Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Ερώτηση της Ευρωομάδας του ΚΚΕ για την παράδοση του ΕΥΣ στους επιχειρηματικούς ομίλους

ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ

Την παράδοση της λειτουργίας και της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος στα χεριά των ιδιωτών και τις συνεπακόλουθες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών καταγγέλλει με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα παρακάτω:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, βασιζόμενη σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, με διαγωνισμό που έχει προκηρύξει για τη δημιουργία ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) για σύμβαση διάρκειας είκοσι ετών.

Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την εξέλιξη θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αναλάβουν τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος αφού θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ από την άλλη το εισόδημα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων θα τσακιστεί κι άλλο από τις αυξήσεις στην τιμή του νερού και οι εργαζόμενοι στο ΕΥΣ θα κινδυνεύσουν με απόλυση.

Αυτό επιβεβαιώνει και η διεθνής εμπειρία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα ύδατα, όπως για παράδειγμα την πρόσφατη οδηγία (ΕΕ) 2020/2184, και οι επιχειρήσεις ύδρευσης που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με βάση την «αρχή ανάκτησης του κόστους από τις υπηρεσίες ύδατος»,  με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες νερού και οι λαοί να καλούνται να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στην παράδοση του ΕΥΣ στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνονται από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ύδατα της ΕΕ, ενώ δεν εξασφαλίζεται κι η ποιότητα του νερού;

– Στο αίτημα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα;».

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ