Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Δεύτερη πανελλήνια συνάντηση όλων των κινημάτων της χώρας για το νερό, στις 29 Νοεμβρίου στον Βόλο

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ

SOSτε το νερό από την ιδιωτικοποίηση

Η ιδιωτικοποίηση του νερού εξακολουθεί να απειλεί τους λαούς. Οι κίνδυνοι για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού από τις διατλαντικές συμφωνίες ΤΤΙΡ και TiSA, που προγραμματίζει να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ΗΠΑ και 23 ακόμη χώρες, πρόκειται να συζητηθούν στη δεύτερη πανελλήνια συνάντηση όλων των κινημάτων της χώρας για το νερό, που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου στο Βόλο.

Κι αυτό γιατί μπορεί στην Ελλάδα να έχουν ανασταλεί από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, αλλά οι δύο συμφωνίες ανοίγουν στην ουσία το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αγνοώντας τις εθνικές νομοθεσίες.

Την ίδια στιγμή, το συντονιστικό «SOSTE το ΝΕΡΟ» κλήθηκε στο Δουβλίνο και τη Βαρκελώνη, όπου προετοιμάζονται μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, για να μεταφέρει την εμπειρία του από το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο μία πολύ μεγάλη πορεία, με τη συμμετοχή 150.000 Ιρλανδών, κατά της εγκατάστασης υδρομέτρων στα νοικοκυριά. «Την πορεία οργάνωσε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Right 2 Water”, που είχε συγκεντρώσει τα 2 εκατ. υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών για να πιέσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να θεσπίσει νόμο που θα προστατεύει το νερό ως δημόσιο αγαθό, από κάθε εμπορική εκμετάλλευση», λέει στην «Ε» ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και μέλος του «SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ», που κλήθηκε στη συγκέντρωση του Δουβλίνου.

Στην Ιρλανδία, αν και την υδροδότηση διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία «Irish Water», οι κάτοικοι πληρώνουν ένα πάγιο τέλος στην εφορία. Τελευταία όμως η εταιρεία θέλησε να εγκαταστήσει και υδρόμετρα στα νοικοκυριά για να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη της από την κατανάλωση. Το κόστος για την τοποθέτηση των υδρομέτρων υπολογίστηκε σε 540 εκατ. ευρώ, και, αν προχωρήσει η εγκατάσταση, το κόστος θα πληρώσει η κυβέρνηση, δηλαδή οι Ιρλανδοί πολίτες.

Η «Irish Water» προγραμμάτιζε να εγκαταστήσει τα υδρόμετρα ώς το τέλος του χρόνου και από 1ης/1/2015 να ξεκινήσει η χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση. Η εταιρεία υπολόγιζε να εγκαταστήσει 2 εκατ. υδρόμετρα ώς το τέλος του έτους, αλλά δεν τοποθέτησε ούτε 1 εκατομμύριο, καθώς οι Ιρλανδοί αντέδρασαν στο μέτρο. Αναφέρθηκαν μάλιστα περιπτώσεις κατά τις οποίες κάτοικοι κυνήγησαν υπαλλήλους που προσπάθησαν να εγκαταστήσουν υδρόμετρα σε νοικοκυριά.

Στο Ντιτρόιτ

Οργάνωσαν επίσης μια μεγάλη πορεία, αλλά δεν σταματούν εκεί. Στις 10 Δεκεμβρίου οργανώνεται μία ακόμη, πολύ μεγαλύτερη, πορεία, στην οποία έχει προσκληθεί το «SOSTE το ΝΕΡΟ». Στην πορεία έχει κληθεί και το αντίστοιχο κίνημα του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση κατά της διακοπής υδροδότησης σε 27.000 νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, από την ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το νερό. Κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του ΟΗΕ προς τις αρχές της πόλης και την ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης.

Στις 29 Νοεμβρίου, ο Γ. Αρχοντόπουλος θα παρευρεθεί στη Βαρκελώνη, έπειτα από πρόσκληση του εκεί κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Εκεί η υδροδότηση βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια εδώ και 130 χρόνια. Οι κάτοικοι ζητούν πλέον να επανέλθει το νερό σε δημόσιο έλεγχο, ώστε τα έσοδα από τη διαχείρισή του να επενδύονται στα δίκτυα και στις εγκαταστάσεις, αντί να καταλήγουν στις τσέπες των εταιρειών και των μετόχων τους.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ