Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

«Ενστάσεις» ΕΥΔΑΠ στον διαγωνισμό για το ΚΕΛ Ψυττάλειας

Κίνηση προς ενίσχυση του ανταγωνισμού από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας

Νέα τροπή λαμβάνει ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ  για το έργο «Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ)» με προϋπολογισμό 261,485 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (με ΦΠΑ 324,241 εκατ. ευρώ), ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των νομιμοποιητικών εγγράφων.

Έπειτα από τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν περί αποκλεισμού από τη διαδικασία των κοινοπραξιών Ιντρακάτ – ΤΕΡΝΑ – Suez International και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος  για τυπικούς λόγους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης με επιστολή του προς την Επιτροπή του διαγωνισμού ζητά να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4412/16 άρθρο 310) που αφορούν συμπλήρωση και αποσαφήνιση πληροφοριών και δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή του επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ έγινε προς ενίσχυση του ανταγωνισμού, προκειμένου δηλαδή στην επόμενη φάση να μην περάσει μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ – Άβαξ, η οποία είναι αυτή που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το έργο εξαρχής επικρατώντας στους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, το μέγεθος της εγκατάστασης του ΚΕΛ Ψυττάλεια, η κρισιμότητα τής αδιάλειπτης εύρυθμης λειτουργίας του, λόγω του χαρακτήρα του ως μοναδικού αποδέκτη των λυμάτων τού μεγαλύτερου τμήματος του λεκανοπεδίου Αττικής και των άμεσων επιπτώσεων από τη λειτουργία του στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, και το θαλάσσιο περιβάλλον τού Σαρωνικού Κόλπου, που είναι ο αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων, το καθιστά εγκατάσταση υψηλού ενδιαφέροντος.

Στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, η ΑΚΤΩΡ εξασφάλισε τη σύμβαση παρέχοντας έκπτωση 23% στο έργο των 220 εκατ. ευρώ το οποίο διεκδικούσαν μεταξύ άλλων οι όμιλοι ΓΕΚ Τέρνα,  ΑΒΑΞ και Iντρακάτ. Αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2009, το έργο είχε αναληφθεί από την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ-Γ. και Κ. Γκολιόπουλος ΑΤΕ, έναντι αντιτίμου περίπου 118 εκατ. ευρώ με αρχικό προϋπολογισμό του έργου στα 200 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), είχε κατακυρωθεί δηλαδή με έκπτωση που κινήθηκε στο 41%.

Η διάρκεια της νέας σύμβασης που θα υπογραφεί είναι 60 μήνες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Η μέση παροχή των εισερχόμενων λυμάτων είναι της τάξεως των 730.000 κ.μ. σε ημερήσια βάση.

 

Συντάκτης: Τέτη Ηγουμενίδη

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ