Χρ. Σπίρτζης: Ιδιωτικοποιούν το νερό, δημόσιο αγαθό κατά το Σύνταγμα

Οσμή σκανδάλου αναδίδεται από την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το «νεράκι του λαού» σε ιδιώτες, αδιαφορώντας για το ότι χαρακτηρίζεται από το Σύ­νταγμα «δημόσιο αγαθό» (άρα δεν πωλείται), ενώ και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει την ίδια προστασία.

Όλα τα χαρτιά του άνοιξε ο πρώην υπουργός στη συνέντευξή του στο Kontra στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

– Η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται;
Σπ.: Επί της ουσίας, ιδιωτικοποιείται, όχι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΠ Παγίων. Είναι κάτι ακόμα χειρότερο. Γιατί το αδιύλιστο νερό που δίνεται στις εταιρείες, στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, είναι προφανές και από το Σύνταγμα αλλά και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι είναι δημόσιο αγαθό. Δεν μπορεί λοιπόν, κατά τη δική μας άποψη, να το δώσει κανείς μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτη, για να γίνει στη συνέχεια η διάθεσή του στην ΕΥΔΑΠ.

– Τι είναι η ΣΔΙΤ;
Σπ.: Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ΕΥΔΑΠ Παγίων δημιουργήθηκε όταν εισήχθη η ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο. Διαχωρίστηκαν οι μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Φράγμα του Μαραθώνα, όπως είναι ο Μόρνος, όπως είναι οι αγωγοί, όπως είναι το υδραγωγείο, όπως είναι τα κέ­ντρα όπου διυλίζει το νερό η ΕΥΔΑΠ, μέχρι εκεί είναι όλη η περιουσία της ΕΥΔΑΠ Παγίων.

– Η κυβέρνηση το πουλάει αυτό;
Σπ.: Θέλει να γίνει ένας διαγωνισμός ΣΔΙΤ, όπου θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα η λειτουργία, φα­ντάζομαι και η συντήρησή του, και πιθανόν και οι νέες εγκαταστάσεις.

– Το 50%+1 που λέει και το Σύνταγμα, όπως λέτε, θα παραμείνει;
Σπ.: Για την ΕΥΔΑΠ Παγίων δεν μιλάμε για το 50%+1 αλλά για το 100% που ανήκει στο Δημόσιο. Για την ΕΥΔΑΠ Ανώνυμη Εταιρεία έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι το 50%+1. Για την ΕΥΔΑΠ Παγίων, της οποίας το 100% ανήκει στο Δημόσιο, υπήρχαν πάρα πολύ σοβαρές αντιδικίες και διαφωνίες και με το Υπερταμείο και με το ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Τώρα, φαντάζομαι, έχουν ξεπεραστεί αυτά γιατί είναι ομόθυμη η άποψη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης. Οι διαφωνίες που υπήρχαν ήταν προφανείς. Αφορούσαν το τι χρωστούσε η ΕΥΔΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο, στην ΕΥΔΑΠ Παγίων, το τι εγκαταστάσεις έπρεπε να γίνουν για να μη συμβούν και στο Λεκανοπέδιο αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Τα θυμάστε πριν από δύο χρόνια, το καλοκαίρι. Την ανάσχεση, αν θέλετε, του επενδυτικού σχεδίου της ΕΥΔΑΠ αλλά και των έργων που πρέπει να γίνουν για τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Που κάποιοι δεν άφηναν να γίνουν και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ή και καθόλου. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση δεν είναι καν το απαράδεκτο του 50%+1 που κρίθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τώρα αυτό που επιχειρείται είναι ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Εκεί δεν παίρνει αμφισβήτηση αν θα είναι στο Δημόσιο ή δεν θα είναι, αν θα είναι μέρος στο Δημόσιο ή δεν θα είναι, αν το μάνατζμεντ θα είναι στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

– Επειδή λέτε για σύ­μπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αν έχει το πάνω χέρι ο δημόσιος τομέας;
Σπ.: Δεν μπορεί σε ΣΔΙΤ να έχει το πάνω χέρι ο δημόσιος τομέας. Η ΣΔΙΤ στην ΕΥΔΑΠ Παγίων είναι έμμεση, απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων.

Δεν ιδιωτικοποιείς τον υδάτινο πόρο

– Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι «το νερό ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο αγαθό». Αν ισχύει αυτό που λέτε εσείς, θα ακριβύνει το νερό;
Σπ.: Προφανώς, θα ακριβύνει όταν ιδιωτικοποιείς τον υδάτινο πόρο μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή ζητάς από έναν ιδιώτη να χρηματοδοτήσει έργα περίπου 1 δισ. ευρώ που πρέπει να γίνουν. Γιατί πρέπει να υπάρχει δεύτερος αγωγός κλειστού τύπου, πρέπει να υπάρχει υδραγωγείο, πρέπει να υπάρχουν νέες διατάξεις για την παρακολούθηση, τους αυτοματισμούς, τη συντήρηση και τη λειτουργία. Η ΝΔ έχει μια ιδιότυπη αντίληψη του τι είναι Δημόσιο. Το βλέπει μέσα από τον «ιδιωτικό τομέα». Η άποψή μου είναι ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων, και όχι μόνο, και η ΕΥΔΑΠ, δεν μπορεί να γίνει ένα πεδίο διευθετήσεων. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί όπου τηρούνται απαράδεκτες διαδικασίες. Οπότε δεν είναι δυνατόν να χειρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ τους υδάτινους πόρους με αυτό τον τρόπο.

– Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι;
Σπ.: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ούτε μέσω ΣΔΙΤ ούτε με άλλον τρόπο. Δεν μπορεί να ισχύει τίποτε άλλο παρά το θεσμικό πλαίσιο που προκύπτει από το Σύ­νταγμα και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προφανώς και για την ΕΥΔΑΠ, που είναι τα διυλιστήρια και όλο το δίκτυο διανομής, συντήρησης, λειτουργίας και η αποχέτευση, υπάρχουν προτεραιότητες. Πρώτη και σημαντικότερη, να μην ανέβει η τιμή του νερού και να φροντίσουμε να υπάρχει βάθεμα στην κοινωνική πολιτική. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν το νερό, που είναι ένα αγαθό, αντιμετωπίζεται ως εμπορικό αγαθό.

– Στις άλλες χώρες είναι ιδιωτικοποιημένο το νερό;
Σπ.: Όχι, αυτήν τη στιγμή δεν είναι. Ήταν πολύ μεγάλο λάθος, κατά τη γνώμη μου, η εισαγωγή της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ο διαχωρισμός από την ΕΥΔΑΠ Παγίων. Αυτή, όμως, είναι μια κατάσταση που εμείς τη βρήκαμε. Είναι μια κατάσταση που επιβλήθηκε επί της ουσίας.

– Αυτό ωφέλησε;
Σπ.: Όχι βέβαια. Προφανώς και δεν ωφέλησε. Όλα τα έργα που όφειλε να κάνει η ΕΥΔΑΠ δεν έχουν προχωρήσει. Υπήρχε ανασταλτικός παράγοντας. Αυτό είχε γίνει από το πρώτο Μνημόνιο για να πουληθεί ένα ποσοστό της ΕΥΔΑΠ στον ιδιωτικό τομέα. Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ έπρεπε να πουληθεί το 11% και το 24% αντίστοιχα. Κάποιοι, λοιπόν, φρόντιζαν η πώληση αυτών των ποσοστών, με τα οποία θα κρατούσε το Ελληνικό Δημόσιο το 50%+1, να προκύψει μέσα από διαδικασίες που είναι χρηματιστηριακής λογικής και όχι κοινωνικής πολιτικής για το νερό. Όχι για την ανάπτυξη και την ποιότητα του νερού. Όχι για να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές ώστε να μην έχουμε τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα προβλήματα που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Και δώσαμε μεγάλη μάχη και στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» και στο εξωτερικό και εσωτερικά στην Ελλάδα με το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

– Κι εσείς δεν χρησιμοποιήσατε ΣΔΙΤ;
Σπ.: Όχι για τα νερά. Δεν χρησιμοποιείς τα ίδια εργαλεία για ό,τι υπάρχει στη χώρα. Δεν είναι το ίδιο το νερό του κόσμου, όπου ο ιδιώτης προφανώς θέλει να βγάλει κέρδος, και μάλιστα στο αδιύλιστο νερό, με ένα έργο υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Ευτυχώς, και είμαστε υπερήφανοι για αυτό, θεσμοθετήσαμε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι κοινωνικές συνθήκες όταν γίνεται ένας διαγωνισμός ΣΔΙΤ, η ελληνική αγορά, οι μικρομεσαίοι, οι πολίτες που θα χρησιμοποιούν το αγαθό. Αυτό στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ Παγίων είναι απαγορευτικό. Να θέσω το εξής ερώτημα: Πότε χρησιμοποιείς αυτό το εργαλείο, τη ΣΔΙΤ; Όταν δεν έχεις πόρους. Η ΕΥΔΑΠ Παγίων έχει πόρους. Η ΕΥΔΑΠ τής χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί μέσα στο πρόγραμμα της επόμενης επταετίας, οκταετίας, δεκαετίας με τα χρήματα που τιμολογεί το αδιύλιστο νερό να προκύψουν αυτές οι εγκαταστάσεις χωρίς να χρειαστεί να αυξηθεί η τιμή του νερού για τον πολίτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here