Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Γιατί εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ      ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Στις 20 – 24 Ιούνη γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και σας καλούμε να στηρίξετε μαζικά το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ.

Το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, είναι ένα όργανο που παίρνει αποφάσεις κυρίως για το πώς θα μεγαλώσει τα κέρδη της εταιρείας. Όσο περισσότερο «εκμεταλλεύεται – στύβει» τους εργαζόμενους, τόσο περισσότερο αυξάνεται η κερδοφορία της εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Η ΕΥΔΑΠ είναι χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας με κερδοφορία την τελευταία 20ετία, που μάλιστα εκτοξεύτηκε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και συνεχίζεται (2008 ως σήμερα), ειδικά μετά από τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που έφτασε μεσοσταθμικά το 35%!

Βασικός μοχλός στην αύξηση της κερδοφορίας της ΕΥΔΑΠ είναι και η μεγάλη μείωση του μόνιμου προσωπικού, που σε σχέση με το 2003 και το 1995 είναι μειωμένο 45% και 70% αντίστοιχα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η ΕΥΔΑΠ καταβάλει σε μισθούς τα τελευταία χρόνια σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που κατέβαλε το 2008, σε ένα συνδυασμό μείωσης προσωπικού και αποδοχών των εργαζομένων της. Δηλ. αυξήθηκε η κερδοφορία της μόνο γι’ αυτό περίπου 100%!

Ώθηση δίνουν και οι 8 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις εργασίας με χαμηλόμισθους εργαζόμενους, μάλιστα πολλοί από αυτούς δουλεύουν με μισθούς πείνας.

Σημαντικά συμβάλλουν οι περιορισμοί μη μισθολογικού και λειτουργικού κόστους με περικοπές παροχών, εκπτώσεις και καθυστερήσεις στα παρεχόμενα ΜΑΠ, εκποίηση της περιουσίας με ταυτόχρονη στοίβαξη των εργαζομένων σε λιγότερους χώρους κλπ.

Επίσης συμβάλουν στην κερδοφορία της οι εκβιασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά για διακοπή νερού, ακόμα και για ποσά 100 €! Έχει μάλιστα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τα τελευταία χρόνια, βάζοντας δικηγόρους να εκβιάζουν το φτωχό λαό, που πλέον δεν ξέρει ποια άλλη βασική ανάγκη του να στερηθεί για  να μπορέσει να πληρώσει το νερό.

Όλες οι παραπάνω αντεργατικές και αντιλαϊκές εξελίξεις, βασίζονται σε κατευθύνσεις της ΕΕ, κάποιες έγιναν νόμοι από  κυβερνήσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, δηλ. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προχώρησαν με αποφάσεις του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Τι στάση όμως κρατάνε για τα παραπάνω ζητήματα οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ;

Οι εργοδοτικές παρατάξεις των οποίων ηγούνται (ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ), έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε συνεχόμενες ΣΣΕ με μεγάλες μειώσεις μισθών και σε μία σ.ΣΣΕ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΣΕΚΕΣ) που διατήρησε τις περικοπές του ν.4024/11 ενώ αυτός είχε καταργηθεί!

Για τις μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, η δράση τους μέχρι σήμερα εξαντλείται σε κάποιες ανακοινώσεις. Με δεδομένο πως ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των σωματείων και την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις εδώ και πολύ καιρό, όμως δεν έχουν κάνει τίποτα ως σήμερα.

Γενικότερα καλλιεργούν την άποψη πως «η ΕΥΔΑΠ είναι εταιρεία όλων μας, τη θέλουμε κερδοφόρα, οικονομικά αυτοδύναμη και να κάνει επενδύσεις.  Έχουμε  κοινά συμφέροντα εργαζόμενοι και εργοδοσία»!

Αυτή είναι ακριβώς και η άποψη που προωθεί η Διοίκηση της εταιρείας θέλοντας να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από τους στόχους της, να δουλεύουν αδιαμαρτύρητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για να φουσκώνουν με κέρδη οι μεγαλομέτοχοι και να κάνουν επενδύσεις για να κερδίζουν ακόμη περισσότερα.

Άλλωστε, εξαιτίας αυτής της θέσης δε βγάζουν λέξη για την ύπαρξη ελαστικών σχέσεων εργασίας, δε λένε κουβέντα για μονιμοποίησή τους. Για τον ίδιο λόγο δε μιλάνε για το γεγονός πως η ΕΥΔΑΠ εκβιάζει και κόβει το νερό σε φτωχές οικογένειες.

Στα ίδια ακριβώς πλαίσια κινείται και η εργοδοτική παράταξη ΠΑΣΚΕ, έχοντας βάλλει πλάτη σε όλες τις αντεργατικές εξελίξεις που προαναφέραμε αλλά και παλιότερα που κατείχε ηγετική θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ, καθώς και τον ένα από τους δύο αντιπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Μία από τα ίδια για το επίσης εργοδοτικό μόρφωμα ΣΕΚΕΣ, που θεωρεί πως με επαναστατική φρασεολογία θα κρυφτεί. Είναι δύσκολο όμως να καταφέρουν να αποφύγουν τις αντιφάσεις λόγων και έργων.

Γιατί, αφού απεχθάνονται όπως λένε «τις χωρίς αρχές ευκαιριακές συνεργασίες των κατεστημένων μνημονιακών παρατάξεων», πως βρέθηκαν να συνεργάζονται με δύο από αυτές (ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΑΚΕ);

Και συνέχεια, αν η ΕΣΚ έχει τάχα περιχαρακωθεί «στο όνομα της κομματικής και επαναστατικής ‘ορθοδοξίας’», πως γίνεται να τα έχει βρει με την εργοδοσία και την οποιαδήποτε παράταξη, όπως κατά κόρον ισχυρίζεται το ΣΕΚΕΣ;

Αλλά και στην πράξη τι έκανε το ΣΕΚΕΣ; στήριξε ανοιχτά  τη σ.ΣΣΕ  του 2019, βάζοντας πλάτη α) να διατηρηθούν οι περικοπές του ν.4024/11 ενώ ο νόμος είχε καταργηθεί και β) να χαθεί για πάντα το 45% της ΑΤΑ.

Πολύ μεγάλη βοήθεια πρόσφερε επίσης στη Διοίκηση, όταν μαζί με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ και τη ΔΑΚΕ «έστησαν» παραμάγαζο που το ονόμασαν Ομοσπονδία, διέσπασαν το συνδικαλιστικό κίνημα και δραπέτευσαν την «ώρα του πολέμου», όταν η ΕΣΚ έδινε τη μάχη απέναντι σε εργοδοσία και εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ για τη νέα ΣΣΕ.

Υπάρχει μεγαλύτερη παροχή υπηρεσιών προς την εργοδοσία, από το να δραπετεύεις την ώρα της μάχης, στο όνομα μιας δήθεν νομιμότητας που εξαρχής ήξεραν, αλλά αποδείχτηκε και ύστερα πως δεν την είχαν;

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Είναι φανερό πως η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχια, η επίθεση σε όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα αν αύριο – μεθαύριο υπάρχει κυβέρνηση ΝΔ, ή αν θα έρθει μια άλλη με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο αστικό κόμμα.

Συνεπώς χρειάζεται ένα ρωμαλέο συνδικαλιστικό κίνημα αντίστασης και αντεπίθεσης, που θα είναι αποφασισμένο να μπει μπροστά και να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων.

Γι’ αυτό καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές για την ΕΥΑΕ και την ανάδειξη αντιπροσώπων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που θα γίνουν 20-24 Ιουνίου. 

Σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ στην ΕΥΑΕ και στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ γιατί:

  • Είμαστε η μόνη δύναμη που διεκδικούμε με συνέπεια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενταγμένους στον Κανονισμό.
  • Είμαστε η μόνη δύναμη που με συνέπεια διεκδικεί μονιμοποίηση των συναδέλφων με ελαστικές και άλλες σχέσεις εργασίας.
  • Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν έχει βάλει ποτέ την υπογραφή της και δεν έχει συναινέσει ποτέ σε αντεργατική εξέλιξη.
  • Είμαστε η μόνη δύναμη που – με βοήθεια και από τη συγκυρία – καταφέραμε και αποτρέψαμε την κατάργηση του Κανονισμού Προσωπικού, το νέο μισθολόγιο, τις αξιολογήσεις εργαζομένων από ιδιώτες και τη διάλυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.
  • Είμαστε η δύναμη που παρά τη μικρή αντιπροσώπευση στο ΔΣ της ΟΜΕ, με την επιμονή και τη διεκδικητικότητά μας πετύχαμε μικρές κατακτήσεις, όπως να πληρώνει η ΕΥΔΑΠ όλο το ποσό των ξένων γλωσσών, να μπορούν να πάνε παιδιά ΑμΕΑ σε κατασκήνωση, πρωτοστατήσαμε στη θεσμοθέτηση των κουπονιών σίτισης, των πρόσθετων αδειών κ.α.
  • Είμαστε εμείς που προτείναμε στην ΟΜΕ να διεκδικήσουμε στη σ.ΣΣΕ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, επίσης προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αν χρειαστεί να γίνουν κινητοποιήσεις που θα αποφασίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους με Γενικές Συνελεύσεις.
  • Είμαστε εκείνη η δύναμη που ταχθήκαμε και προσπαθήσαμε ως την τελευταία στιγμή κατά της διάσπασης της ΟΜΕ. 
  • Είμαστε η μόνη δύναμη που δε δεσμεύεται στα ΔΣ των εταιρειών από ρήτρες εμπιστευτικότητας, η μόνη μας δέσμευση είναι προς τους εργαζόμενους, πως θα αποκαλύπτουμε τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας με όποιο κόστος, πως θα βάζουμε προτάσεις που θα προωθούν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και πως δε θα λαμβάνουμε καμία αδρή αμοιβή για τη συμμετοχή μας στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπως λαμβάνουν οι μέχρι σήμερα αντιπρόσωποί μας.

Για τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε την ψήφο σας και για έναν ακόμα: επειδή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όπως κάναμε και μέχρι σήμερα, ενάντια σε όλα τα εμπόδια που έμπαιναν από την εργοδοσία και από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές.

Γιατί εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα. Γιατί εμείς εμπνεόμαστε από τους νικηφόρους αγώνες των εργατών της COSCO, της E-FOOD, τους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, τους αγώνες για υπογραφή ΣΣΕ στους οικοδόμους και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ – ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΣΚ 

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ 

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ