Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Υποταγή, συκοφαντία και ψέμα, αυτές είναι οι «αξίες» που  χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία του Δ.Σ του σωματείου της αποχέτευσης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ)”.

ΕΣΚ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σεπτέμβρης 2022

Υποταγή, συκοφαντία και ψέμα, αυτές είναι οι «αξίες» που  χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου της αποχέτευσης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ).

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Συνεδρίασε στις 30/8 το ΔΣ του Συλλόγου της Αποχέτευσης με μοναδικό θέμα τον ορισμό εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης. Η πρώτη ΓΣ ορίστηκε για τις 13 Σεπτέμβρη, η δεύτερη αν δεν υπάρξει απαρτία για τις 20 και η τρίτη αν χρειαστεί για τις 27 του μήνα.

Ως εδώ καλά. Μετά όμως το πράγμα χάλασε αφού, μετά από σχετική ερώτηση της ΕΣΚ ο Πρόεδρος του Σωματείου και η παράταξή του ΣΥΜΜΑΧΙΑ, στην οποία συμμετέχουν τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα μεγάλα λόγια και τη δήθεν κριτική,  φανέρωσαν τις προθέσεις τους και πρότειναν τόσο η ΓΣ όσο και η επερχόμενη εκλογική διαδικασία, να διεξαχθούν με το νόμο Χατζηδάκη, δηλαδή με τη δυνατότητα διαδικτυακής παρουσίας στη ΓΣ και ηλεκτρονικής ψήφου ακόμα και στις εκλογές!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε την παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ότι πρωτοστατεί στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου – έκτρωμα Χατζηδάκη στην ΕΥΔΑΠ. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως είναι χρήσιμο «δεκανίκι» του αστικού συστήματος και επιβεβαιώνει τον εργοδοτικό – κυβερνητικό χαρακτήρα της.

Είναι δεκάδες τα σωματεία που έχουν πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες και Γενικές Συνελεύσεις αψηφώντας το νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη, ακυρώνοντάς τον στην πράξη όπως το σωματείο της E-food, της COSCO, αλλά και ο σύλλογος Προσωπικού, το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

Για να κρύψει την υποταγή της στα εργοδοτικά συμφέροντα και στην εκάστοτε κυβερνητική γραμμή η ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κατέφυγε στο ψέμα για να συκοφαντήσει την ΕΣΚ, πέφτοντας και σε αντιφάσεις και δείχνοντας στην πράξη πως το ταξικό κίνημα είναι εκείνο που τους «κάθεται στο λαιμό».

Να θυμίσουμε στους εργαζόμενους πως ο αντεργατικός νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη είναι αυτός που καταργεί το 8ωρο, προσπαθεί να βάλει στον «πάγο» τις εργατικές διεκδικήσεις ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, θέλει να φακελώσει τους εργαζόμενους – μέλη των συνδικάτων, να  ελέγξει τα οικονομικά τους κ.α.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Χατζηδάκη, βάζει σε εφαρμογή ένα διαχρονικό αίτημα της εργοδοσίας.
Η χρήση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργεί όρους πρωτόγνωρων διαστάσεων νοθείας.
Οι ηλεκτρονικές συνελεύσεις και οι αποφάσεις που παίρνονται σε αυτές από απόσταση:

  • Απομαζικοποιούν τα σωματεία.
  • Απομονώνουν τους εργαζόμενους, τους ξεμοναχιάζουν για να περνάνε πιο εύκολα οι αντεργατικές επιλογές των αστικών κυβερνήσεων.
  • Τους απομακρύνουν από μαζικές διαδικασίες, από συλλογικές συζητήσεις, από ζωντανές αντιπαραθέσεις που αφορούν σε διαφορετικά επιχειρήματα, επεξεργασίες και σχεδιασμό δράσης του σωματείου τους.
  • Γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι απέναντι στην εργοδοσία.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της αποχέτευσης να αντισταθούν στην επιθυμία της πλειοψηφίας (ΣΥΜΜΑΧΙΑ) και στη Γενική Συνέλευση (που είναι το ανώτερο Όργανο του Σωματείου), να πάρουν απόφαση απόρριψης του νόμου Χατζηδάκη και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, για να διεξαχθούν οι εκλογές και η Γενική Συνέλευση όπως γινόταν πριν.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ