Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: Συλλαλητήριο των συνδικάτων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο -Σύνταγμα, Πέμπτη 24/10, 5:30 μ.μ.

 

Ανακοίνωση Νο 16   •  Τρίτη 22/10/2019

Συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα
ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο
Πέμπτη 24 Οκτώβρη, ώρα 5:30 μ.μ. 

Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Οκτώβρη 2019 συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται:

  • Υπερίσχυση των τοπικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων μέσω εξαιρέσεων από την γενική ισχύ της Εθνικής και των κλαδικών ΣΣΕ.
  • Η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και ο έλεγχος των συνδικάτων.
  • Η εισαγωγή fast track διαδικασιών για την προώθηση των λεγόμενων «στρατηγικών» επενδύσεων με την παράκαμψη των απαιτούμενων ελέγχων και την απειλή οι δημόσιοι λειτουργοί με πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση καθυστερήσεων. Πρόκειται για «ανάπτυξη» σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποικιοκρατικούς όρους και με τριτοκοσμικά εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.
  • Η διευκόλυνση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρόνιο αίτημα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που θα οδηγήσει σε απολύσεις και συρρίκνωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Τα νέα αυτά μέτρα είναι συνέχεια εκείνων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, όπως:

  • Το «επιτελικό» κράτος, ήτοι την απαλλαγή του κράτους από υπηρεσίες που δεν ασκούν δημόσια εξουσία και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, τη θωράκισή του με μέτρα ενίσχυσης του κατασταλτικού του χαρακτήρα (κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, επιχειρήσεις «σκούπα» στα Εξάρχεια, προσλήψεις ειδικών φρουρών στην αστυνομία, αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας και δημιουργία φυλακών τύπου Γ’ κ.λπ.).
  • Την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές, αφού δημοτικές μειοψηφίες μετατρέπονται σε πλειοψηφίες σε κρίσιμα δημοτικά όργανα και επιτροπές στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων.
  • Την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων και των ελάχιστων μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
  • Την ψήφιση νέων φορολογικών απαλλαγών και διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, όταν οι λεγόμενες φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί θα ρίξ0υν νέα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα φορο-ελαφρύνουν τους επιχειρηματίες.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, και ιδιαίτερα η γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιχείρησαν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις, με πιο χαρακτηριστική την απεργοσπαστική τους παρέμβαση στην 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και την προαναγγελία 24ωρης απεργίας για τις 2 Οκτώβρη.

Οι δυνάμεις, που συμφώνησαν για την προκήρυξη της απεργίας και στις 2 του Οκτώβρη ευθύνονται, γιατί νομιμοποίησαν την απεργοσπαστική παρέμβαση, δίνοντας «φιλί ζωής» στους Παναγοπουλαίους, γεγονός που οδήγησε στην αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Έτσι, αντί για Γενική Απεργία, με επιδίωξη τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου, καταλήξαμε απλά σε ένα απογευματινό συλλαλητήριο.

Το ΣΕΚΕΣ αισθάνεται άσχημα που δικαιώνεται, θα προτιμούσαμε ενωμένοι οι εργαζόμενοι να σηκώναμε αγωνιστικό τείχος ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Καλούμε την ΟΜΕ, τα σωματεία, τους εργαζόμενους
να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο των συνδικάτων
στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, ώρα 5:30 μ.μ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ