ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Διακήρυξη της Επιτροπής Στήριξης ΕΥΔΑΠ

0
101

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ο ελληνικός λαός δύο φορές μέσα στο 2015, πρώτα στις εκλογές του Ιανουαρίου και ύστερα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, αρνήθηκε να συναινέσει στην συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Οι εντολοδόχοι του λαού παραχάραξαν την εντολή του και ψήφισαν τρίτο μνημόνιο. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χωρίς καμιά ντροπή έκαναν τους εντολοδόχους των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσή Αυγής, που παράλληλα με τις επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες και τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου όποτε χρειάζεται, πρόσφατα έδωσε όρκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παραμονή στην Ευρωζώνη. Τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μέσα σε μια νύχτα μετέτρεψαν το μεγάλο ΟΧΙ σε ένα ντροπιαστικό ΝΑΙ.

Τα μνημόνια  δεν είναι ένα απλό άθροισμα μέτρων, αλλά μια ενότητα, ένα πολιτικό πρόγραμμα, ο νεοφιλελευθερισμός συμπυκνωμένος, εν τέλει ένα καθεστώς άτεγκτης ταξικής κυριαρχίας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει μια έστω ανεκτή συμφωνία, αποτελεί ήττα μιας ολόκληρης στρατηγικής. Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία επιτρέπει κάποιες θετικές δυνατότητες διαχείρισης, είναι μια απατηλή προσδοκία. Η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την ήττα και να καταστήσει το τρίτο μνημόνιο ορίζοντα της πολιτικής της, οδηγεί αναπόφευκτα τον ΣΥΡΙΖΑ  στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανοίγει το δρόμο στην κυβερνητική συνεργασία με τα κόμματα του κατεστημένου.

Θεμελιώδες δεδομένο της πολιτικής «αντιπαράθεσης» γίνεται η μεγάλη συναίνεση στην παραδοχή πως αυτό που δεν μπορεί επ’ ουδενί να τεθεί σε κίνδυνο είναι η υπερκομματικά αδιαμφισβήτητη «ευρωπαϊκή μας προοπτική».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Όσοι και όσες αρνούμαστε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τα μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής και της κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας στις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε και στηρίζουμε  ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

 1. Γιατί τιμάμε το βροντερό ΟΧΙ που ψήφισε περήφανα ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, αψηφώντας την τρομοκρατία των ΜΜΕ και  δεν δίνουμε «άφεση αμαρτιών» στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σε συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ επέβαλε χωρίς λαϊκή εντολή το 3ο μνημόνιο και αποφάσισε αιφνιδιαστικές εκλογές για να σταθεροποιήσει την πορεία υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών.
 2. Γιατί δεν θυσιάζουμε την εργασία, την παιδεία, την υγεία, την αξιοπρέπεια, το μέλλον των παιδιών μας στο βωμό της «σταθερότητας» της ευρωζώνης.
 3. Γιατί δεν θεωρούμε «φυσιολογικό» οι μισοί νέοι να είναι άνεργοι κι οι άλλοι μισοί είτε να δουλεύουν με άθλιους όρους εργασίας, είτε να μεταναστεύουν.
 4. Γιατί είναι άδικο περιουσίες που δημιουργήθηκαν με ιδρώτα και αίμα πολλών γενιών να παραδίδονται στα διεθνή αρπακτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 5. Γιατί πρέπει να μπει φρένο στο πρωτοφανές ξεπούλημα μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών, δημοσίων χώρων και υποδομών.
 6. Γιατί δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα με διαλυμένες σχεδόν όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δομές και υποδομές, στην οποία το μόνο  που «δουλεύει ρολόι» είναι η πληρωμή των δόσεων στους ευρωπαίους «εταίρους» – δυνάστες
 7. Γιατί δεν ανεχόμαστε την κατάργηση ακόμα κι αυτής της κουτσής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα που γέννησε την άμεση δημοκρατία. Γιατί είναι ντροπή η μετατροπή της Βουλής σε γραφείο διεκπεραίωσης των απαιτήσεων των δανειστών
 8. Γιατί οι ναζί της Χρυσής Αυγής παραμονεύουν δημαγωγώντας αντιμνημονιακά, στοχεύοντας στα θύματα και όχι στους θύτες και μόνο ένα δυνατό λαϊκό μέτωπο μέσα κι έξω απ΄ τη Βουλή μπορεί να ανακόψει την επίθεσή τους.
 9. Γιατί οι καθημερινές τραγωδίες των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά αποδεικνύουν την κτηνώδη υποκρισία και την εγκληματική αδιαφορία της Ε.Ε. για τα θύματα των πολέμων που η ίδια στήριξε.
 10. Γιατί  ξέρουμε ότι για να μπορέσουμε να αμυνθούμε στην εργασιακή ζούγκλα και για να αποκτήσουμε συλλογικές συμβάσεις, όπως και για να χρηματοδοτηθεί η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μας, πρέπει να συγκρουστούμε με τα δεσμά του δημόσιου χρέους.
 11. Γιατί ξέρουμε ότι και η πιο απλή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας προσκρούει στη φυλακή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των «υποχρεώσεών μας απέναντι στους εταίρους», που δεν αντιμετωπίζονται με διαπραγματεύσεις!
 12. Γιατί το όραμά μας είναι διεθνιστικό. Γι αυτό λέμε όχι στην Ευρώπη-φρούριο, όχι στην Ευρώπη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου . Γιατί «η Ευρώπη των λαών» μπορεί να δημιουργηθεί μόνον σε ρήξη με την ευρωζώνη και την Ε.Ε. των πολυεθνικών.  Στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» η απάντησή μας  είναι: Οικονομική και πολιτική δημοκρατία.
 13. Γιατί για να χαράξουμε το δρόμο για ένα μέλλον με ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, απαιτούνται κρίσιμα μέτρα, που περιγράφονται στο πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας:
  1. Η ανατροπή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας για προστασία του νέου, όπως και κάθε εργαζόμενου, απέναντι στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.
  2. Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, δημόσιος κεντρικός σχεδιασμός και όλα τα απαραίτητα μέτρα για  παραγωγική ανασυγκρότηση.
  3. Έξοδος από την ευρωζώνη και ρήξη με το νεοφιλελεύθερο και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 14. Γιατί ένα τέτοιο πλαίσιο είναι το μόνο που μπορεί να περιγράψει μία παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση για ένα άλλο μέλλον για τη γενιά μας. Ένα μέλλον όπου θα δημιουργηθούν θέσεις σταθερής εργασίας μέσω δημόσιων επενδύσεων. Όπου θα σταματήσουν οι εισαγωγές τροφίμων και προϊόντων που μπορούμε να παράξουμε εδώ. Όπου δεν θα κυνηγάμε κάθε χρόνο «ματωμένα πλεονάσματα» ώστε να πληρώσουμε άλλη μια δόση και να «σώσουμε τις τράπεζες», αλλά οι πηγές εσόδων και το εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιούνται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (όπως εκπαίδευση και περίθαλψη). Όπου θα διασφαλίζεται η δημοκρατική συμμετοχή όλων μας και θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής: από τη δουλειά και το σχολείο, μέχρι τη γειτονιά και το δήμο.
 15. Γιατί δεν επικαλούμαστε ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα -ειδικά το πρώτο διάστημα- καθώς το σπάσιμο των μνημονιακών δεσμών, θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τους εκβιαστές, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., αλλά και όλους όσους θα θέλουν να πνίξουν την προσπάθεια του λαού. Είναι όμως ο μόνος δρόμος, εάν θέλουμε να μιλάμε, ρεαλιστικά, για ένα καλύτερο μέλλον, για δουλειά με αξιοπρέπεια, για να είναι ο λαός και η νεολαία αφέντες στον τόπο τους!
 16. Γιατί, τέλος,  στη Βουλή πρέπει να εκλεγούν αυτοί που θα αγωνισθούν με συνέπεια για την εκπλήρωση της λαϊκής βούλησης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η εμπειρία μας από την σύντομη κυβερνητική θητεία  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπίσουν οι εργαζόμενοι την αξιοπρέπεια και τη ζωή τους, είναι να παραμείνουν ενωμένοι στις επάλξεις των αγώνων τους, χωρίς να εκχωρούν το δικαίωμα αυθεντικής εκπροσώπησής τους σε κυβερνήσεις, κομματικές ή χρεωκοπημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Με την ψήφο μας στην ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αλλά και τον αγώνας μας μέσα και έξω από τη Βουλή σας καλούμε να αγωνιστούμε για:

 1. Τη διασφάλιση του νερού ως κοινού αγαθού και το σεβασμό των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος.
 2. Να τεθεί όλος ο κύκλος του νερού υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο, με διασφάλιση της αειφορίας και του περιβάλλοντος.
 3. Ματαίωση των προβλέψεων του τρίτου μνημονίου για πώληση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ  και διανομής στους μετόχους με την μορφή επιστροφής κεφαλαίου των αδιάθετων κερδών της ΕΥΔΑΠ.
 4. Μεταφορά στη δημόσιο του 27% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του ΣτΕ.
 5. Για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια και στην υπηρεσία της κοινωνίας και των αναγκών της και όχι κέλυφος εξυπηρέτησης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η Λαϊκή Ενότητα δεν σκοπεύει να γίνει εκλογική σημαία ευκαιρίας. Αποτελεί συσπείρωση πολιτικών οργανώσεων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών, που φιλοδοξεί να εκφράσει, να εμπνεύσει και να ενισχύσει ένα πραγματικό λαϊκό κίνημα, με πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης.

Η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί να γίνει η φωνή εκείνων που σήμερα δεν έχουν φωνή, η δύναμη των αδυνάμων, η αφετηρία για το μέτωπο που θα εκπροσωπήσει τη συμμαχία των εργαζομένων, των ανέργων, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, της διανόησης και των ανθρώπων του πολιτισμού, στην κοινή προσπάθεια για να βαδίσει η ελληνική κοινωνία το δρόμο προς την δημοκρατία, την ισότητα, τον σοσιαλισμό.

H Διακήρυξη σε pdf

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ