει).

Παραμένει ζητούμενο μια σύγχρονη δημοκρατία των πολιτών με ειρήνη, ισότητα, αδελφοσύνη, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Απαιτείται περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ελπίδας, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Καλούμε  τους εργαζόμενους/ες της ΕΥΔΑΠ να τιμήσουμε τη μέρα αυτή, με τη μαζική συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ